Hlavní obsah

Jágr a spol. budou na olympiádě hrát v rukavicích Rangers

NEW YORK

Naděje českých hokejistů na olympiádě v Turíně spočívají v rukavicích newyorských Rangers, napsal list The New York Times v článku věnovaném českým hráčům nejslavnějšího newyorského hokejového celku. Rukavice ovšem nepoužil v obrazném smyslu, ale doslova, protože Jaromír Jágr a jeho čeští kolegové si k reprezentačnímu dresu podle něho obléknou rukavice Rangers.

Článek

České i newyorské rukavice mají stejné barvy - červenou, bílou a modrou. Ale ty rangerské mají už za sebou polovinu sezony NHL, která jejich kůži změkčila a zpevnila stisk. České rukavice jsou ještě tvrdé a nesedí tak dobře. "Obléknu si rukavice Rangers," citoval list Jágra ještě před cestou do Turína. "To je tým, který mě tam dostal."

Ze sedmi Čechů hrajících za Rangers bylo do českého národního celku povoláno pět hokejistů, nakonec do Itálie kvůli zranění Petra Průchy směřují čtyři: Jágr, Marek Malík, Martin Ručinský a Martin Straka.

Česká republika se snad nebude zlobit, že si hráči přivezli kousek New Yorku, pokud budou podobně úspěšní, jako jsou Rangers v NHL, uvedl list. "Jestliže bude tato skupina mít na olympiádu stejný vliv, jako má v NHL, mohou Češi vyhrát zlato a vytvořit postupem času transkontinentální publikum," dodal.

Američtí fanoušci budou fandit i Čechům

Deník připomněl, že mezi šesti nejproduktivnějšími hráči Rangers je pět Čechů a že pod více než polovinou veškerých gólů jsou podepsáni čeští hokejisté. "Rangers dosáhli vrcholu Atlantické divize především díky nadání sedmi českých hráčů," napsal The New York Times.

Toto vše musejí nyní podle listu vzít v potaz newyorští fanoušci, když se rozhodují, komu budou při olympiádě držet palce - Spojeným státům, nebo České republice? "Musím fandit Spojeným státům," cituje deník Randyho Weissmana, který pravidelně chodí na zápasy do Madison Square Garden v českém dresu a teď se chystá i odletět do Turína. "Ale druzí by (Češi) být mohli, jsem český fanda. Jsou můj záložní tým."

Češi dělají správnou legraci

V šatně i na ledě většinou čeští hráči mluví mezi sebou svým rodným jazykem. Jágr bydlí s Průchou, ostatní mají své byty nedaleko a na tréninky jezdí jedním autem, připomíná The New York Times. Podle autora to je nejpohodovější parta v týmu. Před zápasem, kdy hráči obvykle dodržují motivační klid, Češi demonstrují svůj zvláštní komický styl. "Když jsme těsně před výjezdem na led v šatně, začnou vtipkovat," popisuje běžnou situaci brankář Rangers Henrik Lundqvist. "Nerozumím, co si říkají, ale začnu se smát."

Češi uklidnili Rangers a dodali newyorskému hokeji energii, soudí The New York Times. České vlajky jsou vidět v Madison Square Garden i při zápasech mimo New York. "Jestliže USA na olympiádě skončí kvůli České republice, diváckou základnu to nevyhnutelně rozdělí," dodává list.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články