Hlavní obsah

Vašíček už přiletěl z Ruska a těší se na svou první olympiádu

Premiérová účast na olympijských hrách je před českým hokejovým útočníkem Josefem Vašíčkem. Díky tomu, že Lokomotivu Jaroslavl začala olympijská přestávka po pátečním utkání Kontinentální ligy, mohl dorazit domů již dnes ráno. Jeden z pěti zástupců KHL ve výběru kouče Vladimíra Růžičky tuto možnost uvítal, protože v klubu není v poslední době po sérii nepovedených výsledků příliš veselo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejový útočník Josef Vašíček

Článek

"Je super, že díky tomu programu mám ještě pár dnů doma. Člověk si může v klidu odpočinout," řekl devětadvacetiletý Vašíček. Připustil, že po posledním odehraném zápase již přepnul myšlenky na olympiádu. "Strašně moc se na to těším, bude to zážitek. Sám nevím, co od toho očekávat, jsem na to zvědavý. Bude to pro mě něco nového a jeden z nejlepších turnajů kariéry," uvedl mistr světa z roku 2005.

Ambiciózní Jaroslavli se v poslední době nedařilo, prohrála šest z osmi zápasů. "Ty výsledky byly hodně kostrbaté a nevyrovnané, rozhodně to nebylo ideální. Hráli jsme opravdu špatně," řekl Vašíček. Vše vyvrcholilo odvoláním finského trenéra Kariho Heikkily po páteční prohře 0:3 na ledě Balašichy. "Hráli jsme v Moskvě, což není od nás tak daleko, a manažer i prezident klubu na tom zápase byli. Hned po něm měli údajně pohovor s trenéry a pak to oznámili kabině."

Vašíčka odvolání trenéra nečekal. "Bylo to překvapení, i proto, že zbývají jen tři zápasy do play-off, přestože časově je to ještě dlouhá doba. Trenér se v rychlosti rozloučil, ještě si k tomu řekl něco svého, ale bylo to všechno strašně rychlé," uvedl Vašíček. Byl překvapený i s ohledem na předchozí sezóny. "Za ty tři roky, co tam Heikkilä odtrénoval, výsledky byly, odvedl tam kus práce. Dvakrát dovedl tým až do finále."

Jaroslavl chce svou divizi vyhrát

Prohra byla o to bolestnější, že se hrálo o vedení v Tarasovově divizi. "Byl to očekávaný zápas," potvrdil Vašíček. Cílem klubu je divizi vyhrát. "Už jednou během sezony jsme měli tři prohry po sobě a už tehdy psali, že to se za posledních několik let Jaroslavli nestalo. Lidé tam berou hokej jako svůj sport a strašně mu fandí. Podle toho se také musí hrát," řekl.

Ambice klubu míří až k celkovému vítězství. "Za poslední dva zápasy, které pro nás byly hodně důležité, jsme dali dohromady jen jediný gól. Celkově nám to nějak neklapalo a vedení asi cítilo, že je třeba udělat nějakou změnu a takhle to dopadlo," snažil se Vašíček najít důvody změny na trenérském postu, kam byl dnes dosazen Pjotr Vorobjov. Sám s Heikkilou žádný problém neměl. "Já s trenéry nemám nikdy potíže. Vždy se snažím hrát to, co po mně chtějí a držet se plánu, který je."

Aktuální špatnou střeleckou bilanci Jaroslavle nezlomil ani Vašíček, jenž je se 44 body za 19 tref a 25 asistencí z 53 odehraných zápasů suverénně nejproduktivnějším hráčem týmu. "Snažili jsme se to nějak zlomit, ale každý z nás udělal nějaké chyby a přijde mi, že snad za každou jsme zaplatili." Týmu prý chybělo i štěstí. "Doma se Spartakem jsme je dvě a půl třetiny tlačili, včera jsme jeli asi čtyřikrát sami na bránu, nedali jsme ani do prázdné branky, prostě to tam nepadalo," popsal Vašíček.

Utkání hvězd bylo příjemné

Před týdnem si užil Utkání hvězd KHL. "Bylo to strašně příjemné. Jen škoda, že to bylo všechno tak narychlo. Program zápasů nedovolil déle než ten jeden den. Ráno jsme letěli přímo na zápas do Minsku, pak jsme měli asi čtvrt hodiny na to se obléknout a šlo se na led. Nebyl čas vůbec na nic," uvedl Vašíček.

"Po zápase jsme zase letěli domů, já šel spát někdy v šest ráno a pak jsem jel na trénink, protože další den jsme zase hráli," líčil. "Zápas sám o sobě byl však pro mě zajímavý a bylo to příjemné." Exhibiční klání prý nebylo tentokrát tak prestižní jako loni v Moskvě, kde "domácí" prohráli s "výběrem světa" těsně 6:7. "Jak to bylo o tři nebo čtyři góly, tak to bylo trošku jiné. Byla to hlavně sranda," uvedl Vašíček.

Ohledně cílů pro olympijský turnaj byl trochu opatrný. "Každý chce vyhrávat a všichni do toho s tím půjdeme v každém zápasu. Uvidíme, kam nás to posune," prohlásil.

Vítěz Stanleyova poháru s Carolinou z roku 2006 pojede odevzdat vše pro tým. Že by se mohl v zámoří ukázat a říct si o návrat do NHL, si vůbec nepřipouští. "S touhle vizí tam nejedu. S návratem zpátky do NHL je to složité, i proto, že jsem prodloužil v Rusku smlouvu do konce příští sezóny, takže o tom teď nemá ani cenu mluvit," uvedl Vašíček.

Reklama

Související témata: