Hlavní obsah

GLOSA: Další změna trenéra? Karolíně Plíškové chybí víra a trpělivost, lepší kouče v Česku nenajde

Praha
Aktualizováno

Jiří Vaněk vydržel jako trenér Karolíny Plíškové dva a půl roku, David Kotyza deset měsíců, Tomáš Krupa dokonce necelých osm. Karolína Plíšková marně hledá kouče, pod jehož vedením by si splnila svůj velký sen. Konečně vyhrát grandslamový turnaj a udržet se dlouhodobě na absolutním vrcholu světového žebříčku. Za poslední rok a půl však usedne na trenérskou židli už třetí trenér, nebo spíše trenérka. Je tohle opravdu správná cesta na vrchol?

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Spolupráce tenistky Karolíny Plíškové a trenéra Tomáše Krupy už je minulostí.

Článek

Jiří Vaněk byl první kouč, pod kterým dnes šestadvacetiletá tenistka pronikla do užší světové špičky. Bývalý vynikající tenista dovedl lounskou rodačku z padesátého místa světového žebříčku na šesté, vyhrál s ní pět titulů na okruhu WTA, pod jeho vedením dosáhla na svůj dosavadní největší grandslamový úspěch, když si zahrála v roce 2016 finále US Open. Jen o pár dní poté však jejich spolupráce skončila.

Na Vaňkovo místo nastoupil ostřílený David Kotyza, pod jehož křídly došla Petra Kvitová na druhé místo světa a především dvakrát vyhrála Wimbledon. K podobnému úspěchu měl padesátiletý kouč dovést i Plíškovou. Výsledek? Po deseti měsících u české hvězdy skončil. Společná spolupráce ovšem zdaleka nebyla bez výsledků. Karolína Plíšková se jako první Češka dostala na pozici světové jedničky, získala tři turnajové tituly (Brisbane, Dauhá, Eastbourne), zahrála si semifinále French Open. Ani to však k tomu, aby si udržel místo, nestačilo.

Takže do třetice. Na horkou trenérskou židli usedá další eso v podobě Tomáše Krupy. Kouč, který dovedl do absolutní špičky Tomáše Berdycha, spolupracoval s Radkem Štěpánkem, Jiřím Veselým i Barborou Strýcovou, však vydržel ze všech trenérů nejkratší čas - pouhých osm měsíců.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová a Karolína Plíšková jsou největší hvězdy českého tenisu

Všechny tři rozchody spojují podobné věty. "Já i Tomáš (Krupa) jsme pro úspěch dělali vše, co bylo v našich silách. Výsledky a pocity ale prostě nebyly takové, jaké od sebe očekávám. Není to o něčí vině, já nesu největší odpovědnost za své výsledky a rozhodla jsem se pro změnu. Tomáš je super chlap a vynikající trenér, takové věci se prostě stávají." Prakticky stejně se loučila s Jiřím Vaňkem či Davidem Kotyzou. Slušně, bez ostrých slov nebo pocitů zášti.

Karolína Plíšková je tenistka známá vysokými nároky na sebe i své okolí. Její hra a výsledky v posledních měsících nebyly špatné. Stále patří mezi nejlepší hráčky světa, prakticky na každém grandslamu je mezi největšími favoritkami na titul. Ten se jí však stále získat nedaří.

Na své cestě za splněním svých snů si vybrala ty nejlepší trenéry, které mohla v Česku sehnat. Jak Jiří Vaněk (současný kouč Petry Kvitové), tak David Kotyza či Tomáš Krupa patří k top trenérské špičce. Lepší odborníci u nás nejsou. Navíc jsou uznávanými experty i v zahraničí.

Kotyza však vydržel po boku Plíškové jen deset měsíců, Krupa ještě o dva méně. Oba trenéři chtěli své svěřenkyni vštípit útočný styl tenisu, větší agresivitu a další prvky nezbytné pro špičkovou tenistku toužící po grandslamovém titulu. Výsledky ale nebyly takové, jako si bývalá světová jednička představovala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Plíšková a Jan Koller během tenisové exhibice v Praze.

Vlastimil Vacek

Faktem však je, že každá, byť drobná změna herního stylu vyžaduje další čas a zvlášť pak u hráčky ve věku Plíškové, která má dlouhá léta zažitý určitý herní styl. O to déle pak trvá, než se změny ve hře promítnou. S jinými návyky přicházejí však i porážky. Své by o tom mohl vyprávět například Tomáš Berdych, ale i Roger Federer a další superstar světového tenisu.

Jak Kotyza, tak Krupa však dostal velmi málo času na to, aby Plíškové vštípili jiný herní styl. Trpělivost s nimi česká hvězda neměla, výsledky chtěla mnohem dříve. Karolína Plíšková tak teď vsadí na bývalou světovou jedničku ve čtyřhře Australanku Rennae Stubbsovou, s kterou v minulosti krátce spolupracovala.

Nabízí se však otázka, zda by se nevyplatila mnohem větší trpělivost a víra v nového trenéra a jeho metody. Protože lepší trenéry, než kteří stáli po boku Plíškové, už tenistka v českých vodách nenajde. A těžko je bude hledat i v těch zahraničních.

Získá Karolína Plíšková ve své kariéře aspoň jednou grandslamový titul?
Ano
13,8 %
Ne
86,2 %
Celkem hlasovalo 16716 čtenářů.

Reklama

Související témata: