Hlavní obsah

GLOSA: Teď má navrch Vrba. I „retro" může být úspěšné...

Praha

Ještě se divíte, že byl plzeňský kouč Vrba tak alergický na narážky o retro týmu, ve který se jeho Viktoria proměňuje? Že se sžíravým sarkasmem reagoval na zmínky tohoto rázu adresované Petrželovi a spol., jež se v glosářích fotbalových expertů v průběhu podzimu objevovaly a k nimž výkony plzeňských hráčů ve spoustě zápasů na soupeřových hřištích mnohdy skutečně zavdávaly důvod? Třeba v pražském Edenu, ale v Jablonci zrovna tak, hlavně však před třemi týdny v Římě, kde se od Viktorie čekal důkaz, že pouhá účast na scéně Ligy mistrů nebude vrcholem jejího snažení a naplněním tužeb.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Patrik Hrošovský střílí gól Plzně v utkání Ligy mistrů s Realem Madrid.

Článek

Teď má navrch Vrba. V třetím díle Champions League jeho tým demonstroval, že se nespokojuje s rolí komparsisty v klání evropské klubové elity, ale že chce víc. Dát o sobě vědět. Upozornit na sebe. Připomenout, že soupeřům nemíní sloužit jen k tomu, aby si na něm vylepšili skóre. Že se po pěti letech dostal do nejprestižnější klubové soutěže světa a nechce v ní působit pouze jako stafáž.

Právě ono slůvko chtít bylo důležité pro proměnu, která v madridském fotbalovém chrámu překvapila i samotné plzeňské hráče. Ve zmiňovaných duelech se Slavií, Jabloncem či AS Řím ji postrádali, a proto i výsledky vyzněly šeredně.

Na Santiago Bernabéu ochotu, vůli a chtění v sobě našli, a proto byli citujíc už jednou zmiňovaného „retro" Petrželu... „minimálně rovnocenným soupeřem jsme Realu byli, takže jsme českému fotbalu ostudu rozhodně neudělali."

Liga mistrů inspirovala

Pravdou sice je, že narazili na vítěze tří posledních ročníků Ligy mistrů v údobí mizérie, jakou Bílý balet léta letoucí nezažil.

„Nechali nás hrát, tak jsme hráli," výstižně glosoval brankář Aleš Hruška devadesátiminutové dění, během něhož měl jeho tým blízko k prvořadé senzaci. Nikoli jen shodou okolností a náhod či snad trýzní, v níž se momentálně Lopeteguiho celek topí, ale výkonem, který Plzeň podala a šancemi, jež si připravila.

Liga mistrů inspirovala. Madridský fotbalový chrám také jako inspiromat působil. Hlavně však Viktoria chtěla, aby tyto podněty inspirovaly, působily a promítly se do její hry a úterního vystoupení. Proto teď má navrch trenér Vrba, neboť jeho „retro" mužstvo dokázalo, že je podobných výkonů schopno. Tedy, když v sobě chtění najde.

V domácí partii s CSKA to svedlo, v úterní noci na Santiago Bernabéu rovněž, takže teď půjde o to nalézat onu základní premisu i v odvetných duelech Ligy mistrů. A v domácí soutěži také, na cizích hřištích především, toť se ví.

Když to Plzeň zvládne, určitě si její kouč při závěrečném účtování dopřeje sarkastické poznámky, jak kupodivu úspěšní jeho „retro" hráči byli, o „retro" fotbalu nemluvě.

Pokud to svedou, budiž mu dopřána, neboť na ni bude mít plné právo.

Zdeněk Pavlis
Pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi.
Zahraje si Plzeň v pohárové Evropě i na jaře?
ano
36,7 %
ne
63,3 %
Celkem hlasovalo 1885 čtenářů.

Reklama

Související témata: