Hlavní obsah

GLOSA: Olympiakos jen taktně upozornil, kam Plzeň a český fotbal patří

Praha

Tisíckrát se může český fotbal holedbat, jak kvalitní ligovou soutěž má. Donekonečna se může ujišťovat, že v Evropě patří mezi nadprůměrné, čímž se naposledy chlubil samotný šéf LFA. Zvláště teď, s nadstavbou, a tudíž i včasným začátkem, neboť co může připravit pohárové vyslance na konfrontaci s Evropou lépe než mistrovské zápasy v kvalitní domácí lize?! Kvalifikační partie druhého předkola stačily k procitnutí.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Hráči Plzně po prohře s Olympiakosem. Liga mistrů je pryč!

Článek

A to prosím v případě Mladé Boleslavi a Jablonce k procitnutí po duelech s protivníky třetího sledu, byť i z těchto klubů se ozývalo, že i soupeři z Kazachstánu a Arménie svou kvalitu mají, mimořádné individuality ve svém středu rovněž a všem dnům ještě zdaleka není konec.

Co jiného ale také vykládat po jedné upocené remíze?

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Yassine Meriah (druhý zleva) z Olympiakosu pálí na plzeňskou bránu.

V případě Plzně už ovšem všem dnům konec je. Tedy v Lize mistrů, kde český vicemistr dostal v odvetě lekci, kterou mu Olympiakos taktně připomněl, kam patří.

Jak že to řekl trenér Pavel Vrba v Pireu po tryzně za Plzeň i celý český fotbal?

„Musíme se probudit ze snu a žít realitou. Tou je česká liga a pokud možno postup do Evropské ligy," opakoval po čtyřgólovém debaklu v odvetě jen to, co pragmaticky hlásal a tvrdil vždycky.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Plzeňský Joel Nqandu Kayamba (vpravo) a Yassine Meriah z Olympiakosu.

Maximem pro české kluby vzhledem k jejich rozpočtům, transferovým možnostem, kvalitě hráčských kádrů atd. je Evropská liga. A to přitom schůdným a dosažitelným ještě za příznivé konstelace a při náklonnosti losu.

I v Lize mistrů může podobná konstelace nastat. Výjimečně, jednou za desetiletí a v současné fotbalové Evropě nejspíš už ani za desetiletí ne.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Ruben Semedo (vlevo) z Olympiakosu a Michael Krmenčík z Plzně.

Ostatně i to přece plzeňský kouč před odvetou naznačil, když mluvil o Olympiakosu, který je úplně jinde než Trondheim a Kodaň, soupeři, přes které s Viktorií prošel premiérově do základní skupiny Ligy mistrů před osmi lety.

Jak že to řekl Pavel Vrba před domácím zápasem s řeckým vicemistrem?

„Uvědomme si, kdo si může pozvat k přípravě Nottingam Forest. Tím je řečeno vše."

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Kouč Olympiakosu Pedro Martins.

A to ještě před prvním střetnutím v Plzni při reminiscencích na kvalifikační historii o Ligu mistrů řeckého vicemistra na úroveň protivníků Trondheimu a FC Kodaň stavěl. Možná s vírou, že zahřívací ligové zápasy budou skutečně představovat pro jeho tým plus s Olympiakosem, který vstoupí do své domácí soutěže až 24. srpna. Třeba i s představou, že nezbytný obrodný a omlazovací proces, který Plzeň v létě podstoupila, přinese efekt a úspěch dřív, než si sám představoval. I třeba proto, že v domácí soutěži se už přece jen projevuje...

Už první konfrontace s pohárovou Evropou ovšem stačila k procitnutí.

A hodně drsnému.

Jak že to řekl mladík Ondřej Mihálik po čtyřgólové demolici v Pireu?

„Olympiakos nám ukázal, jak se hraje fotbal," sedmi slovy věcně vystihl realitu.

Věrnou a pravdivou, protože by bylo příliš laciné a zavádějící argumentovat, že šlo o realitu krutou.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Guilherme (vpravo) se raduje z prvního gólu Olympiakosu proti Plzni.

Vždyť obrozený český vicemistr nestačil v ničem. Soupeři se nevyrovnal v pohybu, nasazení, nedokázal čelit standardním situacím, i když se na ně chystal vědom si toho, jak silný při jejich zahrávání Olympiakos je. Vždyť naprosto propadl v důrazu, o tom při bránění ve vlastní šestnáctce zbytečně mluvit. A v ofenzivě už nebezpečný tuplem nebyl. Vždyť za celý zápas netrefil ani jednou domácí bránu.

Propastný rozdíl. Přímo diametrální ve fotbalové kvalitě obou týmů. V přístupu a nasazení ovšem také.

A stejně tak taktní upozornění, kam obě mužstva patří. Olympiakos dál do Ligy mistrů, Plzeň do Evropské ligy, kam ovšem musí projít ještě přes dva soupeře, což představuje další komplikaci.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama

Související témata: