Hlavní obsah

GLOSA: Budování impéria nekončí. Půlmiliardový zisk dává Slavii zelenou

Praha

Výsledek byl dlouho otevřený, historickou šanci na druhý postup do Ligy mistrů ovšem proměnili. Zaslouženě. Fotbalisté pražské Slavie také v play off proti Kluži předvedli, že s ofenzivně laděným mužstvem nemusejí na nic vyčkávat, stačí si jen hledět vlastního výkonu. Základní skupina bude těžkou zkouškou, sešívaní však mohou hledět k bitvám s giganty s potřebným sebevědomím.

Koho jim přisoudí dnešní los Ligy mistrů? Mají slávisté vysněné soupeře? Video: Sport.cz

 
Článek

Těžko srovnávat nesrovnatelné, zvláště když dva slavné postupy do Ligy mistrů dělí 12 let. Rozdíly se přesto nabízejí.

První v roce 2007 byl zázračný, hodně živelný. Naopak druhý, letošní, je logickým vyústěním éry nových čínských vlastníků.

Sestřih odvetného zápasu 4. předkola LM mezi Slavií a KlužíVideo: O2 TV Sport

Tehdy sešívaní zahájili letní přípravu propadákem s Teplicemi na hřišti v Modré. Útočník Stanislav Vlček si po něm nadával, že se Slavií prodloužil smlouvu. Byl zatím jediným, koho podepsala, proto chtěl klub opustit.

Za pár týdnů už byl oslavovaným hrdinou, který sestřelil Ajax. Červenobílí dali obdivuhodně rychle dohromady soudržný tým. Přežili předkolo s Žilinou, využili situace, v níž je Ajax trestuhodně podcenil. A do hry se pochopitelně významně vložil také Martin Vaniak. Čaroděj si přitom původně přišel zachytat jen jako záskok na pár týdnů.

Parta kolem kouče Karla Jarolíma navrch přidala ještě dva mistrovské tituly. Jenže jak rychle se Slavia na vrchol dostala, podobným tempem z něj i spadla. Přišla doba, kdy málem sestoupila, zápasila o profesionální licenci, klub stál před krachem.

Dneska jsme byli válečníci. Jsem hrdý na tým, jak to odmakal, řekl kapitán Milan ŠkodaVideo: Sport.cz

Jiří Šimáně s Jaroslavem Tvrdíkem ho padnout nenechali, v kritické chvíli přivedli bohaté vlastníky z Číny. A začal rychlý vzestup. První dva pokusy o postup do milionářské soutěže v jejich éře ještě nevyšly. Sešívaní však posbírali dva tituly, první s Jaroslavem Šilhavým, druhý už s jeho nástupcem Jindřichem Trpišovským. Získali dva domácí poháry, došli do čtvrtfinále Evropské ligy.

Středeční postup do Ligy mistrů je mnohem očekávanější a logičtější než první před 12 lety. Slavia se jistě usadila na piedestalu nejmocnějšího českého klubu, vybudovala silný, odolný a dobře vedený tým. Bylo otázkou času, kdy na české poměry mimořádné podmínky zužitkuje ke splnění vysněného cíle.

Teď je v ráji a může své impérium díky půlmiliardovému zisku za postup budovat dál. Nebude chtít opakovat staré chyby. Mohou jí sloužit jako varování, že člověk nemá mít nikdy nic za definitivní.

Momentálně má každopádně v rukou trumfy jako nikdy předtím.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních jedenáct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.