Hlavní obsah

Osm kousků v Montrealu. Největší kanadská potupa s trapasem na závěr

Představte si, že se těšíte na velkolepou oslavu s kamarády, jenže se na ní objeví skupinka neznámých lidí, zkazí vám veškerou zábavu, a vy navíc druhý den ráno máte těžkou kocovinu a je vám pěkně šoufl. Tak nějak se asi cítili kanadští hokejisté a jejich fanoušci, když se probouzeli 14. září 1981.

Foto: Profimedia.cz

Zklamaní kanadští hokejisté po porážce od Sovětského svazu

Článek

Hokejová velmoc se ocitla na kolenou po těžkém výprasku ve finále Canada Cupu. Kanada už zažila nečekaný debakl se Sovětským svazem 3:7 v Montrealu při začátku Série století v roce 1972. Před čtyřiceti lety byl ale výsledek 1:8 v hale Forum mnohem potupnější.

Kanaďané v čele s organizátorem Alanem Eaglesonem se přitom těšili na zopakování triumfu z premierového ročníku 1976. Hrát se mělo v roce 1980, jenže turnaj byl odložen kvůli sovětské invazi do Afghánistánu.

Po nečekaném zakolísání na olympiádě v Lake Placid se zásadně proměnila sestava sborné, ve které už chyběli Vladimir Petrov, nebo Boris Michailov. Jen pár dnů před začátkem turnaje navíc z Moskvy přišla tragická zpráva. Při autonehodě zemřel jeden z nejlepších světových útočníků Valerij Charlamov. Bylo mu jen 33 let.

"Už jsme byli v Kanadě a na ulici nás zastavovali lidé a kondolovali nám. Naprostý šok," vzpomínal brankář Vladislav Treťjak.

Útok KLM začal řádit

V souvislosti se smrtí ruské hvězdy se vyrojila řada fám, která ji spojovala s rozhodnutím kouče Viktora Tichonova nenominovat Charlamova na Kanadský pohár. Pravdou ale je, že despota na sovětské lavičce měl v už v té době jiný mimořádný útok. Formace 'KLM' Vladimir Krutov, Igor Larionov, Sergej Makarov se stala nejlepším triem hokejových osmdesátek.

Kanadský tým stál v té době na hráčích dominujících New York Islanders. Osu tvořili obránce Denis Potvin a útočníci Mike Bossy, Bryan Trottier a Clark Gillies s Butchem Goringem. Poprvé se v kanadské sestavě objevil i Wayne Gretzky. Ale také tu byli Larry Robinson, Ray Bourque, Marcel Dionne, Guy Lafleur...

Jejich optimismus ještě vzrostl po vzájemném duelu ve skupině, který Kanada vyhrála nad SSSR 7:3.

Otřesení Sověti vstoupili do turnaje remízou 1:1 s Československem, které také přicestovalo do zámoří s novým týmem i trenéry.

Bowman chtěl Dudáčka do Buffala

Ve výběru Luďka Bukače se při remíze 4:4 s Kanadou zaskvěl dvěma góly devatenáctiletý Jiří Dudáček. Už předtím domácí kouč Scotty Bowman, který tehdy působil v Buffalu, vyvinul opravdu enormní úsilí, aby Dudáčka přetáhl do NHL legální cestou.

Sabres kladenského mladíka dokonce draftovali na 17. místě, což byl u hráče z východního bloku naprostý unikát. Ve hře bylo, že by s Dudáčkem odltěl za oceán také trenér Bukač. Bowman se vydal i do Kladna, aby přesun vyjednal, leč bezvýsledně, což ho dlouho mrzelo, což potvrdil i při rozhovoru na Švédských hokejových hrách v roce 2005... Dudáčkova kariéra však měla i vzhledem ke zdravotním problémům sestupnou tendenci.

V Kanadě naopak rostly výkony Sovětů. V semifinále si poradili s Československem 4:1 a chystali se na Kanadu.

Treťjakova noc

Tichonov oproti duelu ve skupině, kde nastoupil Vladimir Myškin, poslal do branky Treťjaka. A gólmanská legenda odchytala jeden z nejlepších zápasů kariéry. Jen díky hostujícímu brankáři to bylo po první třetině 0:0.

Kanadskou střídačku ovládly obavy. Asistent Pierre Pagé později vzpomínal, že gólman Mike Liut měl plnou hlavu vyjednávání o novém kontraktu se St. Louis a Gretzkyho před finálovým duelem rozbolel zub.

V polovině utkání Gillies vyrovnal na 1:1, ale pak si přitáhl otěže centr spartakovské řady Sergej Šepelev. Za necelých jedenáct minut dal hattrick a pak už nepomohla ani kanadská zastrašovací taktika.

Vrcholem montrealské potupy byla Krutovova branka v oslabení. Podsaditý technik naznačil ránu daleko zpoza modré čáry, hvězdný Lafleur mu na to skočil a Krutov měl volnou cestu až k brance.

V samotném závěru pak kanadský výběr inkasoval ještě třikrát a v konfrontaci s hbitými Sověty vypadal jako soubor fotříků z pivní ligy.

"Ten zápas se se mnou táhnul do konce kariéry," zoufal si Liut, jenž přitom v hlasování o Hart Trophy 1981 skončil druhý za Gretzkym...

Eagleson vyvolal konflikt

Kanadský ministerský předseda Pierre Trudeau musel hodně namáhat mimické svaly, aby při slavnostním ceremoniálu vyloudil na tváři úsměv. Promotér Eagleson ale porážku nepřekousl a způsobil trapas kolosáních rozměrů.

V doprovodu montrealské policie zabránil vítězům, aby si trofej odvezli do Sovětského svazu. Tvrdil, že patří kanadskému lidu a nesmí překročit hranice Kanady. Sověti tak po dlouhé roztržce odletěli domů s prázdnou.

Větší úroveň než Eagleson ovšem projevili zámořští fanoušci. Uspořádali sbírku na výrobu repliky trofeje a odeslali ji do Moskvy. Až to byla definitivní tečka za Kanadským pohárem 1981.

Reklama

Související témata: