Hlavní obsah

Dallas chce Memphisu prodloužit černou sérii

Třemi výhrami v řadě uklidnili basketbalisté Dallasu fanoušky, které zaskočil špatný start jejich týmu do sezony. Srovnat bilanci na 4-4 mohou už dnes na palubovce Memphisu.

Článek

Je pravda, že loňský finalista NBA neměl nejjednodušší rozlosování, ani to ale neomlouvá čtyři porážky na úvod v řadě. Po domácí prohře se San Antoniem, které chtělo v derby dokázat, že je stále králem Západní konference, dostali Mavericks nařezáno 76-107 od Houstonu. Ani po drtivé porážce se nezvedli a prohráli doma s Golden State 104-107 a čtvrtý neúspěch si připsali v Los Angeles, kde prohráli s místními Clippers 85-103. Sérii porážek ukončili až ve Phoenixu, kde zvítězili 119-112. Tým, oslabený o zraněného Joshe Howarda, se mohl tradičně spolehnout především na Němce Nowitzkého, který nastřílel 35 bodů. Bez Howarda odehrál Dallas také další dva zápasy a znovu vítězně - v Portlandu sice domácí v závěru zlobili, hráči trenéra Avery Johnsona už ale vývoj utkání nepustili ze svých rukou a vyhráli 103-96. Lepšící se formu potom potvrdili i proti Chicagu, které doma porazili 111-99. "Přípravné zápasy byly náročné. Měli jsme spoustu zraněných a nemohli jsme spolu trénovat tak, jak jsme chtěli," vysvětluje nyní mizerný začátek sezony Nowitzki.

Dallas má dnes šanci srovnat bilanci na 4-4 a těžko si k tomu mohl přát lepšího soupeře. Čeká je totiž zápas na palubovce Memphisu, momentálně nejhoršího týmu NBA. Grizzlies jsou v posledních letech pravidelným účastníkem play off, letos to s nimi ale vypadá zle. Z týmu před sezonou odešel zkušený Shane Battier a poté, co se na mistrovství světa zranil hvězdný Pau Gasol, zbyly z mužstva jen trosky dřívější kostry. Vedle stárnoucích hráčů - Eddieho Jonese, Damona Stoudamireho, Chuckyho Atkinse a dalších - dostávají dostatek příležitosti i nepříliš zkušení, například loni draftovaný Hakim Warrick nebo letošní nováček Rudy Gay. Zatím to ale příliš nefunguje; tým už zdaleka není tak důsledný v obraně jako dřív a příliš neoslňuje ani v útoku - má například vůbec nejnižší počet asistencí na zápas. Zdaleka nejvíc času na palubovce stráví Mike Miller, ten ale zatím nedokáže strhnout spoluhráče, jako se to dařívá Gasolovi. Není proto divu, že Grizzlies zatím dokázali vyhrát jediný ze sedmi zápasů, a to ještě doma proti slabému Charlotte. Proti Dallasu možná navíc nenastoupí Eddie Jones a Rudy Gay - jeden má už delší dobu problémy se šlachou a druhý si v minulém utkání poranil kotník.

Podle očekávání je papírovým favoritem zápasu hostující Dallas, na který bookmakeři vypsali kurs 1.47 a handicap 4.5 bodů. Věříte, že se Memphis vyhrabe ze svých problémů a dnes zvítězí? Potom si vsaďte na domácí, kurs na ně je 2.75.

Reklama