Hlavní obsah

Gambrinus liga očima Luďka Zelenky

V čele nejvyšší fotbalové soutěže přezimuje pražská Slavia. Myslí si to alespoň brněnský útočník Luděk Zelenka, který pro Eurotip.cz okomentoval poslední podzimní kolo Gambrinus ligy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Jediným sobotním utkáním bude souboj dvou východních týmů Slovácko - Zlín. Oba soupeři jsou nyní v pásmu sestupu a oba tak v dnešnímu utkání "o šest bodů" mají obrovskou motivaci. "Slovácko, jestli chce udržet kontakt s ostatníma, musí vyhrát. Na druhou stranu Zlín teď s náma vyhrál, takže je celkem v klidu, hrál docela dobře. Já si ale myslím, že Slovácko pod tíhou toho, že musí zůstat v kontaktu, vyhraje," věří ve druhou letošní výhru Slovácka Luděk Zelenka.

Jeden z nejlepších výsledků podzimu mají za sebou hráči Liberce. V Poháru UEFA sahali v Alkmaaru po vítězství a nakonec si odvezli bod za remízu. Tento vynikající výsledek se pokusí potvrdit i v lize, ve které Liberec nevyhrál už pět zápasů, v souboji s Českými Budějovicemi. "Podle mýho názoru jasná jednička. Budějovice tam sice vyhrály v poháru, ale myslím si, že Liberec v lize problémy mít nebude a udrží kontakt s čelem tabulky. Jednak Budějovice nejsou venku tak silný jako doma, ale hlavně Liberec má doma sílu a myslím si, že Budějovice porazí," tipuje útočník.

Už deset zápasů nepoznali hořkost porážky fotbalisté Slavie. Díky této sérii se v tabulce vyhoupli na druhé místo a pokud v neděli porazí Ostravu, dostanou se alespoň na jeden den do čela soutěže. "Slavia teď jede, daří se jí venku a teď už i doma. Hrajou dobře, mají docela fazonu... myslím si, že to bude jednička. Zápasy s Ostravou jsou sice vždycky vyhecovanější, Slavia má teď ale dobrou sérii a bude se chtít dotáhnout na Spartu a Ostrava venku přeci jen není tak dobrá," tvrdí bývalý hráč sešívaných.

Už téměř tři měsíce se fanoušci Plzně neradovali na domácím stadionu z vítězství. Západočeši se šňůru bez výhry pokusí přerušit proti Příbrami, která stále čeká na první výhru na hřišti soupeře. "Tak Plzni se poslední dobou moc nedaří, Příbram od tý známý kauzy taky asi nehraje úplně v pohodě... Plzeň sice doma nevyhrála už asi čtyři zápasy, teď to ale podle mě zlomí a vyhraje," tipuje jedničku Luděk Zelenka.

Úplně opačnou fazonu než Plzeň má na domácím stadionu Olomouc. Hanáci porážejí jednoho soupeře za druhým a nyní mají šanci ukončit podzim vítězně proti Mladé Boleslavi, která venku prohrála tři ze čtyř posledních duelů. "Tak to je těžkej zápas. Olomouci se teď doma daří, z pěti zápasů čtyři vyhrála, takže tam jsou silný. Boleslav má dobrý mužstvo a je nahoře, teď se ale zdá, že jim došly trošku baterky a že teď nebyli v optimální pohodě... Tady bych to viděl na remízu," věří v nerozhodný výsledek expert.

Jedním z týmů, kterým se první část sezony příliš nevyvedla, je Most. Severočeši příliš často ztrácejí body kvůli remízám, který mají nejvíc v lize. Po dvou nerozhodných výsledcích za sebou se dnes pokusí bodovat naplno v souboji s Jabloncem. "To je takovej zápas, kde může bejt úplně všechno. Asi bych se ale přiklonil k tomu, že Most si v domácím prostředí nemůže dovolit ztrácet body, naposledy byl rád, že uhrál bod se Spartou... Myslím si, že neprohraje, tipoval bych buď těsnou výhru nebo plichtu," myslí si fotbalista.

Jeho zaměstnavatel letos patří k týmům, které nejlépe využívají svého prostředí. Brno je s domácí bilancí 6-1-0 nejlepší hned po Spartě; vylepšit si ji může v neděli proti Teplicím, které ovšem venku prohráli naposledy 10. září. "Ani jednomu z mužstev se nepovedlo minulý kolo, což budeme chtít odčinit. Myslím si, že doma jsme hodně silný a že Teplice porazíme. Mají sice velice dobrý hráče, já ale věřím, že si s nima poradíme," tvrdí brněnský útočník.

Posledním utkáním před zimní přestávkou bude souboj Kladno - Sparta. Domácí jako jediní dokázali pražskému týmu sebrat body na jeho hřišti, když hned v úvodním utkání remizovali na Letné 0:0. Podobně by prý mohla dopadnout i pondělní dohrávka. "Kladno doma hraje dobře; Sparta má teď dobrou sérii, ale řekl bych, že všechno není ideální, že přeci jenom vyhrála zápasy, který vyhrát nemusela, ale dokázala to zlomit. Nejsem si jistej, jestli jí tohle na Kladně bude stačit, Kladno je doma fakt docela silný. Já bych to viděl na remízu," uzavírá Luděk Zelenka.

Reklama