Hlavní obsah

Řím vyhrál, Inter dnes musí odpovědět

AS Řím včera porazil milánské AC a před Interem tak stojí povinnost doma porazit Palermo, jinak jeho náskok v čele zůstane jen tříbodový. Fiorentina se bude snažit znovu přiblížit Lize mistrů. Proto by si měla na domácí půdě poradit s FC Janov. Ve večerním utkání přivítá Juventus jiný klub se slavnou historií, SSC Neapol.

Článek

Inter Milán - Citta di Palermo  (neděle 15:00)

Na milánské San Siro zavítá osmý celek soutěže, sicilské Palermo. Domácí Inter má za sebou vítězství nad Regginou 2:0 a nepovedené vystoupení v odvetném utkání Ligy mistrů proti Liverpoolu 1:0. Palermo naposledy dělilo body v souboji o Pohár UEFA s Udinese Calcio.

Inter Milán v poslední době nezažívá nejlepší období. V domácí soutěži se jeho náskok před druhým AS Řím zúžil na šest bodů a v úterý dokonce svěřenci trenéra Roberta Manciniho opustili pohárovou Evropu, když poprvé v letošní sezoně prohráli před domácím publikem.

I přes neúspěch týmu v milionářské soutěži, může být tato sezona veleúspěšná, ve hře totiž zůstává jak scudetto, tak i domácí pohár, kde to mají Nerazzurri skvěle rozehrané. Zisk doublu by byl jistě skvělým dárkem ke stoletému výročí klubu. V posledních dnech proběhlo několik spekulací o odchodu trenéra Roberta Manciniho, který se po neúspěchu v Lize mistrů rozhodl po sezoně klub opustit. Nakonec však díky prezidentu Massimu Morattim u modro-černých setrvá

Cílem Palerma zůstává umístění, které by sicilský klub katapultovalo do evropských pohárů. Na Ligu mistrů asi svěřenci trenéra Francesca Guidolina již nedosáhnou, nicméně na šesté místo, které zaručuje Pohár UEFA ztrácejí pouze čtyři body. Šestou pozici v současnosti obývá Udinese Calcio, které o víkendu přivezlo bod z Palerma. Domácí vedli po trefě Fabia Simplicia, jenže konečnou podobu výsledku dal Felipe, a zajistil tak Udinese velice důležitý bod. Palermo je jeden z týmů, který dokázal milánské v letošní sezoně obrat o body. Na Sicílii skončilo utkání bez branek a v minulé sezoně na stadionu Giuseppe Meazzy týmy plichtili 2:2, tehdy Palermo dokonce vedlo po prvním poločase 2:0, jenže Inter nakonec dokázal vyrovnat.

Pokud by se Palermu povedl loňský kousek zopakovat, byl by to jistě velký úspěch. I pro tento duel se musí Inter Milán vypořádat s početnou marodkou. Chybět budou Olivier Dacourt, Walter Samuel, Ivan Cordoba, Cesar Aparecido a Maxwell. V sestavě by neměl chybět obránce Marco Materazzi, který v utkání proti Liverpoolu nehrál. Palermo má problémů méně, alespoň co se zranění týče. Sicilský klub by měl být na San Siru kompletní. Po karetním trestu se vrací do obraných řad Federico Balzaretti. Fanoušky Palerma potěšila nová smlouva brankáře Alberta Fontany, který prodloužil svůj kontrakt do roku 2009.

Inter Milán - pravděpodobná sestava:

Julio Cesar - Maicon, Burdisso, Materazzi, Zanetti - Vieira, Cambiasso, Stankovic - Jimenez - Crespo, Ibrahimovic

Citta di Palermo - pravděpodobná sestava:

Alberto Fontana - Rinaudo, Barzagli, Biava, Zaccardo - Guana, Migliaccio, Simplicio, Cassani - Amauri, Cavani

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.43 - 3.50 - 8.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

AS Livorno - FC Parma

Souboj dvou týmů bojujících o záchranu, šestnáctého s patnáctým, bude k vidění na stadionu Armanda Picchiho v toskánském Livornu, které přijede vyzvat FC Parma. Spolu s týmem "křižáků" přicestuje do Toskánska také bývalý tahoun Livorna útočník Cristiano Lucarelli. Oba soupeře dělí v tabulce pouhý bod.

Pokud se tito dva soupeři střetli v posledních čtyřech letech, tak vždy vzešel ze souboje vítězně domácí tým. Tento fakt tedy nahrává Livornu, avšak oba celky se chtějí zachránit, a tak se očekává nadmíru vyrovnaná bitva. Ani Livorno, ani Parma nemají v současné době nijak oslnivou formu. Livorno prohrálo z posledních pěti utkání hned čtyři, naposledy v minulém kole na půdě Lazia 0:2. Gialloblu mají o malinko lepší bilanci, v posledních pěti zápasech nasbírali pět bodů, avšak v minulém kole byli doma pokořeni Sampdorií 1:2.

Parma se v Livornu poprvé představí pod novým trenérem. President Tommaso Ghirandi přivedl do týmu bávalého kouče Interu, argentinského stratéga Hectora Cupera. Jeho cíl je jasný – udržet Parmu v Serii A. Nicméně krok presidenta se nelíbil některým hráčům. Například záložník Stefano Morrone nese odchod Domenica Di Carla velmi těžce. "Vyhození Di Carla je velkou prohrou pro nás pro všechny. Jsme opravu smutní, že je pryč a dáváme si to za vinu," prohlásil smutně Morrone.

Morálka v Livornu je rozhodně na vyšší úrovni. Giancarlo Camolese odvedl doposud velmi dobrou práci i přesto, že se Livorno nachází v ne zrovna ideální pozici. "Toto je pro nás zásadní střetnutí. Od této chvíle se již nesmíme dopustit žádné chyby," řekl boss Labronici Giancarlo Camolese.

Domácí budou postrádat suspendované duo Alessandro Grandoni - Daniele De Vezze. Nico Pulzetti, Stefano Rossini a Giuliano Giannichedda nejsou k dispozici vlivem zranění. Livorno bude hrát svou tradiční formaci 3-5-2, avšak rozestavení hostujícího celku drží Hector Cuper v tajnosti do poslední chvíle. Očekává se však rozestavení 4-4-2, které praktikoval v Interu. V sestavě hostujícího celku se neobjeví suspendovaný Giulio Falcone a zranění obránci Ferdinand Coly a Fernando Couto.

AS Livorno - pravděpodobná sestava:

Marco Amelia - Dario Kněževič, Simone Pavan, Fabio Galante - David Balleri, José Luis Vidigal, Massimo Loviso, Antonio Filippini, Giovanni Pasquale - Francesco Tavano, Diego Tristán

FC Parma - pravděpodobná sestava:

Luca Bucci - Damiano Zenoni, Massimo Paci, Marco Rossi, Paolo Castellini - Daniele Dessena, Stefano Morrone, Luca Cigarini, Andrea Pisanu - Cristiano Lucarelli, Igor Budan

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.65 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Sampdoria Janov - Calcio Catania

Velice zajímavý duel uvidí diváci na stadionu Luigi Ferraris v Janově. Místní Sampdoria se střetne s Catanii Calcio, domácí bojují o pohárovou Evropu a proti týmu ze spodních pater tabulky budou chtít naplno bodovat. Vylepšit si bodové manko potřebují také hosté, jelikož hrají o setrvání v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu.

Sampdoria Janov se po výprasku, který obdržela od Atalanty Bergamo rychle vzpamatovala a v posledním utkání dokonce sebrala na stadionu Ennio Tardini všechny tři body domácí Parmě. Janovští výhrou zůstávají ve hře o Pohár UEFA, ale také o Ligu mistrů od které je dělí osm bodů. Blucerchiati mají svému soupeři co oplácet, vždyť je Catania dokázala v letošní sezoně porazit dvoubrankovým rozdílem. Vítězství Catanie tenkrát zařídili Giuseppe Mascara a Jorge Andres Martinez

Catania Calcio dokázala v minulém kole přerušit nelichotivou bilanci šesti zápasů bez výhry, odneslo to poslední Cagliari. Přímí boj o záchranu rozhodl v úvodu druhého poločasu vlastní brankou Michele Canini. Trenér Catanie Silvio Baldini byl po utkání velice šťastný a nešetřil chválou na své svěřence.

Zajímavé je, že mezi posledními šesti zápasy, které Rossoazzurri nevyhráli je jedna remíza, a to s vítězem Ligy mistrů AC Milán, jenže pak přišla porážka s Livornem a tým se rázem ocitl v sestupovém ohrožení. Právě po již zmiňovaném utkání s Cagliari by se mohla Catania znovu zvednout a zajistit si tak klid. Jenže současná Sampdoria představuje velikánskou hrozbu.

Do utkání nebude moci zasáhnout záložník Marco Biagianti, který si odpykává karetní trest. Na jeho místě by se měl pčedstavit Mariano Izco. Jinač jsou Rossoazzurri v plné zbroji. Domácím budou chybět Claudio Bellucci a Vincenzo Montella, pěti-zápasový distanc nedovolí start ani Antoniu Cassanovi. Útočná fáze tak bude opět hodně spoléhat na dvojici Gennaro Delvecchio a Emiliano Bonazzoli.

Sampdoria Janov - pravděpodobná sestava:

Castellazzi - Lucchini, Gastardello, Accardi - Maggio, Sammarco, Palombo, Franceschini, Ziegler - Delvecchio - Bonaz

Calcio Catania - pravděpodobná sestava:

Bizzarri - Silvestre, Silvestri, Stovini, Vargas - Balocco, Izco, Tedesco - Colucci - Spinesi, Mascara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.10 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reggina Calcio - AC Siena

Diváci na stadionu Oreste Granillo budou svědky dalšího záchranářského duelu. Sestupem ohrožená Reggina totiž přivítá neustále se lepšící Sienu. Domácí naposledy podlehli Interu Milán 2:0, zatímco hosté zvítězili nad Fiorentinou 1:0, a připsali si tak po sobě páté utkání bez porážky.

Reggina v posledních osmi zápasech vytěžila pouze čtyři body a to je pro tým, který by chtěl hrát nejvyšší soutěž i v příští sezoně velice málo. Ovšem naposledy doma bodovala s Palermem (0:0) a před třemi týdny dokonce porazila Juventus Turín, nicméně i přes špatnou formu ztrácí Reggina na klidné pozice jen tři body. Premiéra nevyšla novému trenérovi Nevimu Orlandimu, který byl i tak s výkonem přes porážku 0:2 spokojený. Každopádně pokud chtějí hrát v Kalábrii nejvyšší soutěž i příští rok, musejí zabrat a hlavně zvýšit produktivitu v ofenzívě. Reggina totiž tři utkání po sobě nedala gól, což je přímo žalostná bilance.

Siena byla také namočena v bojích o sestup a koneckonců ani ona nemá nic jistého, ovšem svěřenci trenéra Maria Beretty tři poslední utkání zvládli na výbornou a připsali si na své konto plný počet bodů, tudíž devět. Hostující trenér Mario Beretta tak může být s týmem spokojený, přesto varuje a nabádá své svěřence k ještě lepším výkonům. Pokud by totiž Siena usnula na vavřínech, nemuselo by to pak být dobré probuzení. Do konce zbývá jedenáct kol a šest bodů není "žádný" náskok. První střetnutí obou soupeřů v letošní sezoně skončilo bezbrankovou remízou, což by oba týmy nejspíše nechtěli zopakovat. Na straně hostů budou chybět Paul Codrea, který má problémy s kolenem. Na jeho postu by se měl objevit Simone Vergassola. Suspendovaný je autor vítězné branky proti Fiorentině Massimo Maccarone Naopak po trestu se vrací Valerio Bertotto. Tým domácích je v celku kompletní. O prolomení střelecké smůly by se měli pokusit Brienza a Amoruso

Reggina Calcio - pravděpodobná sestava:

Campagnolo - Cirillo, Lanzaro, Valdes, Aronica - Missiroli, Barreto, Cascione, Modesto - Brienza - Amoruso

AC Siena - pravděpodobná sestava:

Manninger - Bertotto, Portanova, Loria, De Ceglie - Kharja, Vergassola, Galloppa - Locatelli - Frick, Rigano

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.85 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 02

Atalanta Bergamo - Empoli FC

Na Stadiu Azzurri d'Italia uvidí diváci souboj týmů, kterým se v posledních týdnech příliš nedaří. Domácí Atalanta zvítězila v posledních šesti zápasech pouze jednou a pomalu se propadává tabulkou. Nyní ji patří 10. místo. Ještě hůře jsou na tom hosté z Empoli, kteří bojují v Serii A o život. V posledních šesti zápasech sice svěřenci trenéra Malesaniho vyhráli hned třikrát, což je ovšem celá polovina všech letošních výher. Empoli přeskakuje mezi příčkami, které zajišťují udržení, ale také sestup. Nyní je na 18. pozici, což znamená sestup, ale má stejný bodový zisk jako sedmnáctá Parma.

Domácí doplácejí na velkou nedisciplinovanost a jsou nejtrestanějším týmem celé soutěže. Proti Empoli nenastoupí suspendovaný obránce Moris Carrozzieri – urostlý stoper má nyní na svém kontě 13 žlutých a 1 červenou kartu. Argentinec Maximiliano Pellegrino má také vystavenou stopku a Gianpaolo Bellini je zraněný. Kvůli absenci několika obránců bude opět tíha zopovědnosti ležet na Talamontim, který se po zranění prezentoval skvělými výkony.

Také Malesani, trenér Empoli, musí vyřešit několik problémů. První nastává v útoku, kde je do konce sezony mimo kanonýr Pozzi. Nahradit by ho měl bývalý hráč Atalanty Saudati, kterého bude doplňovat Giovinco. Tresty si již odpykali Moro s Marzorattim a jejich návrat do sestavy je pro hosty dobrou zprávou.

Atalanta má s Empoli kladnou statistiku, když v posledních pěti zápasech ani jednou neprohrála a ani v neděli se neočekává vítězství hostů.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:

Coppola; Rivalta, Capelli, Talamonti, Manfredini; Ferreira Pinto, Tissone, Guarente, Langella; Doni, Floccari

Empoli FC - pravděpodobná sestava:

Bassi; Raggi, Marzoratti, Pratali, Antonini; Marchisio, Budel, Buscè, Vannucchi, Giovinco; Saudat

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 2.95 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Cagliari Calcio - FC Turín

Po porážce v Catanii musí Cagliari Calcio začít opět znovu, poslední tým tabulky ztrácí sedm bodů na příčky zaručující udržení. Příležitost přiblížit se vytoužené záchraně bude mít v domácím utkání s turínským FC.

Cagliari Calcio proměnilo svůj stadion Sant' Elia v nedobytnou tvrz, alespoň co se týče posledních čtyř utkání. Domácí zvítězili nad SSC Neapol, Laziem Řím, a naposledy nad FC Janov, s Parmou Cagliari remizovalo 1:1.

Tým trenéra Davida Ballardiniho je ale poslední, jenže nebýt disciplinárního odečtu, ztráta by byla už jen čtyřbodová. O víkendu Cagliari podlehlo v přímém boji o záchranu Catanii, a tak se mu záchrana znovu vzdálila. V utkání proti Turínu to bude mít Cagliari těžké, vzájemná bilance obou soupeřů, totiž vyznívá lépe pro Turín. Poslední vzájemný duel skončil v Turíně vítězstvím domácích 2:0, výhru zajistil Alessandro Rosina a čtyři minuty před koncem si vlastní branku vstřelil Michele Ferri.

Druhý turínský klub v soutěži má jeden primát, hostující FC má totiž na svém kontě již šestnáct nerozhodných výsledků, což je ze všech týmů absolutně nejvíce. Z posledních pěti turínských střetnutí se čtyřikrát zrodila remíza. Tuto sérii hosté utnuli v minulém kole, když porazili nejtěsnějším rozdílem Atalantu Bergamo 1:0. FC Turín je v současnosti na třinácté pozici a ani on nemá jistotu záchrany, navíc jsou předsezónní vyhlídky na Pohár UEFA ztraceny.

Cagliari Calcio se v další bitvě o záchranu musí obejít bez obránce Michele Ferriho a záložníka Davida Marchiniho, oba jsou na listině zraněných. Mimo hru jsou také Švýcar Rijat Shala a slovenský náhradní brankář Jan Korpivec. V útoku by měl dostat šanci autor dvou branek v utkání s FC Janovem, Robert Acquafresca. Trenér hostující Walter Novellino nebude mít k dispozici pouze záložníka Paola Zanettiho, jinak je tým kompletní.

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:

Storari - Pisano, Lopez, Bianco, Agostini - Biondini, Conti, Parola - Cossu, Jeda, Acquafresc

FC Turín - pravděpodobná sestava:

Sereni - Comotto, Di Loreto, Natali, Pisano - Diana, Grella, Corini, Di Michele - Stellone, Rosina

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.85 - 2.70

Tip EuroFotbal.cz: 10

ACF Fiorentina - FC Janov

Na Stadio Franchi se střetnou dva týmy, které se letos v Serii A určitě neztratily a po dobrých výkonech se udržují na možná až nečekaných příčkách. Domácí Fialky jsou čtvrté a hosté z Janova přijedou hájit devátou příčku. Jak Fiorentina, tak Janov ovšem v posledním kole prohrály a nyní budou chtít zaváhání napravit. Obzvláště Fialky, na které již tlačí AC Milán.

Domácí stále trápí absence klíčového útočníka Adriana Mutua, se kterou se ovšem budou muset, podobně jako v minulých zápasech, vyrovnat. Mutua nejčastěji nahrazuje Pazzini, kterého ovšem budou neproměněné šance z posledních zápasů nejspíše stát místo v základní sestavě. Za předpokladu, že se do pořádku dá Christian Vieri, který není úplně fit. Trest navíc končí také Osvaldovi. Další útočník Waigo bude kvůli zranění mimo hru ještě týden. Na listině zraněných je také Franco Semioli. Naopak uzdravený by již mohl být Fabio Liverani.

Janov je zajisté jedním z největších a zároveň nejpříjemnějším překvapení letošního ročníku Serie A. Ještě minulý rok totiž svěřenci trenéra Gasperiniho hráli druhou nejvyšší soutěž a letos již útočí na pohárové příčky. Velkou zásluhu na tom má Capocannoniere (tak se v Itálii přezdívá nejlepšímu střeli soutěže) Marco Boriello. Jeho 16 branek ho drží na vršku tabulky střelců a výrazně pomáhá celému týmu. Velkou měrou se na těchto brankách také podílí dvojice Sculli – Leon, která Borriella na hrotu skvěle doplňuje. Rossoblu nemůžou počítat s Matteem Parem, který si již letos kvůli zranění kolene nezahraje. Menší problémy mají také Bovo, Santos a brankář Rubinho, takže se do branky nejspíše postaví Scarpi.

Janov přijíždí na Stadio Franchi, aby odčinil dvě porážky v řadě a ještě oživil šanci na pohárové umístění. Fialky předvádějí střídavé výkony. V posledních devíti zápasech, ve kterých je započítaný také Pohár UEFA, odešla Fiorentina hned šestkrát jako vítěz a v Poháru UEFA s velkým štěstím postoupila přes Everton. Nyní se ale musí soustředit na domácí soutěž, kde jim na paty šlape AC Milán. První měření obou celků skončilo na podzim v Janově 0:0.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:

Frey; Ujfalusi, Dainelli, Kroldrup, Pasqual; Montolivo, Donadel, Gobbi; Santana, Vieri, Jorgensen

FC Janov - pravděpodobná sestava:

Scarpi; Konko, De Rosa, Criscito; Rossi, Milanetto, Juric, Fabiano; Sculli, Borriello, Leon

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.20 - 5.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Juventus Turín - Neapol SSC

Na turínské Stadio Olimpico zavítá ve 28. kole Neapol. Pro hosty to bude zajisté těžký souboj, jelikož se proti nim postaví domácí favorit Juventus. Stará dáma v posledních čtyřech zápasech vyhrála pouze jednou a pokud si chce udržet náskok v boji o Ligu mistrů, měla by proti Neapoli zabrat. Neapol střídá výhru s prohrou a naopak, což jí zajišťuje střed tabulky. Ovšem náskok na sestupové příčky není tak veliký.

Trenér domácích Ranieri je přesvědčen, že jeho tým Empoli porazí a udělá další krok k Lize mistrů, která je pro Tinkermana, jak se Ranierimu přezdívá, důležitá. Milionářská soutěž mu totiž nejspíše zaručí pozici trenéra Juventusu i pro příští sezonu. Naopak otazník visí nad pokračováním trenéra Neapole Edy Rejy.

Domácí ovšem do utkání nastoupí bez několika členů základní sestavy. Suspendováni jsou Zebina, Camoranesi a Legrottaglie, zatímco Cristiano Zanetti je zraněn. Tyto absence budou znamenat menší přestavbu základní sestavy, ale ani ta nejspíše nezaručí místo Portugalci Tiagovi.

Hostující kouč Reja nemůže do utkání nasadit suspendované duo Mannini, Blasi. Ještě horší zprávou pro Neapol ovšem je stav Marca Zalayety, který týmu již v letošní sezoně nepomůže. Ztráta Zalayety je pro hosty opravdu velkou ranou. V nadcházejícím utkání by ho měl nahradit Calaio.

V podzimním utkání trochu překvapivě zvítězila právě Neapol v poměru 3:1, když dostala k dispozici dva pokutové kopy, a podobný kousek bude chtít jistě zopakovat i v Turíně, kde to bude ovšem velice složité. Stará dáma na domácí půdě totiž letos prohrála jen dvakrát.

Juventus Turín - pravděpodobná sestava:

Buffon; Grygera, Stendardo, Chiellini, Molinaro; Salihamidzic, Nocerino, Sissoko, Nedved; Del Piero, Trezeguet

Neapol SSC - pravděpodobná sestava:

Gianello; Santacroce, Cannavaro, Contini; Garics, Gargano, Bogliacino, Hamsik, Domizzi; Calaiò, Lavezzi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.55 - 6.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama