Hlavní obsah

Která Ruska se podívá do semifinále?

V ryze ruském souboji změří síly dnes od 14:00 na centrálním kurtu pátá nasazená Jelena Dementěvová a Naďa Petrovová. Prvně jmenovaná je po vypadnutí dalších favoritek nejvýše nasazenou ženou, která v pavouku ženské části Wimbledonu zbývá.

Článek

Obě hráčky se velmi dobře znají. Na okruhu WTA se potkaly už celkem jedenáctkrát. V úvodních soubojích byla úspěšnější Petrovová. Ta v posledních čtyřech duelech sice třikrát prohrála, ale její neúspěch byl často zapříčiněn zraněním.

Jelena Dementěvová došla na dvorcích All England Clubu nejdále v roce 2006, kde až ve čtvrtfinále nestačila na krajanku Šarapovovou. Hned na úvod svého letošního působení na anglické trávě musela podstoupit třísetové bitvy s Italkou Camerinovou a Švýcarkou Bacsinszkou. I ve třetím kole neměla vůbec lehkou úlohu, když ji čekala Gisela Dulková.

„Nikdy předtím jsem Dulkovou neporazila a tak jsem byla trochu nervózní. Nejdůležitější je soustředění hned od úvodu a nedat soupeřce naději na úspěch,“ dodává pátá žena světa, která včera zdolala hladce unavenou Shahar Peerovou.

Jelena Dementěvová došla na prvním grand slamu sezony v Melbourne do osmifinále, kde nestačila na Marii Šarapovovou. Letos zatím jediné turnajové prvenství získala v úvodu března v Dubaji, kde ve finále porazila další Rusku Kuzněcovovou. Na dalších podnicích v Miami a Charlestonu potvrzovala dobrou formu, kterou mohla korunovat v Berlíně, kde ji však ve finále zastavila Dinara Safinová. Ani na sklonku května 26letá tenistka ve finále turnaje v Istanbulu neuspěla, když nad její síly byla Polka Radwaňská. Ve čtvrtfinále French Open a mezi posledními čtyřmi v Hertogenboschi nestačila rodačka z Moskvy na Dinaru Safinovou.

Naďa Petrovová nezažila příliš vydařený začátek letošní sezony a kromě osmifinále Australian Open nikdy nepřešla přes druhé kolo. To se jí povedlo až na konci května v Istanbulu, kde ji ve čtvrtfinále porazila Akgul Amanmuradová. Po prohře ve třetím kole French Open s krajankou Kuzněcovovou si zatím nejlepší výsledek sezony připsala 26letá hráčka na trávě v Eastbourne, kde až ve finále nestačila na Agnieszku Radwaňskou.

Na probíhajícím Wimbledonu působí Petrovová vcelku suverénním dojmem, když doposud neztratila ani set. Postupně se před jejím uměním musely sklonit Běloruska Govortsovová, Mara Santangelová, Victoria Azarenková a naposled Alla Kudryavcevová.

Mírnou favoritkou je podle bookmakerů Jelena Dementěvová s kursem na výhru 1.48. Na vítězství její krajanky Petrovové si u bwinu můžete vsadit v kursu 2.29.

Reklama