Hlavní obsah

Roddicka čeká finalista z Pekingu

Dnes v noci má US Open na programu poslední mužský osmifinálový zápas. V něm se proti sobě postaví někdejší světová jednička a vítěz newyorského grandslamu z roku 2003 domácí Američan Andy Roddick a čerstvý stříbrný olympijský medailista Fernando Gonzalez z Chile. Dosavadní bilance vzájemných zápasů je jasně na straně Roddicka - 7:3.

Článek

Na rozdíl od Američana, kterému se před US Open příliš nedařilo, Fernando Gonzalez přijel k poslednímu grandslamu sezony významně povzbuzen. Je tomu teprve 14 dní, co si chilský tenista přivezl z olympijských her v Pekingu stříbrnou medaili. Bylo to překvapivé, protože na třech turnajích před čínskou soutěží došel maximálně do 2. kola a nezdál se být ve formě. Osmadvacetiletý Chilan ale olympiády 'umí' - před čtyřmi lety v Aténách vybojoval bronz.

To samé se ale o Gonzalezovi nedá říct ve spojení s US Open, kde je jeho úspěšnost podstatně nižší. Na americkém grandslamu startoval devětkrát a jeho nejlepším dosaženým výsledkem je 'pouze' čtvrtfinále, které si zahrál před šesti lety.

Není ale pravdou, že by tenista, který většinu ze svých deseti titulů vyhrál na antuce, neuměl hrát na tvrdém povrchu. Gonzalez na něm hraje pravidelně a s dobrou úspěšností. Letos ale s vyjímkou olympiády na 'hardu' žádný dobrý výsledek nezaznamenal. V této sezoně se mu dařilo hlavně na antukových turnajích - z kraje sezony triumfoval v domácím prostředí Vina del Mar a v květnu nenašel přemožitele v Mnichově.

11. hráč světa v New Yorku zatím vyřadil Španěla Navarra-Pastora, domácího Reynoldse a naposledy Jarkka Nieminena z Finska. Pokud chce vyrovnat své maximum z tohoto turnaje, musí se vypořádat s těžkou překážkou v podobě Andyho Roddicka, jemuž podlehl sedmkrát v deseti vzájemných zápasech.

Andy Roddick, domácí hvězda a miláček publika, v roce 2003 stihl vyhrát US Open a stát se světovou jedničkou, než začal na dvorcích vládnout Roger Federer. Američan si finále svého nejoblíbenějšího grandslamu zahrál ještě jednou - o tři roky později mu ho nedovolil vyhrát právě fenomenální Švýcar.

Také aktuálně 8. hráči žebříčku ATP se letos dařilo hlavně z kraje sezony - vyhrál únorový turnaj v San Jose a o 14 dní později ovládl po fantastických výkonech podnik v Dubaji, kde ve dvou setech vyřadil i Nadala a Djokoviče! Od té doby zaznamenal šestadvacetiletý tenista maximálně semifinále, ale hned třikrát a vždy na jiném povrchu - v Miami na betonu, v Římě na antuce a v Londýně na trávě.

Držitel pětadvaceti titulů a čtrnáctinásobný poražený finalista ale tradičně dosahuje svých nejlepších výsledků na tvrdém povrchu, kde je jeho největší zbraň, perfektní servis, nejúčinnější. Na třech betonových turnajích před US Open Roddick sice nezářil, ale v New Yorku si už poradil s Francouzem Sanotorem, s nebezpečným Gulbisem z Lotyšska, a v posledním kole i s Italem Seppim. Zatím ztratil jediný set a jeho podání funguje výborně.

Bookmakeři bwin v tomto duelu bez váhání favorizují Roddicka, na jehož výhru můžete sázet v kursu 1,48. Na Gonzaleze pak nabízejí kurs 2,45.

Reklama