Hlavní obsah

Získají Norky podle očekávání evropský titul?

Závěrečný den házenkářského ME žen v Makedonii se nese ve znamení soubojů o medaile. O bronz si zahrají Němky s Ruskem, nejlepší celek starého kontinentu pak vzejde z duelu Norska a Španělska. Norky během celého turnaje nevyhrály pouze jedno utkání, nerozhodný výsledek si připsaly právě proti svým finálovým soupeřkám.

Článek

Španělky před startem mistrovství nepatřily mezi kandidátky na přední umístění, jejich cílem byl postup do čtvrtfinálové skupiny. V té však mimo jiné překvapivě přehrály silné Rumunsko, čímž posunuly své ambice směrem k soubojům o cenné kovy. Následně ale nestačily na Dánsko, před posledním kolem čtvrtfinálové skupiny tak postup mezi nejlepší čtveřici nebyl v jejich moci. Po těsné výhře s Maďarkami potřeboval výběr trenéra Jorge Duenasema vítězství Norska nad Rumunskem. Toto přání se Španělkám splnilo, a tým se mohl připravovat na semifinálové střetnutí s Německem.

V něm sice v úvodu vedly favoritky ze země našich západních sousedů již o pět gólů, postupem času ovšem přebíraly iniciativu na palubovce Španělky. Poločas byl již takřka vyrovnaný a v průběhu druhé třicetiminutovky činila ztráta Němek již dokonce šest branek. Španělkám se podařilo vítězství udržet, poprvé v historii si tak zahrají o titul evropských šampiónek.

„Je to prostě kouzelné. Nemohu uvěřit tomu, co jsme dokázaly. Je to sen,“ uvedla Marta Mangueová, s 39 brankami nejlepší střelkyně španělského celku. Dvojice gólmanek Micaela Ciobanuová, Cristina Gonzalesová, patří rovněž mezi tahounky největšího překvapení mistrovství.

Norky, olympijské vítězky z Pekingu, naproti tomu přicestovaly do Makedonie s jediným cílem, jímž byl zisk zlata. S tlakem, který je ze strany médií a fanoušků v jejich zemi obrovský, se dokázaly hráčky vedené trenérkou Marit Breivikovou obdivuhodně vypořádat. Své soupeřky, až na remízu právě se Španělskem, porazily rozdílem jedné či dvou tříd.

K neudržení je především Kristin Riegelhuthová. Žádná jiná hráčka nedokázala na tomto mistrovství vstřelit více branek. Katrine Lunde Haraldsenová pak s velkou úspěšností čelí střeleckým pokusům soupeřek, a patří zde v Makedonii mezi nejlepší brankářky. Ve včerejším semifinále dominovalo Norsko již od počátku, a přes veškerou snahu neměly Rusky šanci, se byť jen dotáhnout v rozdílu skóre na těsnější rozdíl.

Favoritem finálového zápasu jsou určitě házenkářky Norska, španělské družstvo bude chtít opět papírové předpoklady vyvrátit a navázat na svou senzační jízdu tímto turnajem. Kdo učiní poslední krůček k zisku zlatých medailí? Sázková kancelář bwin vypsala na výhru Norek kurs 1.15, remíza má kurs 11.50, a na vítězství Španělska si můžete vsadit v kursu 7.00 rovných.

Reklama