Hlavní obsah

Zahraje si Azarenková v Brisbane o svůj premiérový titul?

Eurotip.cz

Prvním z turnajů nové sezóny, na němž usilují o body do světového žebříčku zároveň muži i ženy, se koná v australském Brisbane. Dámský podnik je dotován částkou lehce převyšující dvě stě tisíc amerických dolarů. Jednu ze dvou semifinálových dvojic tvoří Sara Erraniová s Viktorií Azarenkovou.

Foto: elconresort.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Erraniová dokázala v Brisbane vyřadit již dvě hráčky světové padesátky, a té třetí chybí k této metě jediná příčka. V prvním kole nadělila Slovence Hantuchové ve třetím setu kanára, poté ve vyrovnaném souboji přehrála Bulharku Pironkovou. Govortsovou z Běloruska následně vyprovodila z kurtu bez sebemenších problémů.

Krajanka Govortsové - Azarenková - neztratila cestou mezi nejlepší čtveřici jediný set. Přesto však pouze úvodní duel s Bondarenkovou byl jednoznačnou záležitostí. Proti Gajdošové ze Slovenska i Češce Šafářové již byla nucena vynaložit daleko více úsilí.

Bilance vzájemných zápasů dnešních soupeřek je zatím vyrovnaná, obě utkání se přitom hrála během uplynulých dvanácti měsíců. Na antuce v Amelia Island triumfovala Azarenková, Erraniová jí však porážku oplatila na říjnovém moskevském podniku, kde v hale slavila postup do dalšího kola.

Devatenáctiletá Viktoria Azarenková začínala s tenisem v místě svého narození - Minsku. Přestože je v současnosti na šestnáctém místě na světě, turnajový vavřín v elitní kategorii zatím ve své sbírce nemá. Přitom již čtyřikrát stanula ve finále, vždy však zůstala těsně pod vrcholem. V Estorilu i Taškentu před dvěma lety, stejně jako na loňských podnicích v Gold Coast a Praze, nedokázala tato 180 centimetrů vysoká hráčka učinit poslední krok k prvenství.

Do velkého tenisu vlétla již jako šestnáctiletá, a hned dosáhla na semifinále v čínském Guangzhou. V roce 2008 zaznamenala kromě dvou zmíněných finálových účastí také postup mezi nejlepší kvarteto v Berlíně, Montrealu a Stuttgartu. Svou vyrovnanost potvrdila rovněž na grandslamech. Třetí kolo z Australian Open zopakovala ve Wimbledonu a US Open, na Roland Garros postoupila dokonce mezi nejlepších šestnáct. Velkou devízou Azarenkové je schopnost zahrát solidně na všech površích.

Sara Erraniová je aktuálně jednačtyřicátou hráčkou žebříčku WTA, a nyní zaujímá pozici italské trojky. Oproti Azarenkové je o celých šestnáct centimetrů menší, přičemž váží stejně jako její dnešní soupeřka - šedesát kilogramů. Minulá sezóna byla zdaleka nejúspěšnější v kariéře tenistky pocházející z Boloni. Během dvou po sobě jdoucích červencových turnajů nenašla přemožitelku na domácí půdě v Palermu, ani ve slovinské Portorozi. Erraniová se zde přitom musela vypořádat se změnou povrchů, antuku totiž vystřídal tvrdý podklad. S nejprestižnějšími podniky bílého sportu se zatím nedokázala jednadvacetiletá Italka úspěšně popasovat, její loňské maximum činilo druhé kolo z US Open, zbylé tři grandslamy opustila už po úvodním střetnutí.

Prosadí se mladší, a subtilnější Azarenková, či vzájemný souboj zvládne lépe žebříčkově hůře postavená Erraniová? Bwin vypsal na výhru Azarenkové kurs 1.25, na triumf Erraniové si můžete vsadit v zajímavém kursu 3.55.

Reklama