Hlavní obsah

Postrach Sparty Panathinaikos má letos velké plány

Značné ambice má v nadcházející sezóně fotbalový klub Panathinaikos Atény. Devatenáctinásobný řecký mistr chce odčinit letošní třetí místo v lize a hlavně – opět hodlá postoupit do hlavní fáze Ligy mistrů. Cestu do prestižní soutěže Panathinaikos před rokem přehradil pražské Spartě a letos se může situace opakovat.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost sparťana Patrika Bergra z gólu v utkání v Mladé Boleslavi.

Článek

Panathinaikos patří k nejznámějším řeckým klubům, jeho největším úspěchem je finále Poháru mistrů evropských zemí 1971. Před lety jej v boji o cennou trofej porazil 2:0 tehdy téměř bezkonkurenční Ajax Amsterodam. V posledním ročníku LM prohrál Panathinaikos v osmifinále s Villarreal.

V lize se mu ale v posledních letech příliš nedaří, poslední titul oslavil v roce 2004. To se má změnit, i proto vedení utratilo osm miliónů eur za francouzského útočníka Djibrila Cissého a získalo další posily. V kádru je několik řeckých reprezentantů a mistři Evropy z roku 2004 Karagunis a Katsuranis, stejně jako z Arsenalu známý Brazilec Gilberto Silva.

Svěřenci nizozemského kouče Henka Ten Cateho se mohou spolehnout na bouřlivé domácí prostředí, které umí vytvořit 71 030 diváků na Olympijském stadiónu v Aténách. Vášnivé prostředí si sparťané ozkoušeli před rokem ve třetím předkole Ligy mistrů.

Panathinaikosu se proti českým celkům daří, od roku 2001 vyhrál všech sedm zápasů. V sezóně 2001/02 ve třetím předkole Ligy mistrů vyřadil Slavii po zápasech 2:1 a 1:0, ve stejném ročníku porazil v základní skupině LM Spartu 2:0 a 2:1. Mladá Boleslav prohrála s Řeky v základní skupině Poháru UEFA 2006/07, loni pak přišly dvě výhry nad Spartou (2:1, 1:0) ve třetím předkole LM.

Na první ze dvou duelů vypsali bookmakeři Tipsportu na vítězství Sparty kurs 2,96, na vítězství Panathinaikosu můžete využít kurs 2,40. Na remízu je k dispozici kurs 2,80.

Reklama