Hlavní obsah

Úřadující mistr zavítá do Liptovského Mikuláše

V netradiční roli vstupují do nového ročníku slovenské hokejové extraligy hráči Žiliny. Tým pod vedením trenéra Šterbáka dokázal loni zaskočit všechny favority a získat titul; cestu za letošní obhajobou začnou proti Liptovskému Mikuláši.

Foto: reprofoto

Hokej (ilustrace)

Článek

Žilina před rokem v základní části nijak neoslňovala, v play off ale ukázala svoji sílu. Bez ztráty jediného zápasu si v první kole poradila se Zvolenem, poté v šesti utkáních vyřadila vítěze základní části z Nitry a v sedmém souboji dramatického finále s Popradem rozhodli svěřenci trenéra Šterbáka o svém celkovém vítězství. V soutěži, která podobně jako nejvyšší česká liga prošla několika důležitými změnami, má letos Žilina realistické cíle. "Z mistrovského kádru nám odešlo několik hráčů a trenéři, které jsme se snažili adekvátně nahradit. Chceme se držet v horní polovině tabulky," prohlásila před sezonou manažerka Anna Tomkowa. Pod vedením nového trenéra Dušana Gregora odehráli Žilina průměrnou přípravu. Ze 14 utkání si odnesli bilanci 6-2-6; generálka na extraligu se jim ale vcelku povedla, v Košicích dokázali remizovat 3:3, ačkoliv ještě pět minut před koncem prohrávali 1:3. "Uhrát remízu před takovou kulisou a proti tak silnému mužstvu je určitě úspěch. Zápas to ale byl velmi namáhavý a popravdě řečeno, po třetím inkasovaném gólu jsem už v takový výsledek nevěřil. Domácí hráli velmi dobře. Netvrdím, že my jsme hráli špatně, ale dvougólový rozdíl pár minut před oncem mohl být klidně i konečný. Dopadlo to ale dobře, a tak jsme všichni spokojení," prohlásil po utkání obránce Petr Frühauf.

Na rozdíl od Žiliny nemohli být hráči Liptovského Mikuláše se svou minulou sezonu spokojeni. Tým s nejhorší produktivitou i obranou skončil předposlední, o pouhý bod před Martinem, a do play off se tak nedostal. Není divu, že vedení klubu sáhlo k radikálním změnám. "Po poslední sezoně u nás nastalo zemětřesení. Mužstvo jsme omladili, věkový průměr je pod 24 let. Uvidíme, co tyto změny přinesou, samozřejmě bychom chtěli postoupit do play off," odpověděl prezident Liptovského Mikuláše Bošanec na otázku, jaké má letos jeho mužstvo cíle. Největší problémy měl jeho tým na cizích stadionech, kde hrál mizerně; ani doma se mu příliš nedařilo, své diváky ale občasným vítězstvím potěšil. Je to vidět i na bilanci se Žilinou - na půdě svého soupeře Liptovský Mikuláš pokaždé prohrál, doma ale ze tří zápasů dvakrát zvítězil a jednou remizoval. Podobně to vypadalo i v letošní přípravě; v Žilině se museli před domácími sklonit po prohře 3:6, na svém stadionu ale nedostali ani gól a nad obhájcem titulu zvítězili 3:0.

Dnešní utkání nemá podle bookmakerů výrazného favorita. Mírně větší šance dávají experti ze společnosti bwin domácím, na které vypsali kurs 2.30. Věříte, že Liptovský Mikuláš na svého soupeře po šedesáti minutách nevyzraje? Potom si vsaďte na remízu v kursu 4.20 nebo na hosty, kurs na jejich vítězství je 2.50.

Reklama