Hlavní obsah

Dalších šestnáct týmů se představí v Lize mistrů

Středeční program Ligy mistrů má na programu - stejně jako ten včerejší - velice zajímavá utkání. Představí se v něm takové velkokluby, jako Real Madrid, Manchester United nebo AC Milán.

Článek

Skupina E

Šlágrem dnešních utkání je zcela jistě souboj francouzského krále posledních let LyonuRealem Madrid. Vítěz posledních pěti ligových titulů ve Francii vstupuje do zápasu s cílem zvítězit. To se mu ostatně povedlo už před rokem; oba celky se střetly ve svém zahajovacím utkání Ligy mistrů na stadionu Stade de Gerland a k radosti domácích fanoušků zvítězil Lyon vysoko 3:0. Od té doby se událo hodně věcí a takovýto debakl by Real už utrpět neměl. "Budeme muset být opatrní, určitě to nebude stejný zápas jako loni," řekl špílmachr Lyonu Brazilec Juninho. Především díky kvalitním defenzivním posilám se zdá být Real silnější. Za "Bílý balet" nyní hraje například kapitán mistrů světa Fabio Canavarro nebo defenzivní středopolař Emerson, v útoku zase řádí posila z Manchesteru Ruud van Nistelrooy, který o víkendu třemi góly zařídil vítězství Realu v Levante. "Utkání s Lyonem nebude vůbec jednoduché, ale jestli předvedeme takový výkon jako v Levante, tak se do Španělska vrátíme se třemi body," věří nizozemský kanonýr. Na Lyon si dnes vsadíte s kursem 2.58, na vítězství Realu vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 2.75.

Souboj outsiderů skupiny - tak by se dalo nazvat utkání Dynama Kyjev s loňským semifinalistou poháru UEFA Steauou Bukurešť. Kromě Šachťoru Doněck má ukrajinská kopaná v Lize mistrů i zástupce z hlavního města. Dynamo Kyjev se do hlavní fáze kvalifikovalo přes dvě předkola; nejdříve bez problémů vyřadilo Metalurgs Liepaja a poté zvládlo i dvojzápas s tureckým Fenerbahce. Rovněž Steaua Bukurešť musela nejdříve podstoupit čtyři utkání, aby se kvalifikovala do milionové soutěže. Jejím soupeřem byla nejdříve slovinská Nova Gorica a poté belgický Standard Lutych. "Chceme se poprat o třetí místo ve skupině, respektujeme sílu Realu Madrid a Lyonu, proto si nedáváme přehnané ambice," představil své plány trenér rumunského mistra Cosmin Olaroiu. Mírným favoritem utkání je podle bookmakerů domácí mužstvo s kursem 1.70. Steaua Bukurešť může být na vašem tiketu s kursem rovných 5.00.

Skupina F

Zápasem číslo jedna pro Brity je souboj na Old Traffordu. Domácí Manchester United zde změří síly se Celtikem Glasgow. Svěřenci Alexe Fergusona vstoupili do nového ročníku famózně - v Premier League zatím nepoznali nic jiného než vítězství a s přehledem se drží v čele tabulky. United se daří výborně v koncovce; soupeřům už dokázali nastřílet jedenáct branek ve čtyřech utkáních, tedy skoro tři branky na zápas. Podle anglických fotbalových odborníků hraje v životní formě už třiatřicetiletý Ryan Giggs, výborné výkony podává i Cristiano Ronaldo nebo Louis Saha. Po třízápasovém trestu mohou už nastoupit Wayne Rooney a Paul Scholes, tím síla United ještě vzroste. Hrát dnes naopak nebude brankář Edwin van der Sar, jenž má žaludeční problémy, a Park Ji-sung, který má lehčí zranění. Celtiku se rovněž daří. V ligové soutěži je stejně jako Manchester v čele, i když ne s takovým přehledem. V dnešním zápase se ale bude muset s největší pravděpodobností obejít bez služeb zraněné trojice Stephen McManus, Gary Caldwell, Lee Naylor. Britské derby má jasného favorita; jsou jím domácí, na které si vsadíte s kursem 1.35. Na hosty vypsali bookmakeři společnosti bwin rovných 9.00.

Britskou dvojici doplňují ve skupině F mužstva Benfiky a FC Kodaně, která se střetnou ve vzájemném duelu na Parkstadionu v dánské metropoli. Domácí vyřadili podle předpokladů ve druhém předkole finské Myllykoski, ale do třetího vstupovali v roli outsidera. Los jim přisoudil nizozemský Ajax Amsterdam, který také v Kodani dokázal zvítězit 2:1. Odvetu ale Ajax nezvládl a po prohře 0:2 se musel z nejprestižnější evropskou soutěží rozloučit. Po osmi letech tak postoupilo mužstvo z Jutského poloostrova mezi evropskou elitou. Trenér Solbakken složil v Kodani opravdu skvělý tým především z hráčů, kteří mají za sebou zahraniční angažmá. Mezi osobnosti patří brankář Christensen, obránci Hangeland a Bergdölmö, záložník Grönkjaer a útočníci Linderoth s Allbäckem. Proti sobě dnes budou mít mužstvo z Lisabonu, které v loňském roce vypadlo až ve čtvrtfinále s Barcelonou. Podobné ambice má i letos. Do týmu zamířilo několik velice kvalitních posil, například Rui Costa, Francisco Fonseca, Kostas Katsouranis nebo Fabrizio Miccoli. I přes výhodu domácího prostředí je dnes Kodaň outsiderem, vsadit si na ni proto můžete s kursem 2.80. Kurs na portugalský celek je 2.35.

Skupina G

Zajímavé utkání uvidí jistě také divácí v Hamburku, do kterého zavítá londýnský Arsenal. Němci věří, že mají šanci zvítězit, k čemuž by jim měli dopomoci už zcela zdraví Kompany a Jarolím. To ovšem neznamená, že by trenér mužstva Thomas Doll byl bez starostí, bude totiž postrádat špílmachra Rafaela van der Varta, Timothee Atoubu a Juana Pabla Sorina. To jsou pro přístavní německé město opravdu velké ztráty a uvidíme, jak se s nimi vyrovná. Rovněž Arsenalu bude chybět největší hvězda. Při tréninku utrpěl zranění Thiery Henry a jeho start v AOL Areně je vyloučen. V útoku ho tak nahradí Emmanuel Adebayor a na levém obránci zacelí díru po Ashleym Coleovi nová posila z Chelsea William Gallas. Mužstvo Arsena Wengera navíc o víkendu čeká velice těžký zápas s Manchesterem United. "Když vyhrajeme dnes budeme mít určitě větší šanci uspět o víkendu na Old Traffordu," věří Wenger. Utkání podle bookmakerů prakticky nemá favorita - společnost bwin vypsala na domácí kurs 2.50 a na hosty 2.65.

FC Porto dnes přivítá ruské CSKA Moskva. Portugalský mistr odstartoval letošní ligovou soutěž výborně a po dvou kolech se hned dostal do čela tabulky; o víkendu si určitě zvýšil sebevědomí jasným vítězstvím v Amadoře. Porto se v létě posílilo po příchodu dvou hráčů, Tárika Sektiouiho z Alkmaaru a Joaa Paula z Leiriy. Oba jsou dnes připraveni nastoupit a poprat se o první body v nejprestižnější soutěži kontinentu. "Můj tým je výborně připraven, máme obrovskou motivaci, chceme zvítězit a tím dobře odstartovat," konstatoval trenér Portugalců Jesualdo Ferreira. Jeho mužstvu bude stát v cestě obhájce mistrovského titulu ruské ligy a její aktuální lídr. CSKA právě prožívá velmi dobré období a do Porta se podle slov jejího trenéra nechystá pouze na výlet. Na Porto si dnes u společnosti bwin vsadíte s kursem 1.75. Jestliže věříte ruskému celku, pak využijte kursu 4.55 na jeho vítězství.

Skupina H

Sedm let hrával za AC Milán ukrajinský kanonýr Ševčenko, nyní se už ale bude muset tento velkoklub obejít bez něj. Náhradou za něj by se měl stát Brazilec Oliveira, který přišel z Betisu Sevilla. O víkendu se už trefil v utkání italské ligy do sítě římského Lazia a podobně by se chtěl uvést v evropském poháru, který pro Milán začíná dnes utkáním s AEK Atény. Ty se po dlouhé době opět probojovaly mezi evropskou elitu, i když velice sporně. Jejich soupeřem ve třetím předkole byl skotský tým Hearts, které asi dlouho nezapomene na výkon ruského rozhodčího Baskakova. Hráč Hearts Francouz Brellier dostal dvě žluté karty během čtyř minut, když první inkasoval za náušnici. Na druhé straně Julio César, jenž rozhodl odvetné utkání dvěma brankami, měl na ruce celý zápas prstýnek a navíc jeden z jeho gólů padl z velmi sporné penalty. AC Milán je dnes pasován do role jasného favorita, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.15; na hosty vypsali bookmakeři vysoký kurs 13.00.

Posledním utkáním dnešního dne je souboj AnderlechtuLille. Belgický mistr vstoupil do nového ligového ročníku velice dobře, když v pěti kolech dokázal získat třináct bodů a drží se tak na špičce. První body ztratil právě o uplynulém víkendu; v Mouscronu celý zápas vedl díky brance Barta Goora, v 88. minutě ale inkasoval vyrovnávací gól z kopačky Adnana Custoviče. Lille se v loňském roce nedokázalo probojovat ze základní skupiny Ligy mistrů do osmifinále, když mu stopku vystavil španělský Villareal. Letos nechce dopadnout stejně, i proto, že má ve skupině dva týmy, které zdaleka nepatří k evropské špičce. Svoji kvalitu letos dokazuje Lille ve francouzské lize, kde je aktuálně na třetí příčce a prohrálo pouze s Paris SG. Podle bookmakerů společnosti bwin nemá utkání jasného favorita. Na domácí vypsali kurs 2.40 a na hosty 2.70.

Reklama