Hlavní obsah

Australian Open 2020: Kdy je finále a kdo je favorit?

Nový tenisový rok otevírá tradičně v lednu 2020 další ročník Australian Open. Turnaj spadající do Grand Slamu bude určitě zase pěkně napínavý. Kdo se na kurtech představí a kdy se odehraje velké finále?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koncentrace Petry Kvitové.

Článek

Australian Open je první grandslamový turnaj roku. Mezi další turnaje spadající do velkého Grand Slamu patří ještě Wimbledon, US Open a French Open neboli Roland Garros. V rámci Australian Open se hrají zápasy v mužské a ženské dvouhře a čtyřhře a ve smíšených čtyřhrách. Součástí je i turnaj tenistů-vozíčkářů, které čekají zápasy ve dvouhrách a čtyřhrách.

Termín a program Australian Open 2020

Australian Open 2020 se uskuteční od 20. ledna do 2. února. Hráčům, kteří se chtějí probojovat do hlavního turnaje z kvalifikace, kvalifikační zápasy začínají už 14. ledna.

Program hlavního turnaje Australian Open 2020

20. – 21. leden1. kolo
22. – 23. leden2. kolo
24. – 25. leden3. kolo
26. – 27. leden4. kolo
28. – 29. ledenčtvrtfinále
28. – 29. ledensemifinále
1. únorfinále žen
2. únorfinále mužů

Favorité Australian Open 2020 podle sázkových kanceláří

Na koho sázejí profesionální sázkaři? Podle web sazkove-kancelare.com mezi muži vedou Srb Novak Djokovič (s kurzem 2.70 v Tipsportu) a Španěl Rafael Nadal (s kurzem 4.50 v Tipsportu), mezi ženami Američanka Serena Williamsová (s kurzem 7.50 v Tipsportu) a Australanka Ashleigh Bartyová (s kurzem 8.50 v Tipsportu).

Povrch

Do roku 1987 se Australian Open hrál na trávě, pak byl povrch vyměněn za tvrdší. V roce 2020 se poprvé bude hrát na tak zvaném GreenSetu, což je akrylátová povrchová plocha používaná při mnoha profesionálních tenisových akcích pořádaných Mezinárodní tenisovou federací (ITF) i při turnajích ATP a WTA.

GreenSet je vyroben z vrstev akrylové pryskyřice a oxidu křemičitého, které leží na asfaltové, betonové nebo dřevěné základně. Jedná se o středně rychlý povrch, který ukázal své kvality už na několika Davis Cupech, Fed Cupech, finále ATP v Londýně, Paris Masters nebo třeba na letních olympijských a paralympijských hrách v roce 2016.

Vítězové a finalisté Australian Open 2019

Kdo Australian Open vyhrál v roce 2019? Z vítězství se radovali následující sportovci:

Mužská dvouhra: Novak Djoković (prohrál s ním Rafael Nadal)
Ženská dvouhra: Japonka Naomi Ósakaová (prohrála s ní Petra Kvitová)
Mužská čtyřhra: Francouzi Nicolas Mahut a Pierre-Hugues Herbert (prohráli s nimi Fin Henri Kontinen a Australan John Peers
Ženská čtyřhra: Australanka Samantha Stosurová a Číňanka Čang Šuajová (prohrály s nimi Maďarka Tímea Babosová a Francouzka Kristina Mladenovicová)
Smíšená čtyřhra: Češka Barbora Krejčíková a Američan Rajeev Ram (prohráli s nimi Australani Astra Sharmová a John-Patrick Smith)

-->

Češi a Češky na Australian Open

Češi a hlavně Češky patří mezi poměrně úspěšné účastníky Australian Open. Posledním českým vítězem je Lucie Šafářová, která vyhrála ženskou čtyřhru v letech 2015 a 2017 v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Mezi nejlepší tenistky historie tohoto turnaje patřila Martina Navrátilová s československým původem, která ale, bohužel pro naši zemi, reprezentovala Spojené státy americké.

Kompletní přehled českých vítězů v sina Australian Open si můžete prohlédnout v následujících tabulkách:

Mužská dvouhra

RokVítězFinalista
1989Ivan LendlMiloslav Mečíř (Československo)
1990Ivan LendlStefan Edberg (Švédsko)
1998Petr KordaMarcelo Ríos (Chile)

Ženská dvouhra

RokVítězkaFinalistka
1980Hana MandlíkováWendy Turnbullová (Austrálie)
1987Hana MandlíkováMartina Navrátilová (USA)

Ženská čtyřhra

RokVítězkyFinalistky
1978Renáta Tomanová, Betsy Nagelsenová (USA)Naoko Satová (Japonsko), Pam Whytcrossová (Austrálie)
1990Jana Novotná, Helena SukováPatty Fendicková (USA), Mary Joe Fernándezová (USA)
1992Helena Suková, Arantxa Sánchezová Vicariová (Španělsko)Mary Joe Fernándezová (USA), Zina Garrisonová (USA)
1995Jana Novotná, Arantxa Sánchezová Vicariová (Španělsko)Gigi Fernándezová (USA), Natalia Zverevová (Bělorusko)
2015Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová (USA)Čan Jung-žan (Tchaj-wan), Čeng Ťieová (Čína)
2017Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová (USA)Andrea Hlaváčková, Pcheng Šuajová (Čína)

Smíšená čtyřhra

RokVítězovéFinalistky
1988Jana Novotná, Jim Pugh (USA)Martina Navrátilová (USA), Tim Gullikson (USA)
1989Jana Novotná, Jim Pugh (USA)Zina Garrisonová (USA), Sherwood Stewart (USA)
2019Barbora Krejčíková, Rajeev Ram (USA)Astra Scharmová (Austrálie), John-Patrick Smith (Austrálie)

Poháry pro vítěze

Poháry pro vítěze dvouher nesou názvy po dřívějších šampionech. Vítězce ženské dvouhry náleží pohár Daphne Akhurst Memorial Cup pojmenovaný po pětinásobné šampiónce Daphne Akhurstové (mezi lety 1925 až 1930 vyhrála pět titulů v ženské dvouhře) a vítězi mužské dvouhry pohár Norman Brookes Challenge Cup pojmenovaný po šampiónu Normanu Brookesovi (v mužské dvouhře v letech 1907 a 1914 vyhrál Wimbledon, roku 1911 Australasian Championship).

Prize Money Australian Open

Vyhrát Australian Open samozřejmě není jen otázkou prestiže a bodů do Grand Slamu, ale i peněz. Výherce dostane kromě krásného poháru i tučnou finanční odměnu. V roce 2020 se vítězové dvouher můžou těšit na 4 120 000 milionů australských dolarů, tedy cca 64 284 000 českých korun, vítězové čtyřher každý v přepočtu 12 000 000 českých korun a vítězové smíšených čtyřher každý 3 000 000 českých korun.

Ani ostatní hráči samozřejmě nepřijdou zkrátka a logicky čím dále se v turnaji dostanou, tím více vydělají. Finalisté, kteří prohrají a skončí na druhém místě, si přijdou na zhruba polovinu toho, co výherci.

Historie

První ročník slavného turnaje se konal v roce 1905 jako amatérské mezinárodní mistrovství Australasie a do roku 1927 nesl název Australasian Championships. Poté se do roku 1968 jmenoval Australian Championships.

V sezóně 1969 byl turnaj poprvé otevřen profesionálním tenistům a změnil název na Australian Open, což mu vydrželo dodnes. Od roku 1972 se turnaj koná v Melbourne, od roku 1988 konkrétně v Melbourne Parku.

Rekordy

Do roku 1968 nejvíc titulů z žen ze všech kategorií získala Australanka Nancye Wynne Boltonová, a sice dvacet – šest za dvouhru, deset za ženskou čtyřhra a čtyři za mix. Po roce 1969 nejvíc válela Američanka s československým původem Martina Navrátilová s dvanácti tituly – tři za dvouhru, osm za ženskou čtyřhru a jeden za mix.

Z mužů byl do roku 1968 nejúspěšnější Australan Adrian Quist s třinácti výhrami – třemi z dvouhry a deseti z mužské čtyřhry, od roku 1969 je nejlepší Srb Novak Djoković, který si připsal sedm výher v mužské dvouhře.

Jaké další rekordy Australian Open má? Nejmladší vítězkou v ženské dvouhře se v 16 letech a 4 měsících v roce 1997 stala Švýcarka Martina Hingisová, nejmladší vítězkou v ženské čtyřhře v 15 letech a 10 měsících v roce 1998 Chorvatka Mirjana Lučićová.

Nejmladším vítězem v mužské dvouhře se v 18 letech a 2 měsících v roce 1953 stal Australan Ken Rosewall, nejmladším vítězem v mužské čtyřhře pak ve stejném věku a stejném roce jeho krajan Lew Hoad.

Nejdelší souboj se odehrál v roce 2012 při finále mužské dvouhry, kdy na kurtu 5 hodin a 53 minut zápasili Novak Djoković a Rafael Nadal. Výhru si nakonec připsal prvně jmenovaný.

Nejlepší vítězové dvouhry v Australian Open v otevřené éře, tedy od roku 1969 doteď, jsou Novak Djoković a Serena Williamsová, oba se sedmi výhrami. Na druhých místech jsou Švýcar Roger Federer se šesti výhrami a Australanka Evonne Goolagongová se čtyřmi výhrami. Krásné tři výhry má na kontě „Čechoameričanka" Martina Navrátilová.

Požáry v Austrálii

Těžko říct, v jakém duchu se ponese Australian Open 2020, protože od srpna roku 2019 Austrálii sužují ničivé požáry, kterým předcházely rekordně vysoké teploty a sucho a které se bohužel stále nedaří uhasit. Do ledna 2020 oheň zničil plochu 63 000 kilometrů čtverečních, a to především v jihovýchodní části země ve státech Victoria a Nový Jižní Wales.

Během požáru zemřelo přes dvacet lidí a miliardy zvířat. Světová média monitorují hlavně masivní úhyn klokanů a koal.

Mnoho lidí z celého světa posílá na transparentní účty peníze, aby Austrálie mohla financovat svůj boj s plameny. Mezi dárce se přidaly i české tenistky, například Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Reklama