Hlavní obsah

Z kurtu ke kriketu a zase zpátky. Šampionka z Miami už přišla tenisovému životu na chuť

Miami/Praha

Na turnaji v Miami získala v sobotním finále svůj zatím nejcennější titul kariéry. Přitom tomu tak vůbec nemuselo být. Talentovanou Ashleigh Bartyovou totiž v teenagerském věku přestal tenis bavit a vrhla se na kriket. Po dvou letech jí ale raketa a kurty začaly chybět a vrátila se k tvrdému tréninku. Od té doby vyhrála čtyři turnaje na okruhu WTA, naposledy o víkendu v Miami ve finále udolala Karolínu Plíškovou a v žebříčku vylétla už do elitní desítky.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Vítězka tenisového turnaje v Miami Australanka Ashleigh Bartyová.

Článek

O talentu Ashleigh Bartyové nebylo pochyb. V roce 2010 jako čtrnáctiletá vlétla mezi profesionálky. V patnácti letech ovládla juniorský Wimbledon a o rok později vyhrála čtyři tituly na okruhu ITF. Přesto australská teenagerka nebyla na kurtech úplně spokojená a v roce 2014 se rozhodla si dát od tenisu pauzu. Podle svých slov tehdy bojovala s tenisovým životním stylem.

„Nemyslela jsem si, že je to pro mě,“ přiznala Bartyová na webu WTA s tím, že tehdy ztratila motivaci, potřebovala si vyčistit hlavu a chtěla zkusit něco jiného. Začala tedy hrát za klub Brisbane Heat a brzy se zařadila mezi opory týmu. „Poznala jsem nové přátele a postupně zjistila, jak moc mám tenis ráda.“

„Zkusila jsem si normální život. Od toho tenisového jsem si odpočinula a uvědomila si, že mi chybí. Měla jsem zase motivaci,“ zavzpomínala. V únoru 2016 se od kriketu vrátila na kurty na turnaji ITF v Eastbourne a hned se dostala až do semifinále. O rok později v Kuala Lumpur získala svůj první titul na okruhu WTA.

Od té doby pak do své sbírky přidala další tři. Ten nejcennější získala uplynulou sobotu v Miami, kde ve finále porazila Karolínu Plíškovou 7:6, 6:3. „Bylo to úžasných čtrnáct dní. Jsem na sebe hrdá a šťastná, co jsme s týmem dokázali,“ přiznala po utkání Bartyová. „Mám kolem sebe skvělé lidi, kteří se o mě starají, dodávají mi energii a popohánějí, abych se neustále zlepšovala. Když předvádím svou nejlepší hru, dokážu se vyrovnat těm nejlepším hráčkám na světě,“ uzavřela dvaadvacetiletá tenistka, která se díky svým vynikajícím výkonům dostala v žebříčku už do elitní desítky.

Reklama

Související témata: