Hlavní obsah

Unikátní statistika! Světové jedničky v elitní stovce? Žebříčku vládla každá devátá hráčka

Praha

Je to velmi zajímavý pohled. Prvních osmnáct turnajů letošní sezony mělo osmnáct různých vítězek. Jako první dokázala na dvou podnicích zvítězit až Petra Kvitová (Sydney, Stuttgart), později ji následovaly Karolína Plíšková a Kiki Bertensová. Jak rozmanitý je ženský tenis, ukazuje i další zajímavá statistika. V současné elitní stovce tenistek je jedenáct hráček, které aspoň chvíli byly světovými jedničkami, cože je prakticky každá devátá.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

I Karolína Plíšková zná pocit světové jedničky

Článek

Bezvládí, nebo naopak rozmanitost s nečekanými vítězkami? Pohled na ženský tenis nabízí velmi zajímavé protiklady. Na jednu stranu přišel bílý sport o jasnou vladařku, jako to bylo v případě sester Williamsových či dříve Steffi Grafové nebo Martiny Navrátilové.

"Ženský tenis je teď vyrovnaný a nikdo nemůže úplně prorazit, dominantní osobnosti, které tady byly v minulosti, v současné době chybí," říkala před časem právě legendární Češka.

Foto: Carl Recine, Reuters

Serena Williamsová

Oproti tomu řada fanoušků i odborníků oceňuje pestrost, vyrovnanost a nepředvídatelnost současného tenisu, která je asi největší v historii. Kromě předcházejícího údaje o rozdílných vítězkách v první polovině sezony se vyjímá i další zajímavý ukazatel.

Jedenáct hvězd

V současné elitní stovce je hned jedenáct hráček, které se aspoň na nějakou dobu usídlily na místě tenisové královny. Kromě úřadující šampionky Australanky Ashleigh Bartyové se výsostným postavením mohly chlubit Naomi Ósakaová, Karolína Plíšková, Simona Halepová, Serena Williamsová, Venus Williamsová, Angelique Kerberová, Caroline Wozniacká, Viktoria Azarenková, Garbiňe Muguruzaová a Maria Šarapovová.

Jak dlouho jednotlivé hráčky byly vládkyněmi tenisového světa a na jakých pozicích se nacházejí nyní, najdete v tabulce pod článkem.

Foto: Sport.cz

Maria Šarapovová v zápase s Caroline Wozniackou

Mezi muži je situace o hodně "jednodušší". Tenisovému cirkusu z hráčů současné elitní stovky vládli jen úřadující král Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer. Všichni tři jen tak mimochodem v současné době okupují první tři příčky žebříčku.

A grandslamové tituly? Dohromady jich nasbírali neuvěřitelných 54, vládne Federer s dvaceti, před Nadalem s osmnácti a Djokovičem s šestnácti.

Poslední světovou jedničkou mimo zmiňovanou trojici a se zraněním bojujícího Andy Murrayho byl v roce 2003 Andy Roddick.

Tenistky, které byly světovými jedničkami
JménoZeměPočet týdnů na 1. místěSoučasné postavení
Ashleigh BartyováAustálie41.
Naomi  ÓsakaováJaponsko212.
Karolína PlíškováČesko83.
Simona HalepováRumunsko644.
Serena WilliamsováUSA3199.
Angelique KerberováNěmecko3413.
Caroline WozniackáDánsko7118.
Garbiňe MuguruzaováŠpanělsko428.
Viktoria AzarenkováBělorusko5138.
Venus WilliamsováUSA1153.
Maria ŠarapovováRusko2176.

Reklama

Související témata: