Hlavní obsah

Výborně! Kvitová vyřadila světovou jedničku a zahraje si o titul. Ten už slaví Strýcová

rjm, mm, rojČTKSport.cz
Aktualizováno

Odplata se povedla! Česká bojovnice Petra Kvitová po skvělém výkonu porazila v semifinále turnaje v Dauhá 6:4, 2:6, 6:4 světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, jíž vrátila porážku z letošního Australian Open. V katarské metropoli si proti Bělorusce Aryně Sabalenkové zahraje o titul. Z celkového triumfu se už v Dauhá raduje Barbora Strýcová. Se Sie Šu-wej ve finále čtyřhry zdolaly kanadsko-lotyšský pár Gabriela Dabrowská, Jelena Ostapenková 6:2, 5:7, 10:2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvitová vyřadila světovou jedničkuVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Ashleigh loni odehrála skvělou sezonu, letos v tom pokračuje a je vždycky těžkou soupeřkou," řekla Kvitová na kurtu. Australanku porazila po čtyřech porážkách v řadě a vzájemnou bilanci vede 5:4. "Jsem nadšená, že jsem to konečně zase dokázala, že jsem porazila jedničku a jsem ve finále. Jsem na sebe pyšná," řekla.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová zdolala aktuální první hráčku světa pošesté v kariéře a znovu v Dauhá. Naposledy zde porazila rovněž v semifinále v roce 2018 tehdejší jedničku Dánku Caroline Wozniackou a pak turnaj vyhrála.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Petra Kvitová v Dauhá.

"Uvědomila jsem si to před zápasem. Dodalo mi to trochu odvahy," řekla Kvitová a její odhodlání bylo vidět od první výměny. Nastoupila na Bartyovou agresivně a vítězným returnem získala brejk na 1:0. Pak sice čistou hrou o podání přišla, ale znovu vzala soupeřce podání na 2:1 a první set pak dovedla k vítěznému konci.

Ve druhém setu vládla Bartyová, která hrála víc čopů, česká tenistka začala kazit a přišla dvakrát o servis. V rozhodující sadě Kvitová neudržela brejk na 3:2, ale další přidala na 4:3. Za stavu 5:4 vyhrála skvělou první výměnu po jednom ze svých skoro padesáti vítězných míčů v utkání a při prvním mečbolu duel ukončila.

Ze světových jedniček Kvitová v minulosti rovněž porazila Rusku Dinaru Safinovou (US Open 2009), Wozniackou (Turnaj mistryň 2011), Serenu Williamsovou z USA (Madrid 2015) a Němku Angelique Kerberovou (Wu-chan 2016).

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Petra Kvitová zdraví fanoušky v Dauhá po postupu do finále.

Kvitová bude hrát 39. finále v kariéře. Naposledy vyhrála turnaj loni na antuce v hale ve Stuttgartu. Nad Sabalenkovou vede 2:1 na zápasy, letos třináctou hráčku světa porazila v Sydney. "Proti Aryně to bude těžké. Hraje dobře," řekla Kvitová, kterou by triumf v Dauhá posunul v příštím vydání žebříčku na 10. místo světa.

V případě zisku titulu Kvitová předstihne Hanu Mandlíkovou v počtu titulů a bude druhou nejlepší Češkou historie. Nedostižná bývalá světová jednička Martina Navrátilová během kariéry vybojovala ve dvouhře 167 vavřínů.

Strýcová má třetí titul v sezoně

Titul už může v Dauhá slavit Barbora Strýcová, která se Sie Šu-wej získala už třetí letošní trofej ve čtyřhře.

Nasazené jedničky, které ovládly už úvodní podnik sezony v Brisbane, navázaly na triumf z minulého týdne v Dubaji a oba tyto turnaje v jedné sezoně vyhrály jako druhý pár v historii. Před nimi to dokázaly jen Lisa Raymondová a Liezel Hubrová v roce 2012. Po triumfu v Brisbane a finále na Australian Open mají Strýcová se Sie Šu-wej letos bilanci 17 výher a jedné porážky.

Česko-tchajwanský pár se radoval ze společného titulu už poosmé včetně loňského Wimbledonu a Strýcová zaokrouhlila svou sbírku deblových trofejí na 30. Sie Šu-wej jich má o tři méně, dnešní úspěch ji ale v pondělním vydání žebříčku WTA posune na první místo světového žebříčku. Strýcová bude dvojkou.

Nadal je k nezastavení

Španěl Rafael Nadal zatím ničí soupeře na turnaji v mexickém Acapulcu jako uragán. Ve čtvrtek ve dvou setech Srba Kecmanoviče, teď ve čtvrtfinále dokonce dovolil Korejci Kwon Sun-uovi jen tři hry, když vyhrál po setech 6:2, 6:1. Do semifinále prošel i Bulhar Grigor Dimitrov, jenž si poradil se Stanem Wawrinkou ze Švýcarska po setech 6:4, 6:4.

Vítězství Nadala se všeobecně očekávalo, byl velkým favoritem. U duelu Dimitrova s Wawrinkou je ale možná výsledek překvapením. Sedmý nasazený hráč turnaje Dimitrov totiž posledních pět utkání se Švýcarem prohrál. Tentokrát měl ale navrch a vyhrál ve dvou setech.

Do semifinále se dostal i americký čahoun John Isner, který vydřel třísetové vítězství nad krajanem Paulem. Jeho soupeřem v boji o finále byl další Američan Fritz. Ten si poradil ve dvou setech s Britem Edmundem.

Djokovič utekl ze tří mečbolů

Světová tenisová jednička Novak Djokovič utekl v semifinále turnaje v Dubaji ze tří mečbolů Gaëlu Monfilsovi a postoupil do finále. Dvaatřicetiletý Srb zdolal o rok staršího Francouze 2:6, 7:6, 6:1 a zahraje o titul s Řekem Stafanosem Tsitsipasem, jenž v druhém semifinále porazil 6:2, 6:3 Brita Daniela Evanse.

Djokovič čelil třem mečbolům za stavu 3:6 v tie-breaku druhého setu. "Bylo to jako stát na kraji útesu. Víte, že není cesty zpět a máte skočit a najít způsob, jak přežít. Prostě musíte tu situaci přijmout a snažit se z ní dostat maximum," popsal Djokovič své psychické rozpoložení na pokraji první letošní porážky.

Dvaatřicetiletý bělehradský rodák po obratu vyhrál zkrácenou hru 10:8 a psychickou výhodu ve třetím setu přetavil v jednoznačnou výhru. Šampion z Australian Open tak zůstal v sezoně neporažen a připsal si sedmnácté vítězství, shodou okolností i sedmnácté v kariéře proti Monfilsovi.

Proti Tsitsipasovi, s nímž má vyrovnanou bilanci 2:2, si Djokovič zahraje o pátý dubajský titul po letech 2009, 2010, 2011 a 2013. Jednadvacetiletý Tsitsipas, jenž loni podlehl ve finále letos absentujícímu Rogeru Federerovi, vyhrál minulý týden turnaj v Marseille.

ACAPULCO (tvrdý povrch, dotace 2 000 845 dolarů):
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (1-Šp.) - Kwon Sun-u (Korea) 6:2, 6:1
Dimitrov (7-Bulh.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 6:4
Isner (5-USA) - Paul (USA) 7:6 (7:3), 3:6, 6:2
Fritz (USA) - Edmund (Brit.) 6:4, 6:3.
DUBAJ (tvrdý povrch, dotace 2 950 420 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Tsitsipas (2-Řec.) - Evans (Brit.) 6:2, 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Monfils (3-Fr.) 2:6, 7:6 (10:8), 6:1
ACAPULCO (tvrdý povrch, dotace 275 000 dolarů):
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wang Si-jü (Čína) - Ču Lin (6-Čína) 6:2, 6:2
Watsonová (7-Brit.) - McHaleová (USA) 6:3, 1:6, 6:1
Zarazuaová (Mex.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:2, 3:6, 6:2
Fernandezová (Kan.) - Potapovová (Rus.) 6:3, 7:5.
DAUHÁ (tvrdý povrch, dotace 3 240 445 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bartyová (1-Austr.) - Kvitová (8-ČR) 4:6, 6:2, 4:6
Sabalenková (9-Běl.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Ostapenková (6-Kan./Lot.) 6:2, 5:7, 10:2
SANTIAGO DE CHILE (antuka, dotace 674 730 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo
Garín (1-Chile) - Davidovich (Šp.) 6:2, 0:6, 7:6 (7:4)

Reklama

Související témata: