Hlavní obsah

Naštvaná Serena: Dejte šanci jiným, já můžu jít hrát jinam!

New York/Praha

Vyvolává vášně všude, kde se objeví. Řada lidí považuje tenisovou superstar Serenu Williamsovou za nejlepší tenistku historie a obrovskou osobnost bojující proti rasismu či za rovnoprávnost žen ve společnosti. Najdou se ale i tací, kteří ji vidí především jako sebestřednou a arogantní hráčku. Kladné body si však třiadvacetinásobná grandslamová šampionka připsala svým posledním prohlášením, kde se vyjádřila právě k otázce genderové vyváženosti hráčů a hráček na turnajích.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Serena Williamsová patří k nejlepším hráčkám historie

Článek

Ještě aspoň jeden grandslamový titul a dorovnání rekordu legendární Australanky Margaret Courtové. To je pro Serenu Williamsovou ten hlavní důvod, proč se i v osmatřiceti letech honí na kurtech i s o dvacet let mladšími soupeřkami.

Vysněné mety s číslovkou čtyřiadvacet se Serena dotýkala od svého posledního titulu z turnajů velké čtyřky na Australian Open 2017 čtyřikrát, ani jednou však ve finále neuspěla.

Foto: Sport.cz

Serena Williamsová během US Open

A i když se řada odborníků i fanoušků domnívá, že Courtovou Williamsová nestáhne a navíc už vyklízí pozice mezi nejužší tenisovou špičkou, na každém turnaji patří i nadále k hlavním tahákům jak pro sponzory, tak fanoušky. Těžko tak překvapí, že je navzdory často lépe postaveným soupeřkám pravidelně nasazována na největší kurty. Právě s tím však má hrající legenda problém.

"Mluvila jsem o tom s organizátory na grandslamech několikrát. Doslova jsem jim říkala, ať mě nedávají na hlavní kurt, že bude lepší, aby tam hrály i jiné hráčky. Ale k ničemu to nevedlo," říkala Serena během rozhovoru na Instagramu s herečkou Natalií Portmanovou.

Každý rok to samé

Tenistky se však potýkají i s dalším problémem, kdy na společných turnajích jsou v daleko větší míře nasazovány na největší kurty jejich mužští protějšci. "Je třeba proti tomu bojovat. Když se podívám na plán zápasů na centrálních kurtech, najdu tam čtyři utkání mužů a dvě žen. A to je špatně."

Foto: Sport.cz

Serena Williamsová.

A pokračuje. "Vše ještě zhoršuje fakt, že na jednom z těch dvou zápasů žen jsem já. Říkala jsem organizátorům, aby mě dali na menší kurt, ať dostanou šanci další, zaslouží si to. Na tuhle příležitost řada holek čeká celý život," dodává bývalá světová jednička.

"Tohle se pořád opakuje. Každý rok se vracím na ty samé turnaje se stejným požadavkem, ale marně. Pořád mi říkají, že je zájem, abych hrála na největších kurtech, a že se na tom nic měnit nebude," uzavírá jedna z nejlepších hráček tenisové historie.

Reklama