Hlavní obsah

Hernych: Někdo si potřebuje dokázat, jakou má moc

Zrádce! Vyděrač! Odmítl 10 tisíc dolarů za účast v reprezentačním týmu a přitom by to pro něj měla být čest hrát zadarmo! Silná slova létají na adresu tenisty Jana Hernycha, který se nedohodl na podmínkách svého startu v daviscupovém zápase prvního kola s Kazachstánem. „Jsou určité meze, za které nechci jít. S Hernychem už do budoucna nepočítám,“ ohlásil i kapitán Jaroslav Navrátil.

Foto: Yuriko Nakao, ČTK/AP

Jan Hernych.

Článek

Nevyděsilo vás, co všechno se teď kolem vás rozpoutalo?

Pro mě je to dost neuvěřitelný. Já přitom nikdy reprezentovat neodmítl. Jediný, co jsem chtěl, bylo dohodnout si nějaký podmínky dopředu. Abych se mohl stoprocentně soustředit na singla, protože byla velká šance, že bych ho hrál… No a teď se dočítám, že jsem se snažil někoho vydírat.

Na facebooku daviscupového týmu se objevila informace, že nechcete hrát za deset tisíc dolarů. To pro vás není odpovídající částka?

Takhle to ale přece vůbec není. Odměny jsou od 2500 do 10 tisíc. Podle toho, jestli bych hrál, nebo byl náhradníkem. Já nechtěl vyšší částku, ale fixní sumu. V předchozích zápasech se to vždycky řešilo na poslední chvíli. Takže tentokrát jsem to chtěl vědět předem, abych měl klid. A pan Navrátil mi řekl, že se se mnou nemá o čem bavit. Prostě to vypadalo, jako: Nebudeš poslouchat, tak s tebou zatočíme.

V souvislosti se Štěpánkovým odřeknutím a dalšími problémy kolem sestavy se ale zdá, že jste opravdu chtěl licitovat…

Nikdy jsem se při Davis Cupu po penězích nepídil, ale pokaždé jsem se to dozvěděl až těsně před zápasem a mě to prostě rozptylovalo. A tentokrát jsem nechtěl skončit jako několikrát předtím, hlavně předloni při semifinále v Chorvatsku, kde ze mě na poslední chvíli udělali náhradníka. No a teď jsem za vyděrače.

Přijde vám v pořádku, že vedení týmu zveřejnilo tu desetitisícovou částku?

Co na to říct… Chtěli ze mě udělat exemplární případ, aby si to už nikdo nedovolil. Berďu se Štěpcem potřebujou, takže ti mají podmínky startu ve smlouvách jasně dané. Na ostatní se kašle. Já byl první z těch dalších hráčů, kdo se ozval, že chce mít podmínky jasně stanovené předem. No a takhle to dopadlo. Odmítl, tak ho pro výstrahu dáme do novin, ať si to ostatní už nikdy nedovolí. Ať se bojí. To je taktika, kterou neskutečně nesnáším, a je mi odporná. Někdo si prostě potřeboval dokázat, jakou má moc.

Vysvětloval vám kapitán, proč nemůže přistoupit na dohodu?

S panem Navrátilem jsem problémy nikdy neměl. Všechno vypadalo v klidu, jako by ho to ani nenaštvalo. A za pět minut se objevila na facebooku tisková zpráva.

Přitom vy jste měl vždycky pověst nekonfliktního hráče, pohodáře. Ve čtvrtek na hokeji Slavia-Karlovy Vary jste ještě vypadal hodně vysmátě…

No, to jsem ještě netušil, co se žene. Mě hlavně štve ta komunikace, kdy mi kapitán nedokáže zavolat, že jsem v týmu. Zvednu telefon a volá daviscupový řidič, že mě dopoledne vyzvedne, protože jsem v nominaci. Takhle já se to dozvídám. Přítelkyně v Austrálii četla nějaký rozhovor s Honzou Veselým a u toho bylo připsáno, že jsem v širší nominaci, což jsem taky vůbec nevěděl. Pan Navrátil není schopnej zavolat. To je základ, tam to pramení.

A už asi ani nezavolá.

No jo. To mě mrzí. Ale je to jeho volba a s tou nic nenadělám.

Atmosféra kolem vás teď asi nebude pár týdnů moc dobrá.

Kdo mě zná, tak si o tom udělá obrázek. Já doufám, že se to brzo přežene. I když, nevím… V těchto věcech neumím chodit.

Máte ohlasy od ostatních tenistů, jak se na to dívají?

Mám. A jsou pozitivní. Pro mě je to nakonec dobrá zkušenost. I když teď se to jeví nepříjemně. Ale zase jsem se přiučil, jak se dokážou někteří lidi chovat. Mě pan Navrátil strašně zklamal, že ty věci víceméně vynáší.

Asi nebudete mít moc chuti dívat se na Davis Cup alespoň v televizi.

Já klukům fandit budu, to na to nemá vliv. Věřím, že postoupí.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 16 : 00
20240426T16 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 35
20240426T16 : 35:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová