Hlavní obsah

Ruský tenisový Medvěd se probudil! Pozdě, ale přece.

Londýn

Měl to být jeho rok. Loni na podzim to vypadalo, že předběhl smečku ostatních mladých hráčů na okruhu. Ve strhujícím finále US Open sahal po grandslamovém titulu, nakonec duel s Rafaelem Nadalem těsně prohrál. Koronavirová pauza ho zbrzdila více než jiné, ale teď je zpátky a zatím hraje na Turnaji mistrů v Londýně nejlepší tenis. Dnes ho čeká další bitva se svalnatým Španělem. Medveděv je hladový a první velký titul není daleko.

Foto: Toby Melville, Reuters

Vítězné gesto Daniila Medveděva v duelu s Novakem Djokovičem.

Článek

Svérazný Rus, kterému patřila druhá část loňské sezony. Pamatujete jeho tažení na US Open? Ukazoval na diváky prostředníček, házel raketou směrem k rozhodčímu, pak trolil fanoušky a říkal, jak mu jejich pískot vyhovuje. Až nakonec dokráčel k dechberoucímu finále, kde si nakonec získal respekt i některé diváky zpět na svojí stranu.

Byl extrémně stabilní, na podzim nebyl nikdo lepší. Kromě newyorského finále vyhrál velký turnaj v Cincinatti, Masters v Šanghaji a také turnaj doma v Petrohradu. Na finále sezony - londýnský Turnaj mistrů - už ale přijel unavený, nikdo toho neodehrál v závěru roku více a v O2 Areně si nakonec nepřipsal ani výhru.

Přesto odborníci očekávali, že letos už by Rus mohl jeden z turnajů Velké čtyřky získat. Jenže v Austrálii přišla velká rána. Na Australian Open skončil vytáhlý Medveděv už v osmifinále na raketě veterána Wawrinky a až do přerušení turnajů kvůli koronavirové pandemii se trápil.

Po ní?

V New Yorku podlehl pozdějšímu vítězovi

US Open a jednoznačná prohra 0:3 v semifinále s pozdějším vítězem Dominicem Thiemem a hrozné antukové pokračování - bez vítězného zápasu. Daniil si nevěřil, než přišel velký turnaj v pařížské hale Bercy. Famózní obrat  ve finále proti Alexandru Zverevovi nalil čtyřiadvacetiletému Moskvanovi tolik sebevědomí, že se najednou rozjel do nezastavitelného módu.

Ve skupině Turnaje mistrů ztratil jedinkrát svůj servis. Set nedaroval znovu Zverevovi, ale ani světové jedničce Novaku Djokovičovi. Hraje uvolněně - konečně! A teď ho čeká ohromná výzva.Dominant from start to finish 👌

Nadala nikdy neporazil. V rychlé hale k tomu má ale ty nejlepší předpoklady. Rodák z Menacoru navíc Turnaj mistrů nikdy nevyhrál, halové podmínky mu zase tolik nesedí. Letos se ale dokázal připravit lépe než v minulých letech, znovu posunul svůj servis na lepší čísla a je možné, že se jedná o předčasné finále.

Ruský medvěd je však hladový a je blízko svému prvnímu velkému zápisu do tenisové historie. Zastaví ho španělská mašina?

Reklama

Související témata: