Hlavní obsah

S Kvitovou pojedou na finále Fed Cupu Šafářová, Hradecká a Peschkeová

PRAHA

Světovou čtyřku Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Lucii Hradeckou a druhou deblistku světa Květu Peschkeovou nominoval kapitán českých tenistek Petr Pála k finále Fed Cupu s Ruskem. Příští týden oznámí ještě pátou hráčku, která do dějiště utkání odcestuje jako náhradnice. Zápas se uskuteční 5. a 6. listopadu v Moskvě.

Článek

"Nominace se nedělala lehce, strávil jsem nad tím několik dnů a nocí. To hovoří o kvalitě holek, které máme, ale hrát mohou jenom čtyři. Vzhledem k ostatním je to drsné, ale nedá se nic dělat," řekl Pála, který dohromady vybíral ze sedmi hráček dvouhry v Top-50 žebříčku WTA a sedmi v Top-30 ve čtyřhře.

"Na Fed Cup se těším a doufám, že si to užijeme a snad máme šanci i vyhrát. Máme silný a vyrovnaný tým a myslím, že to i můžeme zvládnout," uvedla v telefonickém rozhovoru Kvitová, která hraje na turnaji v Linci.

Dá se čekat, že vedle Kvitové nastoupí do dvouher Šafářová (27. v žebříčku WTA) a na čtyřhru budou připraveny Peschkeová s Hradeckou, obě letošní grandslamové vítězky, i když každá s jinou hráčkou. Hradecká triumfovala s Andreou Hlaváčkovou v Paříži a Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou ve Wimbledonu.

"Když to řeknu papírově a člověk spočítá umístění hráček na žebříčku, přičemž u Hradecké vezme i debla, tak nám vyjde nejnižší číslo ze všech hráček. Rozhodl jsem se tak, aby v týmu byly tři holky na singla a jedna na čtyřhru s Květou jako nejlepší deblistkou," řekl Pála k nominaci. "Šafářová je schopna porazit hráčky z desítky i dvacítky, hraje levou rukou, což může být výhoda," vysvětloval kapitán.

Kaderka zve i nenominované hráčky

Hradecká dostala přednost kvůli rychlé hře, kterou předvádí ve dvouhře, a deblovým schopnostem, které dokázala nejen grandslamovým titulem na Roland Garros. "Lucka (Hradecká) mi zapadla do týmu vzhledem k soupeři a schopnosti hrát výborně debla," řekl Pála a upozornil, že Hradecká s Peschkeovou spolu už Fed Cup hrály a loni získaly v prvním kole proti Německu rozhodující bod.

V nominaci se tak nedostalo na Barboru Záhlavovou-Strýcovou, která letos hrála v prvním kole proti Slovenkám i v semifinále proti Belgii, ani na Ivetu Benešovou. Teoreticky přicházely v úvahu i Petra Cetkovská a Klára Zakopalová.

"Nejdřív člověk sděluje ty příjemné zprávy a pak přijde na hovory, na které se netěším, protože holky chtěly všechny moc být v týmu, což mě strašně moc těší a mám k nim respekt. Systém je nefér, ale s tím se nedá nic dělat," řekl Pála.

Všechny hráčky, které se v týmu objevily za uplynulé tři roky, mají pozvání na finále Fed Cupu a mohou jet na náklady tenisového svazu. "Mají mé osobní pozvání, protože se podílely na tomto úspěchu," řekl šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Jednu hráčku navíc ještě Pála nominuje koncem příštího týdne. Tu může v případě zranění doplnit nejpozději v pátek před losem. "Vzhledem k důležitosti utkání si nemůžeme dovolit, aby v takovém případě na místě nebyl záskok," řekl Pála.

Šafářová se do fedcupového týmu vrací, v semifinále proti Belgii nehrála kvůli zranění. Měla radost, že dostane příležitost. "Moc se těším, čeká nás těžký soupeř, ale my máme taky silný tým a věřím, že se nám podaří zvítězit," řekla.

Radost měla i Hradecká, které se od Roland Garros příliš nedařilo a vyhrávala zápasy jen na turnajích nižší kategorie ITF. "Z nominace jsem byla nadšená. Na týmové soutěže se vždycky hodně těším," řekla.

Překvapená ale z nominace nebyla. "Člověk doufá, že by se mohl dostat. Je nás hodně a kapitán to neměl lehké. Doufám, že se rozehraji a budu na finále dobře připravena," řekla Hradecká cestou do Lucemburku.

Ruský kapitán Šamil Tarpiščev oznámil nominaci s předstihem již v září. Jeho kvarteto budou tvořit světová pětka Věra Zvonarevová, Anastasia Pavljučenkovová (15. WTA), Světlana Kuzněcovová (19.) a Jekatěrina Makarovová (53.).

Reklama

Související témata: