Hlavní obsah

Superhvězda Kvitová smetla naše tenistky, smutní po finále Fed Cupu v Rusku

MOSKVA

Hlavně díky vyšperkované formě Petry Kvitové slaví český národní tým vítězství v Poháru federace, zní z ruských médií. Žurnalisté tak dali za pravdu kapitánovi sborné Šamilu Tarpiščevovi, který Kvitovou označil za hlavní strůjkyni vítězství českého fedcupového celku v moskevském finále. Druhá tenistka světového žebříčku získala pro Pálův výběr dva body, třetí přidaly v závěrečné čtyřhře Květa Peschkeová a Lucie Hradecká.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Gesto na znamení výhry. Petra Kvitová porazila Marii Kirilenkovou v prvním finálovém utkání Fed Cupu.

Článek

Češky vyhrály Fed Cup po dlouhých třiadvaceti letech. Naposledy české dívky porazily v australském Melbourne v roce 1988 Sovětský svaz 2:1. Pálovy svěřenkyně získaly v Moskvě ceněnou trofej pro Českou republiku či Československo pošesté v historii.

Po dubnových semifinálových bojích měly sázkové kanceláře jasno. Rusko, které navíc mohlo těžit z výhody domácího prostředí, pasovaly jednoznačně za favorita na vítězství ve Fed Cupu. Pak ale Petra Kvitová vyhrála nejslavnější turnaj sezóny - Wimbledon. Poté sice přišel malý výkonnostní propad, ale jednadvacetiletá hráčka dokázala formu vyladit dokonale. Vyhrála Turnaj mistryň v Istanbulu a bookmakeři spěšně přepisovali kurzy.

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. V pozadí poražená finalistka Viktoria Azarenková z Běloruska.foto: Reuters/Murad Sezer

„Finálové utkání se zvrhlo v nepředvídatelný střet s týmem, který dovedla k vítězství ještě mladá, ale už vynikající sportovkyně. Dokázala, že při silné vůli a prvotřídní kvalitě lze po vítězství v závěrečném turnaji WTA vyhrát i Pohár federace. Za pár měsíců se změnila v superhvězdu,“ ocenil Kvitové výkon deník Sport-Express.

Rusky hrály dobře, ale na rozjeté Češky nestačily

A stejně jako ostatní ruská média, zdůraznil, že ruským reprezentantkám se nedá nic vytknout. V zápasech dvouher, do nichž Kvitová nenastoupila, dokázaly vybojovat body. "Na českém vítězství má hlavní zásluhu Kvitová. Má děvčata hrála dobře, ale ve čtyřhře se projevila nesehranost,“ řekl Tarpiščev bezprostředně po finále.

"Tento svátek měl být náš, ale běda, v Moskvě byli hosté silnější," hodnotil Sovětskij sport. "Kvitová nabrala takové tempo, že smete z kurtu všechny soupeřky. A sil má Češka nekonečně! Ani po turnaji v Istanbulu neztratila svěžest a chuť bojovat o vítězství," dodal deník.

Květa Peschkeová (vzadu) a Lucie Hradecká při finálovém utkání Fed Cupu v Moskvě.foto: Reuters/Grigory Dukor

Za vyrovnaného stavu 2:2 na zápasy musela rozhodnout závěrečná čtyřhra. Ale grandslamové deblové vítězky z letošního roku Peschkeová (Wimbledon) a Hradecká (French Open) jednoznačně přehrály domácí pár Kirilenková, Vesninová. "Svěřenkyním Šamila Tarpiščeva se nepovedlo vyřešit 'problém' s Petrou Kvitovou, fakticky nejsilnější tenistkou roku. A tečku za utkáním udělali hosté předpokládaným vítězstvím v závěrečné čtyřhře," napsal Kommersant.

Reklama

Související témata: