Hlavní obsah

Djokovič odnesl českou trofej podle šperku babičky z Emirátů

Radek Malina (Abú Zabí)Právo

Nejen pohádkové milióny, ale také deset kilogramů českého skla čekalo na Novaka Djokoviče. Vítěz exhibičního turnaje Mubadala hraného poslední tři dny roku 2011 v Abú Zabí si odnesl trofej, kterou vyrobili skláři české společnosti Lasvit, ale jejíž předloha pochází ze Spojených arabských emirátů.

Foto: lasvit.com

Srbský tenista Novak Djokovič s trofejemi pro vítěze turnaje v Abú Zabí, které vyrobila česká sklářská firma Lasvit. Vedle něho stojí návrhářka Alya Al Zaabi.

Článek

Už před rokem si Rafael Nadal odnesl trofej pocházející z Nového Boru. A rovněž letos bylo odměnou pro vítěze setkání nejlepších tenistů světa dílo pocházející z Libereckého kraje, ovšem tentokrát inspirované historií Emirátů.

„Chtěli jsme, aby se jednalo o výjimečné dílo spojené s lokálními tradicemi, proto jsme úkol vypracovat předlohu zadali studentkám designu na univerzitě Zayed v Abú Zabí,“ vysvětlil Filip Šimek, oblastní ředitel společnosti Lasvit, která trofej dodala a turnaj sponzorovala.

„Snažila jsem se vytvořit návrh, který by ctil tradice mojí země a současně se vztahoval k akci,“ řekla dvaadvacetiletá Alya Al Zaabi, která se coby autorka nejlepšího návrhu setkala s Djokovičem při prezentaci trofeje před měsícem a znovu v sobotu, kdy mu společně s nejmocnějšími muži Emirátů Abú Zabí trofej předávala definitivně. „Pomohla mi náhoda. Probírala jsem se šperkovnicí mojí babičky. A mezi jinými byl schovaný i zlatý náramek se zlatými trny. Ženy v mojí zemi jej nosí už staletí jen při vzácných příležitostech, jako jsou třeba svatby. Má vyjadřovat radost a úspěch. Myslím, že sportovci zažívají při výhře přesně takové pocity,“ vyprávěla Al Zaabi.

Myšlenky zhmotnili čeští skláři

Při realizaci si vystačila s papírem a následně počítačovým program, v němž loňskému vítězi Nadalovi vtiskla do rukou vlastní, zatím jen virtuálně připravenou trofej, tvořenou hroty obrácenými do středu, tudíž tvořícími ve finální podobě kulatý tvar připomínající tenisový míček. Následně myšlenky studentky zhmotnili skláři v Novém Boru. A Al Zaabi byla náležitě pyšná ze setkání s jedničkou mužského světového tenisu. „Pochválil mě a říkal, že se mu líbí hlavně myšlenka trofeje. Prý jsem vystihla pocity tenisů,“ usmívala se studentka.

„Když jsem stála vedle něj, cítila jsem se fantasticky. Říkala jsem si, že mohu mít stejný úspěch ve své kariéře jako on,“ líčila pocity Al Zaabi, když po jejím boku Djokovič třímal trofej z dílen novoborského Lasvitu, který dodává světelné plastiky do nejprestižnějších hotelů a vládních budov nejen v Emirátech, ale po celém světě.

„Rodiče byli trošku nervózní, když se dozvěděli, že budu dávat rozhovory pro noviny. Ale babička na mě byla pyšná,“ usmívala se Al Zaabi s přiznáním, že tenis nepatří k jejím nejoblíbenějším sportům. „V naší zemi je nejpopulárnější fotbal. Když jsem viděla tenis v televizi, většinou jsem přepnula program. Ale atmosféra přímo na tribuně mě nadchla.“

Reklama

Související témata: