Hlavní obsah

Tsitsipas - Rubljov 6:3, 6:3Nadalův kat na titul nedosáhl, titul v Monte Carlu slaví Tsitsipas

Aktualizováno

Další obrovský úspěch pro Stefanose Tsitsipase. Řecký tenista získal v Monte Carlu první titul z turnaje série Masters v kariéře. Ve finále porazil přemožitele Rafaela Nadala Rusa Andreje Rubljova 6:3, 6:3.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Stefanos Tsitsipas ovládl turnaj v Monte Carlu

Článek

"Ani nedokážu popsat, jak se teď cítím. Přemohlo mě tolik různých emocí a nostalgie," řekl Tsitsipas v rozhovoru na kurtu v Monte Carlo Country Clubu, kde v roce 1981 získala juniorský titul i jeho matka Julia Salnikovová. "Oba jsme si zasloužili být ve finále. Předvedli jsme úžasný souboj a skvělou show. Myslím, že to můžu považovat za zatím nejlepší týden mého života," dodal.

Dvaadvacetiletý Tsitsipas vstoupil do utkání razantně, zatlačil soupeře daleko za základní čáru a brejkem hned ve druhém gamu rozhodl jinak vyrovnaný první set. Lépe zvládl i vstup do druhé sady a při podání soupeře pak i zápas uzavřel.

"Před zápasem to byly velké nervy. Vždycky proti sobě chceme předvést do nejlepší. Dneska to bylo hodně těžké, zvlášť když to bylo finále. To vždycky přináší extra stres a zvyšuje to důležitost zápasu. Jsem pyšný, jak jsem to zvládl," pochválil se Tsitsipas, jenž exceloval především na podání. Po prvním servisu prohrál jen čtyři fiftýny a soupeři nenabídl jediný brejkbol.

Ve finále Masters uspěl na třetí pokus a získal nejcennější trofej od roku 2019, kdy vyhrál Turnaj mistrů. Letos se radoval poprvé, v březnu nezvládl finále v Acapulcu. Celkově šestý titul kariéry vybojoval po sérii tří finálových porážek. Jednu z nich mu loni v září v Hamburku připravil i o rok starší Rubljov.

Ruský tenista, jenž v Monte Carlu ve čtvrtfinále vyřadil jedenáctinásobného šampiona Rafaela Nadala, už letos získal titul v Rotterdamu a celkem má na kontě osm turnajových úspěchů. Na premiérový úspěch na Masters si ale bude muset ještě počkat.

Tenistka z druhé stovky vládla v Charlestonu

Australanka Astra Sharmaová vybojovala v Charlestonu překvapivě premiérový titul v kariéře. Hráčka ze druhé stovky světového žebříčku a čtvrtfinálová přemožitelka české naděje Lindy Fruhvirtové zdolala ve finále první nasazenou Tunisanku Ons Džabúrovou po téměř dvou hodinách 2:6, 7:5, 6:1.

Pětadvacetiletá Sharmaová i o rok starší Džabúrová si na okruhu WTA zahrály o titul podruhé. Nejlepší africká tenistka, jíž v žebříčku patří 27. místo, získala úvodní set za 36 minut, ve druhém ale 165. hráčka světa vyrovnala. Ve třetí sadě pak Sharmaová obrat dokonala a na zelené antuce si připsala první vítězství nad soupeřkou z Top 30.

Turnaj mužů v Monte Carlu (antuka, 2 460 585 eur):
Dvouhra - finále:
Tsitsipas (4-Řec.) - Rubljov (6-Rus.) 6:3, 6:3
Čtyřhra - finále:
Mektič, Pavič (2-Chorv.) - Evans, Skupski (Brit.) 6:3, 4:6, 10:7
Turnaj žen v Charlestonu (zelená antuka, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - finále
Sharmaová (Austr.) - Džabúrová (1-Tun.) 2:6, 7:5, 6:1
Čtyřhra - finále:
Baptisteová, McNallyová (USA) - Perezová, Sandersová (1-Austr.) 6:7 (4:7), 6:4, 10:6

Reklama