Hlavní obsah

Španělsko - Česko 1:0Tenistky dlouho ničil déšť, po první dvouhře ve Fed Cupu se Španělkami prohrávají

Sevilla
Aktualizováno

České tenistky prohrávají po úvodní dvouhře prvního kola Fed Cupu s domácími Španělkami 0:1, když Barbora Záhlavová-Strýcová podlehla Carle Suárezové 1:6, 4:6. Průběh utkání v Seville ale velmi výrazně poznamenalo počasí, od prvního míčku do proměněného mečbolu uplynulo přes pět a půl hodiny, i když přímo v akci na dvorci byly obě hráčky jen 66 minut.

Foto: Raul Caro, ČTK

České tenistky Andrea Hlaváčková, Klára Zakopalová, Lucie Šafářová a Barbora Záhlavová-Strýcová zapózovaly před losem Fed Cupu s panoramatem Sevilly.

Článek

Mezinárodní tenisová federace trochu překvapivě povolila Španělsku uspořádat únorový zápas pod širým nebem a jsou z toho komplikace. Od rána v Seville pršelo, otevřený antukový kurt v areálu Blas Infante tak zůstával přikrytý plachtou a už začátek byl o téměř hodinu odložen. V tu chvíli sice bylo 13 stupňů Celsia, pocitově však byla teplota daleko nižší právě kvůli dešti a hlavně silnému větru.

Když po poledni na chvíli přestalo pršet, hráčky spěchaly na kurt, ale po třech letech do fedcupové dvouhry se vracející Záhlavová-Strýcová bohužel neudržela hned svůj první servis. Španělka, která je jako sedmnáctá hráčka světa žebříčkově o 52 míst lepší, udávala rytmus díky lepšímu pohybu. Taky rychleji pochopila, že na zvlhlé antuce stačí míčky vracet přes síť.

Snaha české tenistky o pestrou hru bohužel nefungovala. Suárezová si v úvodu, kdy brzy začalo zase drobně mrholit, uměla daleko lépe poradit s krajně nepříznivými podmínkami. Až na opakované výzvy nehrajícího českého kapitána Pály rozhodčí přerušila první set za stavu 4:1 pro Suárezovou.

Nastalo nekonečné čekání...

Hráčky spěchaly do šatny a nastalo téměř nekonečné čekání na zlepšení počasí, tenistky se mohly vrátit na dvorec až po čtyřhodinové pauze. Záhlavová-Strýcová si ji krátila sledováním filmu Pelíšky, pak si také zafandila u televize, když sledovala boj biatlonisty Soukupa o olympijský bronz v Soči.

Než se ale po příchodu na kurt dokázala česká hráčka rozkoukat, rychle odevzdala dva gamy a Suárezová tak za pouhých 31 minut hry proměnila hned první setbol. Ve druhém setu sice začala mít Záhlavová-Strýcová jistější údery a zdálo se, že přizpůsobila stavu dvorce i svou hru, jenže v pátém gamu ji úplně zradil servis.

Zužitkovaný brejkbol soupeřce stačil k získání rozhodujícího náskoku, svůj servis totiž Suárezová nepustila. Záhlavová-Strýcová sice trvání druhé sady svou bojovností protáhla, v závěru předváděla preciznější tenis Španělka, která se dopustila i méně nevynucených chyb. Hned prvním mečbolem duel ukončila.

Podmínky na dvorci byly děsné

"Bohužel Suárezová se uměla lépe srovnat s děsnými podmínkami na dvorci. Bylo vidět, že zvlhlá antuka svědčí její hře daleko víc než mému pojetí tenisu," říkala po utkání Záhlavová-Strýcová, která se kromě úvodního gamu vůbec nedostala k brejbolu při Španělčině servisu. Sama naopak třikrát podání ztratila. "Během dlouhé pauzy, kdy nikdo nevěděl, jestli se ještě půjde nebo nepůjde hrát, jsem chtěla vymyslet, jak na soupeřku hrát, ale nepovedlo se mně nic z toho realizovat," doplnila česká tenistka.

Druhá dvouhra se v sobotu pro tmu už hrát nemohla.

V neděli se pokračování boje o semifinále Fed Cupu rozjede už v 10:00 (vysílá ČT 2), kdy by se na dvorci měla objevit Klára Zakopalová proti domácí Marii-Terese Torrové. Pak zřejmě netradičně dojde na čtyřhru, do níž by český kapitán Pála rád poslal pár Andrea Hlaváčková, Lucie Šafářová. U Španělska lze očekávat dvojici Suárezová, Solerová.

Pokud by po deblu nebylo rozhodnuto, proběhly by zbývající dvouhry asi až v pondělí. Vše ale bude záviset na počasí, ani nedělní předpověď pro oblast Andalusie není zrovna příznivá.

Cibulková nevyužila mečbol

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nedokázala v 1. kole Fed Cupu navázat na své výkony z Australian Open. Překvapivá finalistka z Melbourne podlehla Andree Petkovicové z Německa 6:2, 6:7, 2:6 a domácí tým po úvodní dvouhře v Bratislavě prohrává 0:1.

Třináctá hráčka světového žebříčku Cibulková přitom vstoupila do prvního zápasu od finále v Melbourne Parku skvěle a v tie-breaku druhé setu byla míček od vítězství. Němka ale mečbol odvrátila a ve třetím setu domácí favoritku jasně přehrála.

1. kolo Světové skupiny Fed Cupu v Seville:
Španělsko - ČR 1:0 po úvodní dvouhře
Suárezová - Záhlavová-Strýcová 6:1, 6:4.
Utkání 1. kola Světové skupiny tenisového Fed Cupu:
Hobart: Austrálie - Rusko 2:0 po prvním dnu
Dellacquaová - Chromačovová 6:0, 6:2
Stosurová - Kuděrmetovová 6:4, 6:0.
Bratislava: Slovensko - Německo 0:2 po prvním dnu
Cibulková - Petkovicová 6:2, 6:7 (7:9), 2:6,
Hantuchová - Kerberová 6:7 (9:11), 1:6.
Cleveland: USA - Itálie 0:2 po prvním dnu
McHaleová - Knappová 3:6, 6:3, 1:6,
Keysová - Giorgiová 2:6, 1:6.

Reklama

Související témata: