Hlavní obsah

Maličká Slovenka v Melbourne už zase kosí favoritky. Vyzraje i na světovou jedničku?

Dejà vu? Slovenská tenistka Dominika Cibulková v Melbourne znovu působí jako politá živou vodou. Nevysoká hráčka z Bratislavy postoupila do čtvrtfinále úvodního grandslamového turnaje roku poté, co v aréně Roda Lavera přehrála bývalou světovou jedničku a dvojnásobnou šampiónku turnaje Viktorii Azarenkovou z Běloruska po setech 6:2, 3:6 a 6:3. V duelu, který snesl ta nejpřísnější měřítka.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Radost Dominiky Cibulkové po výhře nad Viktorií Azarenkovou na Australian Open.

Článek
Fotogalerie

„Věděla jsem, že jí nesmím dovolit dýchat a v prvním setu jsem hrála vážně extrémně dobře. Až mi trenér říkal, že mě takhle ještě hrát neviděl a že bych to jednou měla pouštět dětem na dévédéčku, aby viděly, jak jejich mamina uměla tenis," citovala slovenská média rozesmátou Cibulkovou, jež v utkání předvedla celkem 44 vítězných úderů, sedmkrát soupeřce prolomila servis a vyhrála třetí z deseti vzájemných duelů.

V rozhodující sadě prohrávala jen 161 cm vysoká Slovenka už 0:2, ale razantními údery především z forhendu dokázala s Běloruskou srovnat krok a od sedmého gamu už závěr zápasu ovládla. „Byl to náročný zápas, ale já stále věřila, že můžu vyhrát. Fakt, že hraji na centrálním kurtu, mi dodává ohromné sebevědomí. Stále si pamatuju ty loňské nádherné chvíle v této aréně," dodala.

Přesně před rokem totiž prožívala Cibulková na Australian Open životní grandslam. V osmifinále vystavila stop Šarapovové, o kolo později zacvičila s Rumunkou Halepovou a v semifinále se světovou čtyřkou Agnieszkou Radwaňskou. Pobláznila celé Slovensko, v metropoli sledovali největší nadšenci její první grandslamové finále na velkoplošných obrazovkách. Co na tom, že nakonec na čínské zdi jménem Li Na ztroskotala?

V žebříčku WTA poskočila o jedenáct míst a se sebevědomím napěchovaných úspěchem u protinožců se vrhla do dalších bitev v sezóně. „Proč bych nemohla grandslam vyhrát?" prohlásila celá nažhavená v interview pro agenturu Reuters.

Šok přišel na US Open

Vyhrála v únoru turnaj v Acapulku, ale v létě se její rozlet zastavil. Na French Open, kde v roce 2009 došla až do semifinále, vypadla ve 3. kole. Ve Wimbledonu si vylámala ve stejné fázi zuby na Lucii Šafářové a od té doby vyhrála pouhých šest zápasů z osmnácti. Jako obhájkyně titulu vypadla ve Stanfordu, stejně rychle opustila i turnaje v Cincinnati a v New Havenu a doslova šokem bylo vyřazení na srpnovém US Open v 1. kole s teprve patnáctiletou domácí Catherine Bellisovou, až 1208. hráčkou žebříčku.

A další Američanka bude další soupeřkou jedenácté nasazené Cibulkové i v Melbourne. Ovšem zcela jiný level, světová extratřída. Pětadvacetiletá svěřenkyně Mateje Liptáka změří síly s aktuální světovou jedničkou Serenou Williamsovou. Vyzraje energická Slovenka i na ni?

„Musím jít na kurt s tím, že se dá porazit. Nesmím se jí bát, i ona je jen člověk. Sice brutálně servíruje a hraje se proti ní těžko, ale její dosavadní výkony na letošním Australian Open nebyly zrovna přesvědčivé," připomněla Cibulková fakt, že o osm let starší Williamsová porazila Španělku Garbiňe Muguruzaovou v osmifinále až po boji 2:6, 6:3 a 6:2 a úvodní set ztratila i v předchozím kole s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou.

Ve čtyřech dosavadních zápasech ale uhrála s pětinásobnou šampiónkou z Austrálie jen jediný set, před dvěma lety na tvrdém povrchu v Miami. Najde tentokrát recept? „Podívám se na její zápas s Muguruzaovou a budu se snažit na ni co nejlépe připravit," plánovala si poslední slovenská zástupkyně v ženské dvouhře Australian Open.

Postoupí Dominika Cibulková přes Serenu Williamsovou do semifinále Australian Open?
Ano
45,1 %
Ne
54,9 %
Celkem hlasovalo 10446 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Australian Open - dvouhra ženy

  • Osmifinále

  • Německo Kerberová (1) Spojené státy Vandewegheová
    2 : 6; 3 : 6
  • Rumunsko Cirsteaová Španělsko Muguruzaová (7)
    2 : 6; 3 : 6
  • Německo Barthelová Spojené státy V. Williamsová (13)
    3 : 6; 5 : 7
  • Ruská federace Pavljučenkovová (24) Ruská federace Kuzněcovová (8)
    6 : 3; 6 : 3
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Austrálie Gavrilovová (22)
    6 : 3; 6 : 3
  • Spojené státy Bradyová Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Makarovová (30) Velká Británie Kontaová (9)
    1 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Strýcová (16) Spojené státy S. Williamsová (2)
    5 : 7; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Vandewegheová Španělsko Muguruzaová (7)
    6 : 4; 6 : 0
  • Spojené státy V. Williamsová (13) Ruská federace Pavljučenkovová (24)
    6 : 4; 7 : 6
  • Česká republika Ka. Plíšková (5) Chorvatsko Lučičová-Baroniová
    4 : 6; 6 : 3; 4 : 6
  • Spojené státy S. Williamsová (2) Velká Británie Kontaová (9)
    6 : 2; 6 : 3
  • Semifinále

  • Spojené státy Vandewegheová Spojené státy V. Williamsová (13)
    7 : 6; 2 : 6; 3 : 6
  • Chorvatsko Lučičová-Baroniová Spojené státy S. Williamsová (2)
    2 : 6; 1 : 6
  • Finále

  • Spojené státy V. Williamsová (13) Spojené státy S. Williamsová (2)
    4 : 6; 4 : 6