Hlavní obsah

Berdych - Murray 7:6, 0:6, 3:6, 5:7Sen o grandslamovém titulu zase nevyjde! Berdych dostal kanára a končí v semifinále

Melbourne
Aktualizováno

Sen o grandslamovém titulu se opět odkládá. Český tenista Tomáš Berdych končí na Australian Open stejně jako loni v semifinále. Proti světové šestce Andymu Murraymu sice vyhrál po velké bitvě první set, jenže zbytek zápasu ovládl britský tenista, který se radoval z výhry 6:7, 6:0, 6:3 a 7:5. Ve finále si zahraje s vítězem duelu Novaka Djokoviče proti obhájci titulu Stanu Wawrinkovi.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Tomáš Berdych se v emocích zakousl do tenisáku během semifinále Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Ani lehké psychologické výhody v podobě aktivní bilance (6:4), Nadalova skalpu, či rad kouče Daniho Vallverdua, jenž ještě loni trénoval soupeře, Berdychovi nakonec stejně nepomohly. Jedinou jeho účastí v grandslamovém finále tak i nadále zůstává Wimbledon 2010.

Přitom semifinále začal nátlakovou agresivní hrou podpořenou kvalitním servisem, na níž v úvodu Murray neměl protizbraň. Jako první také soupeři prolomil podání a ujal se vedení 5:3, jenže úvodní sadu nedoservíroval. Britský tenista totiž bleskově ztrátu smazal a rázem to byl on, kdo začínal mít navrch.

Díky skvělému pohybu a kvalitní defenzívě ze strany Murrayho bylo pro Berdycha stále těžší zahrát vítězný míč a v delších výměnách se dopouštěl chyb. Najednou to byl on, kdo musel odvracet brejkboly a ztrátu setu. Ten nakonec vyvrcholil v dramatickém tie breaku. Berdycha v něm nezlomila ani dvojchyba, vítězným náběhem na síť odvrátil setbol a vzápětí po Murrayho úderu do pásky hodinu a čtvrt trvající sadu vyhrál.

Po vyhrané bitvě přišel kanár

Jenže druhé dějství proběhlo zcela v režii svěřence trenérky Amélie Mauresmové. Murray výborně četl hru českého hráče, trpělivě pokračoval v taktice delších výměn, během nichž se doslova vyžíval v nepříjemných čopovaných bekhendech. Berdych nebyl schopen výměny ukončovat a skóre v jeho neprospěch raketově narůstalo. Za půl hodiny prohrál svůj vůbec první set na turnaji, navíc potupným kanárem.

Český tenista sice hned na úvod třetího dějství utnul Murrayho sérii vítězných gamů, jenže suverenitu na servisu se mu obnovit nepodařilo. Naopak, problémy s jeho klíčovým úderem vyvrcholily za stavu 2:3, kdy vedl 40:0, ale i kvůli dvěma dvojchybám za sebou nakonec hru prohrál a následně kvůli tomu i celý set.

Čtvrté dějství ale už nabídlo vyrovnanější hru. Berdych se začal více tlačit na síť, zlepšil efektivitu druhého servisu a záhy také sahal po brejku. Jenže při první šanci ho po náběhu na síť Brit prohodil a další výhodu Murray smazal přímým bodem z podání.

Rodák z Valašského Meziříčí už se k obratu nadechnout nedokázal. Za stavu 5:5 nabídl soupeři dvojchybou brejkbol, jehož zisk mu poté zkaženým bekhendem sám usnadnil. Murray nabídnutou šanci využil a zápas esem a čistou hrou ukončil.

Skotský rodák si tak zahraje finále v Melbourne počtvrté v kariéře, pro českého tenistu může být alespoň částečnou náplastí tučné prize money 650 tisíc australských dolarů, cca 12,4 miliónu korun.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 40 mil. australských dolarů):
Dvouhra mužů - semifinále:
Berdych (7-ČR) - Murray (6-Brit..) 7:6(6), 0:6, 3:6, 5:7
Ostatní čtvrteční výsledky zde.

Reklama