Hlavní obsah

Hingisová si zahraje poprvé od návratu finále dvouhry

PRAHA

Švýcarská tenistka Martina Hingisová bude hrát na turnaji v Tokiu o titul. Bývalou světovou jedničku, jež se k profesionálnímu tenisu vrátila po tříleté pauze, v sobotním semifinále nezastavila ani nejvýše nasazená Maria Šarapovová. Hingisová ruskou obhájkyni titulu rozdrtila za hodinu a šest minut 6:3, 6:1 a poprvé od svého návratu na okruh WTA si zahraje finále dvouhry.

Článek

"Je to hezký pocit, být zase ve finále," řekla na tiskové konferenci po zápase Hingisová. "Nevěřila jsem, že to dotáhnu takhle daleko," dodala pětadvacetiletá hráčka s českými kořeny, jež v Tokiu startuje na divokou kartu. Atmosféru finále si vyzkoušela už na Australian Open, kde s Indem Mahéšem Bhúpáthím získala titul ve smíšené čtyřhře.

O svůj pátý triumf v Tokiu se Hingisová utká v nedělním finále s další Ruskou Jelenou Dementěvovou. Druhý nasazená hráčka, jež ve čtvrtfinále vyřadila Nicole Vaidišovou, dnes ve třech setech udolala krajanku Anastasii Myskinovou.

Hingisová prolomila v prvním setu za stavu 4:3 soupeřce podání díky "prasátku" při returnu a sadu už dotáhla za mohutného povzbuzování zaplněného hlediště do vítězného konce. Šarapovová se nedokázala její hře vzepřít, nezabrala ani zdržovací taktika. Ve druhé sadě brzy prohrávala 1:5 a při vlastním podání zápas ztratila.

Naposledy se Švýcarka na japonském turnaji představila v roce 2002, kdy také získala svůj poslední tamní titul. Ve stejné sezóně pak ukončila kvůli vleklým problémům s kotníkem, chodidlem a patou kariéru. Šarapovové bylo v té době patnáct let.

V tokijském finále bude Hingisová hrát už posedmé. "Je to jako vrátit se v čase. Vím, že mám tenis stále v sobě. Člověk si jen musí začít věřit a já teď věřím, že pořád ještě dokážu hrát dobře," řekla Hingisová s tím, že se turnaj od turnaje zlepšuje. "Trvalo mi tři roky, než jsem si dala znovu dohromady tělo i hlavu," dodala.

Zatímco před třemi týdny Hingisová vůbec nefigurovala v žebříčku WTA, díky čtvrtfinálové účasti na Australian Open se dostala na 117. místo. Dnešní vítězství nad Šarapovovou ji posune k hranici první padesátky.

Friedl s Čermákem postoupili do finále čtyřhry v Chile

Český tenista Leoš Friedl si zahraje na turnaji ve Viňa del Mar o titul alespoň ve čtyřhře. Po pátečním vyřazení ve čtvrtfinále dvouhry uspěl deblový specialista společně s tradičním partnerem Františkem Čermákem v semifinále čtyřhry. První nasazený pár zdolal na chilské antuce argentinsko-peruánskou dvojici Martin Garcia, Luis Horna až v tie-breaku, který se hrál místo třetího setu.

Agassi vypadl v Delray Beach

Američan Andre Agassi nestačil ve čtvrtfinále turnaje v Delray Beach překvapivě na Španěla Guillerma Garciu-Lopeze. První nasazený tenista, jenž na Floridě zahájil svou 21. sezónu mezi profesionály, podlehl výborně podávajícímu soupeři 4:6 a 2:6. Španěl, kterému patří v žebříčku ATP až 112. místo, zahrál 14 es a při svém prvním podání ztratil jen šest fiftýnů.

Ani ve čtrnácté sezóně po sobě tak v Delray Beach nezíská titul nejvýše nasazený hráč. Garcia-Lopez se o postup do finále utká s Xavierem Malissem. Turnajová trojka z Belgie udolala ve třech setech Němce Floriana Mayera.

TOKIO
Dvouhra - semifinále:
Hingisová (Švýc.) - Šarapovová (1-Rus.) 6:3, 6:1, Dementěvová (2-Rus.) - Myskinová (4-Rus.) 6:4, 3:6, 6:4.
DELRAY BEACH
Dvouhra - čtvrtfinále:
Garcia-Lopez (Šp.) - Agassi (1-USA) 6:4, 6:2, Malisse (3- Belg.) - Mayer (6-Něm.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:3.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Marach, Suk (Rak./ČR) - Coetzee, Wassen (4-JAR/Niz.) 6:0, 7:5.
VIŇA DEL MAR
Dvouhra - čtvrtfinále:
Gonzalez (2-Chile) - Pašanski (8-SČH) 6:4, 6:3, Massu (5- Chile) - Cuadrado (Šp.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Čermák, Friedl (1-ČR) - Garcia, Horna (3-Arg./Peru) 5:7, 6:4, 10:7.
ZÁHŘEB
Dvouhra - semifinále:
Ljubičič (1-Chorv.) - Djokovič (SČH) 6:7 (5:7), 6:3, 6:4, Koubek (Rak.) - Henman (Brit.) 6:3, 3:6, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Sanguinetti, Seppi (It.) - I. Minář, J. Minář (ČR) 6:3, 6:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články