Hlavní obsah

Krutý verdikt! Kvitová si nezahraje půl roku

Vysoké nad Jizerou
Aktualizováno

Půl roku bez tenisu. Tak zní verdikt lékařů směrem k Petře Kvitové. Česká hráčka absolvovala operaci prstů na levé ruce poté, co jí v úterý ráno v jejím bytě přepadl neznámý pachatel.

Vyjádření lékaře ke stavu Petry KvitovéVideo: mip, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Podle lékařů bude moci sportovně zatížit sešité šlachy až po půl roce. Doktoři jsou ale optimističtí, že tenis bude moct hrát a má šanci, že bude mít i dobrý cit.

"Léčba je rozdělena. Čtrnáct dnů je na zahojení rány, šest týdnů než je šlacha spojená, ale to je jako rozžvýkaná žvýkačka. Aby vyzrála a byla dostatečně pevná a zvládla zátěž, tak jsou potřeba tři měsíce a předtím nesmíte dělat silový pohyb. Pak se může začít pracovat na síle a pokud se bavíme o sportovním zatížení, tak jde o nějakých šest měsíců," řekl na tiskové konferenci operatér Radek Kebrle z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou.

Šestadvacetileté Kvitové museli lékaři narychlo operovat poraněné šlachy na všech prstech levé ruky a dva nervy, které hráčce nožem poranil neznámý pachatel pří úterním ranním přepadení v jejím prostějovském bytě. "Jednalo se o řezné poranění, jak chytila nůž. Zasaženy byly všechny prsty od palce až po malíček s tím, že nebyly přerušeny kompletně všechny struktury, které na prstech jsou. Na každém prstu byla zasažena jedna nebo dvě šlachy," popsal Kebrle.

Kebrle: Rizik je mnoho

Při operaci byla tenistka v celkové narkóze, zákrok trval tři hodiny a 45 minut. "Poranění na prstech bývají složitá a operatér musí postupovat velmi opatrně a pomalu. Operace proběhla bez jakýchkoliv obtíží, jenom to bylo hrozně moc práce. Po vizitě jsme dnes mohli konstatovat, že to bylo provedené tak, jak jsme chtěli," řekl Kebrle.

Podařená operace je ale podle něj jen 50 procent úspěšného výsledku. Důležité je, i jak se bude vyvíjet rehabilitace. Lékař míní, že Kvitová má velkou šanci na úplné uzdravení. "Petra je mladý a zdravý sportovec. Také je to relativně šťastné poranění. Jsou to „jen" ostré řezy nožem, kdyby to byla řetězová pila, tak by to bylo nesrovnatelně složitější. Ale i tak je to pořád poměrně masivní poranění. Takže optimismus ano, ale reálný," uvedl Kebrle.

Kvitová se v ideálním případě vrátí na kurty v polovině sezóny. Přijde o grandslamy Australian Open, Roland Garros, Fed Cup a pravděpodobně i o Wimbledon. "Je to poměrně masivní záležitost. Budeme dělat všechno proto, aby vše bylo jako dříve. Ale je to těžké poranění. Rizik je mnoho," uvedl Kebrle.

Tejkal: Petra se dívá do budoucnosti

Operaci prováděl společně s primářkou ústavu Alenou Schmoranzovou. Nemocnice s 52 lůžky je specializovaným pracovištěm, kde už 41 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Kebrle v minulosti například operoval zlomený prst sdruženáře Tomáše Portyka před olympijskými hrami v Soči.

Podle mluvčího hráčky Karla Tejkala se Kvitová cítí s ohledem na svůj stav dobře. "Děkuje všem za podporu a za vzkazy. Nedívá se zpět, dívá se do budoucnosti a těší se na to, až bude moci vzít raketu do ruky, " uvedl.

Na sociálních sítích se nadále objevují vzkazy tenistů na podporu zraněné české hráčky. Brzké uzdravení popřál rodačce z Bílovce třeba Rafael Nadal.

Reklama

Související témata: