Hlavní obsah

Zverev - Murray 7:5, 5:7, 6:2, 6:4Senzace jako hrom! Na Australian Open dohrály obě jedničky, končí Murray i Kerberová

Melbourne
Aktualizováno

Obrovský šok se zrodil v Melboune Parku. A dokonce dvojnásobný! Mischa Zverev, méně známý bratr úspěšnějšího Alexandra, porazil ve čtyřech setech světovou jedničku Andyho Murrayho. A aby toho nebylo málo, s grandslamovým Australian Open se v neděli rozloučila i nasazená jednička dámské dvouhry. Obhájkyně titulu Němka Angelique Kerberová totiž v osmifinále prohrála s Coco Vandewegheovou z USA 2:6 a 3:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Misha Zverev - Andy MurrayVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Angelique Kerberová na AO senzačně končí

Roger Federer udolal v pěti setech Nišikoriho

Světová jednička Andy Murray z Británie vypadl senzačně v osmifinále tenisového Australian Open po prohře 5:7, 7:5, 2:6, 4:6 s Němcem Mischou Zverevem. Padesátý hráč světa Zverev si po nečekaném vítězství zahraje poprvé v kariéře čtvrtfinále grandslamového turnaje.

Murrayho brzký konec je dalším šokem v Melbourne po vyřazení obhájce titulu Novaka Djokoviče v druhém kole od Denise Istomina. Ani jeden ze dvou nejvýše nasazených hráčů a zároveň loňských finalistů tak letos v Austrálii nevydržel do druhého týdne.

Trojnásobný grandslamový šampión Murray se znovu nedočká triumfu na Australian Open, kde hrál už pětkrát finále. S Melbourne Parkem se naposledy loučil takhle brzy v roce 2009. "Mischa vyhrál zaslouženě. V důležitých okamžicích předváděl skvělý tenis a nenechal se zahnat do úzkých, ani když prohrával," ocenil svého přemožitele Murray.

Devětadvacetiletý moskevský rodák Zverev dosáhl díky aktivní hře na největší vítězství kariéry za tři hodiny a 34 minut. "Ani nevím, jak jsem to dokázal. Tahle výhra pro mě znamená hrozně moc. Bylo těžké zachovat si klid," řekl nečekaný čtvrtfinalista, jemuž v Aréně Roda Lavera fandil i mladší bratr Alexander, který vypadl v sobotu s Rafaelem Nadalem.

Kerberová může přijít o první místo

Kerberová může přijít o první místo v žebříčku. Na tenisový trůn se vrátí Američanka Serena Williamsová, kterou ve čtvrtfinále čeká Barbora Strýcová, pokud turnaj v Melbourne vyhraje, čímž by získala rekordní třiadvacátý grandslamový titul.

Levou rukou hrající Kerberová prohrála s 35. hráčkou světa za hodinu a osm minut a zápas skončil těsně před půlnocí australského času. Němka v nočním utkání příliš chybovala a nestačila na rychlou hru Vandewegheové. Ve druhé sadě sice Kerberová vedla 3:1, ale pak ztratila pět her v řadě.

"Celý zápas jsem neměla cit pro míč. Nehrála jsem dobře od první výměny. Prostě jsem měla špatný den," řekla Kerberová, která otáčela zápasy už v prvním i druhém kole. Jasně porazila jen ve třetím kole Kristýnu Plíškovou.

"Poprvé jsem porazila světovou jedničku, to není špatný," zářila Vandewegheová po svém prvním postupu do čtvrtfinále na Australian Open. Její příští soupeřkou bude loňská vítězka French Open Garbiňe Muguruzaová ze Španělska

Obhájkyně titulu vypadla z Australian Open před čtvrtfinále poprvé po deseti letech. V roce 2007 vyřadila česká hráčka Lucie Šafářová v osmifinále vítězku z roku 2006 Amélii Mauresmovou z Francie.

V mužské dvouhře vypadl obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska už ve třetím kole a celkem je ze hry pět hráčů z prvních deseti nasazených. Mezi ženami už dohrálo dokonce šest z deseti nasazených, vedle Kerberové například také trojka Agnieszka Radwaňská z Polska a čtyřka Simona Halepová z Rumunska.

Federer jde dál po pětisetovém dramatu

Asi nejkalitnější tenis přinesla závěrečná mužská dvouhra. Švýcar Federer v ní zdolal pátého nasazeného Japonce Nišikoriho v pětisetovém dramatu. Nebylo to tak ukázkové a bezchybné představení jako s Tomášem Berdychem, především ale také proto, že sedmadvacetiletý Japonec kladl mnohem větší odpor, zejména na returnu.

Kromě Zvereva a Federera se do dalších bojů podívají i Švýcar Wawrinka, kterému se parádně povedly koncovky všech setů a Itala Andrease Seppiho díky nim zdolal 3:0. Francouz Tsonga sice musel odehrát o set více, přesto vyhrál bez větších komplikací. překvapivého osmifinalistu Evanse z Velké Británie porazil 3:1.

První ženské osmifinále nabídlo zajímavou reprízu duelu ze Sydney. Mladší z ruské dvojice Anatázie Pavljučenkovová sice měla se zkušenou krajankou negativní bilanci, právě v nedávném utkání však by úspěšná a úphodu si přenesla i do Melbourne.

Hráčka, která byla v kariéře nejvýše na třináctém místě žebříčku, zvítězila bez větších komplikací ve dvou setech a čeká jí čtvrtfinálová výzva v podobě starší ze sester Williamsových.

Ta narazila na Němku Barthelovou, která v Melbourne absolvovala už sedmý zápas ve dvouhře. Loňský propad žebříčkem ji poslal do kvalifikace. O tom, že její potenciál určitě není na 181. místě žebříčku, kde se momentálně nachází, přesvědčovala i v souboji s Venus Williamsovou. V zápase však nedokázala příliš využít svoji největší zbraň, tedy servis a se ziskem pouhých 50% bodů po prvním podání, nemohla pomýšlet na vítězství.

Před turnajem nebyla finalistka z roku 2003 Williamsová v ideálním rozpoložení. Z první akce roku v Aucklandu se odhlásila a kvůli problémům s loktem nehraje na prvním grandslamu sezony čtyřhru. "Nebyl to ideální start sezony, bylo to stresující," řekla.

Zatím ale prochází turnajem hladce. Ve čtyřech zápasech neztratila ani set. "Musíte si jít na konci zápasu podat ruce jako vítěz a to mi zatím jde. Jsem tam, kde jsem chtěla být a tohle ještě není konečný cíl," uvedla šestatřicetiletá Američanka.

V Melbourne se dnes budou hrát i další dvě osmifinále dámské dvouhry. Stejně tak mají na programu své osmifinálové zápasy muži. Tahákem bude hlavně dopolední souboj Švýcara Federera s Japoncem Keiem Nišikorim.

Výsledky tenisového turnaje Australian Open
Ženy: Dvouhra - 4. kolo:
Vandewegheová (USA) - Kerberová (1-Něm.) 6:2, 6:3
Pavljučenkovová (24-Rus.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6:3, 6:3
V. Williamsová (13-USA) - Barthelová (Něm.) 6:3, 7:5
Muguruzaová (7-Šp.) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:3
Muži: Dvouhra - 4. kolo:
M. Zverev (Něm.) - Murray (1-Brit.) 7:5, 5:7, 6:2, 6:4
Wawrinka (4-Švýc.) - Seppi (It.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4)
Tsonga (12-Fra.) - Evans (Brit.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:4
Federer (17-Švý.)- Nišikori (5.-Jap.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1, 4:6, 6:3

Reklama