Hlavní obsah

Kontroverzní výrok bude mít soudní dohru. Označil komentátor tenistku za gorilu?

Praha

Urážka, nebo jen nedorozumění zaviněné špatnou výslovností? Tenisový komentátor Doug Adler se obrátil na právníky kvůli svému vyhazovu z televizní stanice ESPN. Devětapadesátiletý Adler totiž v lednu při Australian Open podle některých nazval Venus Williamsovou gorilou a dostal okamžitou výpověď.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americká tenistka Venus Williamsová.

Článek

Komentář zápasu druhého kola na Australian Open mezi Venus Williamsovou a Švýcarkou Stefanií Vögeleovou bude mít soudní dohru. Tenisový komentátor Doug Adler totiž během tohoto utkání použil nevhodné přirovnání, které vyvolalo vlnu nevole.

Adler popisoval situaci, kdy šla Venus Williamsová na příjem podání. „Stefanie ztrácí první podání a Venus vládne. Vidíte, jak se pohybuje, přidala gorilí efekt. Soustředí se...,“ komentoval Adler. A právě zde je kámen úrazu. Na sociálních sítích se totiž okamžitě objevily hlášky, že Adler Venus Williamsovou přirovnal ke gorile.

Podal žalobu

Vedení televizní stanice bývalého tenistu ihned stáhlo z vysílání. Doug Adler se hráčce tmavé pleti omluvil a snažil se vysvětlit, že došlo k jednomu velkému omylu. Podle něj neřekl gorila, ale guerilla, česky partyzánka. Obě slova se podobně vyslovují, a tak prý došlo k nesprávnému vyložení a tím pádem i k nedorozumění.

Adler uznal, že vybral špatné slovo pro popis její hry. Ve svém prohlášení vysvětluje, že guerillový tenis je jakási forma útočného stylu hry a tento výraz se používal již v minulosti. Vedení sice nakonec připustilo, že s přesností nelze říci, jaké slovo komentátor skutečně zvolil, vyhazov však platil dál. A tak se Adler rozhodl, že se bude bránit soudní cestou.

„Na sociálních sítích jsem byl označován za rasistu. Když jsem viděl, co to udělalo s mou pověstí, rozhodl jsem se, že očistím své jméno,“ uvedl Adler na stránkách dailynews.com. „Kdyby se někdo neozval na sociálních sítích, nikdo by to neřešil. Najednou někdo na Twitteru napíše, že nazval Venus gorilou a ESPN ho vyhodí za to, co nikdy neřekl. Přišel o kariéru i pověst za to, co se nikdy nestalo,“ řekl komentátorův právník David Ring, když podával žalobu u vrchního soudu v Los Angeles.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články