Hlavní obsah

Vyhrát? Kdepak! Australského bouřliváka přestala hra bavit a zbytek zápasu odchodil

Praha

Už mě to nebaví, řekl si Bernard Tomic na turnaji v Delray Beach a na výborně rozehraný zápas proti Stevu Darcisovi rezignoval. Zbytek utkání australský tenista odchodil a nakonec prohrál. Nebylo to však poprvé.

Tomic ztratil chuť k tenisu

 
Článek

Bernard Tomic je stejně jako jeho krajan Nick Kyrgios známý svou bouřlivou povahou. Sem tam rozmlátí vzteky raketu, občas vypustí zápas. A to udělal Tomic i tentokrát. Na turnaji v Delray Beach se v prvním kole střetl s Belgičanem Stevem Darcisem.

První set čtyřiadvacetiletý Australan bez problémů vyhrál poměrem 6:3. Ve druhém už však Tomic přestal tolik běhat a Darcis vyhrál 6:1. Rozhodnout o vítězi tak musel třetí set. V něm vedl Tomic už 4:1, pak jakoby ho najednou tenis přestal bavit a jednatřicátý hráč světa zbytek utkání vypustil. Nenamáhal se dobíhat míčky a vypadal znuděně. Darcis nepříznivý stav otočil, třetí set vyhrál 6:4 a mohl se tak radovat z postupu do dalšího kola.

To, co předvedl Tomic se však nestalo poprvé. Již před třemi lety na turnaji v Miami podlehl za pouhých osmadvacet minut Jarkku Nieminenovi. Tehdy se však obhajoval tím, že hrál po pauze, kterou musel absolvovat kvůli zranění. Loni v Madridu, když odvracel mečbol, se zase pokusil returnovat rukojetí rakety.

Potrestají ho jako Kyrgiose?

Otázkou je, zda za své chování nedostane nějaký trest. Kyrgios totiž loni na turnaji v Šanghaji předvedl něco podobného. V zápase druhého kola proti Mischovi Zverevovi se nehodlal nijak dlouho zdržovat na kurtu a utkání odchodil. Několikrát byl napomínán i umpirovým rozhodčím, avšak jeho slova nebral nijak vážně. „Můžete už konečně ohlásit konec pauzy, abych mohl zápas dohrát a jít domů?“ prohlásil tehdy Kyrgios k sudímu.

Svou laxnost Kyrgios nakonec omlouval tím, že odehrál hodně zápasů a už byl psychicky i fyzicky vyčerpaný. Trest ho však neminul. Od ATP dostal pokutu 16 500 amerických dolarů, což je v přepočtu přibližně 404 000 korun. Dodatečně pak ještě vyfasoval suspendaci.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík