Hlavní obsah

Její kariéru brzdila zranění, podaří se české tenistce další návrat?

Praha

Porážela nejlepší hráčky, v žebříčku byla dokonce pětadvacátá. Její kariéru však často brzdila nejrůznější zranění. Petra Cetkovská ale ještě nechce končit a pokusí se již poněkolikáté vrátit na kurty. Pokud však dvaatřicetiletou tenistku během restartu opět zradí zdraví, je rozhodnutá, že definitivně pověsí raketu na hřebík.

Foto: Profimedia.cz

Petra Cetkovská.

Článek

S tenisem začala v pěti letech, ve čtrnácti vyhrála evropský šampionát do čtrnácti let a dařilo se jí i na juniorských grandslamech. V roce 2001 s Barborou Strýcovou vyhrála čtyřhru na Australian Open a poté s Renatou Voráčovou ovládla debl na French Open. Už tehdy ale talentovanou tenistku provázely zdravotní trable.

Ve čtrnácti letech utrpěla vážný úraz hlavy a musela na operaci, potom prodělala infekční mononukleózu a pak přišla zlomenina nohy. Zranění se jí nevyhýbala ani v dospělosti, kdy hrála na okruhu WTA a porážela hráčky z první světové desítky. Ve světovém žebříčku se dokonce dostala až na pětadvacátou příčku.

Jejímu dalšímu posunu ještě výš ale zabránily další zdravotní trable. Poraněný kotník, únavová zlomenina na chodidle, operace kyčle. Cetkovská se však nevzdávala, i když někdy propadala chmurným představám, že bude muset s tenisem skončit. Touha vrátit se vždy vyhrála. V roce 2015 se na US Open postarala o senzaci, když ve druhém kole porazila Caroline Wozniackou, bývalou světovou jedničku.

Týž rok také vybojovala zatím svou poslední trofej z turnajů ITF, celkem jich má ve své sbírce třiadvacet. Naposledy se před publikem představila loni v červenci, od té doby jí další zdravotní patálie nedovolily hrát. Nyní se dvaatřicetiletá hráčka opět cítí fit, chce začít s tréninkem a stoupat pomalu žebříčkem vzhůru.

Její partner a trenér Jan Stočes pro web Tenisový svět uvedl, že Petra Cetkovská si stanovila půl roku. Během něj by chtěla otestovat své zdraví a opět restartovat kariéru. Pokud by se však během té doby objevila nějaká další zranění, je rozhodnutá, že s tenisem definitivně skončí.

Reklama

Související témata: