Hlavní obsah

Obří křivda českou hrdinku nezlomila! Krejčíková čelila nevídané nespravedlnosti

Byl to báječný tenisový zápas, který nabídl úplně vše. Barbora Krejčíková po obrovské bitvě trvající tři hodiny a osmnáct minut přetlačila v semifinále French Open Řekyni Marii Sakkariovou 7:5, 4:6 a 9:7. Za stavu 8:7 a 40:30 v rozhodující sadě pro Češku však přišel moment, který mohl do tenisových dějin vstoupit jako obrovská křivda, jež mohla stát Krejčíkovou finále. Naštěstí vše zůstalo jen v hypotetické rovině.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Barbora Krejčíková v diskusi s umpirovým rozhodčím v klíčovém okamžiku semifinálové bitvy na French Open.

Článek
Fotogalerie

Semifinálová bitva French Open mezi Barborou Krejčíkovou a Marií Sakkariovou se zapíše velmi výrazným písmem do dějin českého tenisu. Pětadvacetiletá Češka v maratonském duelu přetlačila stejně starou soupeřku a poprvé v kariéře si zahraje o singlový grandslamový titul.

Po úvodním získaném setu v poměru 7:5 přišla Krejčíková o druhý set 4:6, epický duel tak musela rozhodnout třetí sada. V jejím závěru však přišel okamžik, kterých tenisová historie moc nepamatuje. Krejčíková se po předchozích neproměněných třech mečbolech dostala do vedení 8:7 a 40:30 při podání soupeřky.

V nervydrásající výměně letěl forhend Sakkariové za základní čáru, lajnový rozhodčí ohlásil aut a ruce české hrdinky zase nahoru. Hotovo, dobojováno! Nebo ne? Hlavní rozhodčí se vydal z umpiru a k šoku Krejčíkové ukázal stopu, která se podle jeho názoru dotýkala základní čáry.

Na French Open se na rozdíl od ostatních grandslamových turnajů nepoužívá Jestřábí oko, divákům u obrazovek však tato technika určující přesné dopady míčku k dispozici je. A televizní grafika ukázala, že míč z rakety Řekyně byl jasně v autu. „Můj bože," reagoval na sociálních sítích například legendární německý tenista Michael Stich, na nevídaný moment. "Brutální chyba," přidal se i trojnásobný grandslamový šampion Andy Murray.

Krejčíková tak musela místo oslavy postupu hrát dál. "Říkala jsem, ne ne ne. V tom momentu jsem si myslela, že to je aut. Ale co můžu dělat? Umpirový rozhodčí viděl míč jako dobrý a já s tím nic nezmůžu. Nemůžu nikomu zavolat, nemůžu změnit jeho rozhodnutí," uvedla a doplnila: "Tak jsem si řekla: v pohodě, míč se bude opakovat a je třeba pracovat a bojovat dál."

Obrovská nespravedlnost, na kterou si mohla Krejčíková po právu stěžovat, však psychiku české komety nerozhodila. O pár chvil později už proměnila svůj pátý mečbol a mohla slavit postup do finále.

Za jakéhokoli skóre působila klidně. "Nebyla jsem nervózní celý zápas," uvedla a za svoji náturu děkovala svému otci. "Mám štěstí, že to mám v genech. On je taky takový kliďas. Je důležité zůstat v klidu. Ivan Lendl byl celý kamenný, když hrál, a jak hrál dobře. Dokážu zůstat uvnitř klidná. Tak, jak na kurtu vypadám, taková jsem i uvnitř. A myslím, že ostatním holkám to musí vadit."

Krejčíkové po náročných výměnách docházely síly. "Ke konci už jsem vůbec nevěděla, jaké je skóre. Jen jsem si říkala: ona podává, někam ji to zreturnuj a zkus dát winner (vítězný úder)," popsala svůj stav a dodala: "Je ale nepopsatelný, jak teď hraju, jak se mi daří."

Nabitý program rodačky z Brna však nekončí. Ještě před sobotním finálovým duelem o titul s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou si v pátek střihne po boku Kateřiny Siniakové deblové semifinále. Dočká se Krejčíková na French Open dalšího boje o titul?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata:

Pavouk - French Open 2021 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Tunisko Ons Džabúrová (25) Spojené státy Cori Gauffová (24)
    3 : 6; 1 : 6
  • Spojené státy Sloane Stephensová Česká republika Barbora Krejčíková
    2 : 6; 0 : 6
  • Spojené státy Sofia Keninová (4) Řecko Maria Sakkariová (17)
    1 : 6; 3 : 6
  • Ukrajina Marta Kosťuková Polsko Iga Šwiateková (8)
    3 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (7) Kazachstán Jelena Rybakinová (21)
    3 : 6; 5 : 7
  • Bělorusko Victoria Azarenková (15) ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    7 : 5; 3 : 6; 2 : 6
  • Slovinsko Tamara Zidanšeková Rumunsko Sorana Cirsteaová
    7 : 6; 6 : 1
  • Česká republika Markéta Vondroušová (20) Španělsko Paula Badosaová (33)
    4 : 6; 6 : 3; 2 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Cori Gauffová (24) Česká republika Barbora Krejčíková
    6 : 7; 3 : 6
  • Řecko Maria Sakkariová (17) Polsko Iga Šwiateková (8)
    6 : 4; 6 : 4
  • Kazachstán Jelena Rybakinová (21) ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    7 : 6; 2 : 6; 7 : 9
  • Slovinsko Tamara Zidanšeková Španělsko Paula Badosaová (33)
    7 : 5; 4 : 6; 8 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Barbora Krejčíková Řecko Maria Sakkariová
    7 : 5; 4 : 6; 9 : 7
  • ROV Anastasia Pavljučenkovová (31) Slovinsko Tamara Zidanšeková
    7 : 5; 6 : 3
  • Finále

  • Česká republika Barbora Krejčíková ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    6 : 1; 2 : 6; 6 : 4