Hlavní obsah

Ka. Plíšková - McNallyová 6:3, 6:4Český vítězný uragán na US Open! Ve druhém kole bude k vidění i derby

Aktualizováno

Paráda! Do bojů na grandslamovém US Open zasáhlo pět českých tenistek a hned čtyřikrát slaví postup do 2. kola. Turnajová čtyřka Karolína Plíšková vyhrála ve Flushing Meadows nad domácí Catherine McNallyovou 6:3, 6:4. Dál jde i Kateřina Siniaková, když si poradila s Lotyškou Sevastovou 7:6 a 6:3. Petra Kvitová potřebovala hodinu a minutu, aby vyřadila Slovinku Polonu Hercogovou 6:1 a 6:2. Ve druhém kole se střetne s kvalifikantkou Kristýnou Plíškovou. Ta porazila Danku Koviničovou z Černé Hory 6:4, 6:3. Vypadla Karolína Muchová, prohrála se Španělkou Sarou Sorribesovou 2:6 a 6:7.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Karolíny Plíškové s Caty McNallyovou

 
Článek
Fotogalerie

Karolína Plíšková zápas skvěle rozjela a šla rychle do vedení 3:0. Držitelka divoké karty pak sice dokázala skóre korigovat a za stavu 1:5 vzala rodačce z Loun dokonce i servis, sadu však již nezachránila. Češka ji získala poměrem 6:3.

Druhý set odstartoval, jako by kopíroval sadu první. Plíšková vedla 3:0, jenže pak si slabší chvilku vybrala i Češka. Dvakrát zaváhala na servisu a rázem bylo srovnáno. Favoritka však vzápětí devatenáctileté McNallyové vzala podání znovu, což se ukázalo jako klíčové. Set získala turnajová čtyřka poměrem 6:4, když využila druhý mečbol.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Catherine McNallyová v zápase 1. kola US Open proti Karolíně Plíškové

"Začala jsem výborně, pak jsem trošku ztratila koncentraci a dělala lehké chyby. Ona se zlepšila, ukázala, že má ze čtyřhry dobrý return. Moc mi nešel servis. Za jeho pomoci bych to měla snadnější," řekla na kurtu Plíšková, která dala osm es a udělala i šest dvojchyb. Další soupeřkou české jedničky bude Kazaška Zarina Dijasová, nebo Amanda Anisimová z USA.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Turnajová čtyřka Karolína Plíšková porazila v prvním kole grandslamového tenisového US Open v New Yorku domácí Catherine McNallyovou

První set zápasu Kateřiny Siniakové s Lotyškou Sevastovou se proměnil ve festival ztracených podání. Obě hráčky ztratily servis hned čtyřikrát a nebylo překvapení, že sada dospěla do tie-breaku. Tam nakonec bodovala medailistka z Tokia Siniaková, když vydřela výhru 8:6.

"Mám radost, že jsem to vybojovala. Nebyla jsem úplně solidní ve svých úderech. Nemohla jsem s ní hrát dlouhé výměny, protože ona v nich má přehled a dělá si s míčem, co chce. Nebylo to nic jednoduchého, protože to teď na těch kurtech a s těmi míčky úplně necítím," řekla Siniaková.

Klíčovým momentem druhého setu se stala šestá hra, kde Siniaková sokyni brejkla a získala rozhodující náskok. Sadu rodačka z Hradce Králové vyhrála 6:3 a v New Yorku je po třech letech ve druhém kole. Tam byla Siniaková naposledy v roce 2018. Tehdy se dostala ještě o kolo dále. Nyní se utká s Marií Sakkariovou z Řecka. "Zápasy s ní jsou vždy dlouhé, těžké a vyrovnané," řekla SIniaková, která vede vzájemnou bilanci 2:1.

Parádním výkonem se blýskla Kristýna Plíšková. Na kurtu se zdržela jen hodinu a pět minut. Danku Koviničovou z Černé Hory porazila i za pomoci třinácti es hladce  6:4 a 6:3.

"Hrála jsem kvaldu po delší době a jsem ráda, že jsem splnila povinnost," komentoval svůj postup. Zatímco v kvalifikaci na sobě cítila tlak, proti Koviničové hrála uvolněněji. "Tři dny jsem si odpočinula, šla do zápas svěží a myslím, že to byl můj nejlepší zápas tady," uvedla Kristýna Píšková, aktuálně 115. hráčka světa.

Kvitová byla v úvodním vystoupení na US Open efektivní, Využila všechny čtyři brejkboly a o svůj servis ani jednou nepřišla. "Byl to z mé strany velmi solidní zápas. Užívala jsem si to. S Polonou už jsme párkrát hrály a čekala jsem těžký zápas, ale od prvních míčů jsem byla soustředěná a hrála dobře," řekla.

Foto: Geoff Burke, Reuters

enistka Petra Kvitová potřebovala jen hodinu a minutu, aby v 1. kole grandslamového US Open mohla slavit postup.

Turnajová dvaadvacítka Muchová prohrála se Sarou Sorribesovou 2:6 a 6:7. Španělka se výborně pohybovala, bránila a svěřenkyně Davida Kotyzy udělala 48 nevynucených chyb. Muchová hrála US Open počtvrté a předtím došla dvakrát do třetího a loni do čtvrtého kola.

"Jsem smutná, že musím odjet," řekla Muchová novinářům s tím, že ji podobně jako v Cincinnati trápil břišní sval. "Na tréninku už jsem to cítila minimálně, ale zápasový nasazení je jiný. Moje hra je o servisu a jak to začne bolet, tak na to hodně myslím a hraje se mi s tím blbě," řekla Muchová.

US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 57,5 milionu dolarů):
Dvouhra - 1. kolo
Sevastová (Lot.) - Siniaková ČR) 6:7 (6:8), 3:6
Karolína Plíšková (4-ČR) - McNallyová (USA) 6:3, 6:4
Kvitová (10-ČR) - Hercogová (Slovin.) 6:1, 6:2
Muchová (22-ČR) - Sorribesová (Šp.) 2:6, 6:7 (3:7)
Kristýna Plíšková (ČR) - Koviničová (Č. Hora) 6:4, 6:3

Reklama