Hlavní obsah

Rozhodly centimetry! Fourcade porazil Schemppa, Moravec dojel jedenáctý

Pchjongčchang
Aktualizováno

To byla bitva a strhující finiš! Poslední individuální závod na olympijských hrách mají za sebou biatlonisté v korejském Pchjongčchangu. O vítězi rozhodly centimetry. V hromadném závodě na 15 kilometrů zvítězil Martin Fourcade z Francie před Simonem Schemppem z Německa, třetí dojel norský závodník Emil Hegle Svendsen. Do bojů zasáhli i dva čeští reprezentanti. Ondřej Moravec skončil jedenáctý, Michal Krčmář dojel na 26. místě.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Ve velmi těsném finiši zvítězil Fourcade před Schemppem.

Článek
Fotogalerie

Naváže Michal Krčmář na stříbro z úvodního sprintu nebo se vytáhne Ondřej Moravec? Dvě otázky pro české fanoušky. Závod bez větru, tedy ideální podmínky, trenéři byli před startem spokojeni.

Mezi největší favority patřili Johannes Thingnes Boe a Martin Fourcade, kteří už získali v Koreji jedno zlato. Ti také byli v čele třicítky závodníků. Až první střelba začala dělit celé pole.

Jako první odjel ze stavu Timofey Lapšin, který odstřílel čistě, stejně jako Moravec, ten se držel na 13. místě. Krčmář si připsal jednu chybu, ztrácel okolo třiceti sekund a byl ve třetí desítce.

Moravec třikrát bez chyby

Po dalším kole na lyžích přijel na střelnici v čele Sebastian Samuelsson, ten ale chyboval. Stoprocentní byl stále Moravec, který se držel v první desítce. Krčmář si opět připsal jednu chybu. Na první místo se nyní vyhoupl Benedikt Doll z Německa.

Vláček biatlonistů se natahoval, nikdo netaktizoval, jelo se naplno. Nejlépe na tom byli Němci, měli tři závodníky v první pětce.

Třetí střelba, první vestoje, opět míchala pořadím. Na čele odjel Erik Lesser, Moravec, který i tuto položku zvládl čistě, už byl pátý.  Krčmář si připsal opět jednu chybu. Prvního Lessera doplnil ve skupince na čele Fourcade a Simon Schempp.

Fantastický boj o zlato

Bitva vrcholila, kdo udrží pevné nervy na posledních pěti ranách? Z první trojice všichni chybovali, Lesser dokonce dvakrát. Co Moravec? I on si připsal chybu a ztratil šanci na medaili. Krčmář dokonce dvě.

O zlato se pral Fourcade se Schemppem. O třetí místo bojovali Doll, Svendsen a Lesser. Cílová páska určila pořadí posledního individuálního závodu na olympijských hrách. Ve strhujícím finiši zvítězil Fourcade před Schemppem, třetí dojel Svendsen.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Biatlon:
Muži - závod s hromadným startem (15 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 35:47,3 (2 tr. okruhy)
2. Schempp (Něm.) stejný čas (1)
3. Svendsen (Nor.) -11,2 (2)
4. Lesser -11,6 (2)
5. Doll (oba Něm.) -18,8 (1)
6. Eberhard (Rak.) -30,7 (3)
7. Bjöntegaard -32,1 (2)
8. T. Bö (oba Nor.) -34,6 (3)
9. Nelin (Švéd.) -34,6 (2)
10. Fak (Slovin.) -36,1 (1)
11. Moravec -36,3 (1)
26. Krčmář (oba ČR) -2,22,6 (5)

Reklama

Související témata: