Hlavní obsah

Olympijské hry byly zahájeny, plamen hoří. Samková přivedla Čechy

Pchjongčchang
Aktualizováno

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu byly oficiálně zahájeny. Korejský prezident Mun Če-in v korejštině přednesl protokolem předepsanou větu. Česká výprava v čele s vlajkonoškou Evou Samkovou, olympijskou vítězkou ve snowboardkrosu z her v Soči, při slavnostním zahájení nastoupila na plochu stadiónu. Při defilé výprav na zahájení 23. zimních olympijských her přišli čeští sportovci podle korejské abecedy jako 66. v pořadí. Olympijský oheň podle očekávání zapálila krasobruslařka Kim Ju-na.

Foto: Sean Haffey, ČTK/AP

Olympijský oheň je skutečností, hry byly v Jižní Koreji zahájeny.

Článek
Fotogalerie

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu zahájil ohňostroj

Kim Ju-na na bruslích převzala pochodeň od dvou hokejistek, jihokorejské a severokorejské členky společného národního týmu, který bude v Pchjongčchangu hrát. Na stadiónu nesly pochodeň například čtyřnásobná olympijská vítězka v shorttracku Čchun I-kjong nebo šampiónka z golfového olympijského turnaje v Riu Pak In-pe.

Zahajovacího ceremoniálu se zúčastnilo asi pět desítek ze 93 českých reprezentantů, kteří budou závodit v Koreji. Na ploše předvedli ukázkový telemark jako vzpomínku na 50. výročí zlaté olympijské medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky. Čepici "raškovku", která toto výročí připomíná v olympijské kolekci, měl vedle členů výpravy na hlavě také v hledišti předseda Senátu Milan Štěch, který je nejvyšší českým politickým představitelem na olympiádě.

Tradičně jako první nastoupili Řekové zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Premiéru na zimních hrách budou mít reprezentanti Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru.

Už před začátkem ceremoniálu rozehřívaly publikum dvě skupiny roztleskávaček z komunistické KLDR, které jsou součástí výpravy této izolované země na severu Korejského poloostrova.

Sportovci z KLDR předvedli exhibici tradičního bojového umění taekwondo, ale setkali se s chladným přijetím korejského publika. Hlasitě je povzbuzovaly jen severokorejské roztleskávačky.

Při zkouškách padaly teploty až pod minus 20 stupňů Celsia. Předpověď slibovala mírnější mráz, přesto se diváci museli připravit na chlad a vítr. Na stadiónu byly zástěny proti větru, pro diváky bylo připraveno osmnáct vyhřívaných stanů a 40 ohřívačů.

Zimní olympijské hry potrvají do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Bojovat o ně budou asi 3000 sportovců. Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadiónu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

Reklama