Hlavní obsah

Jandač řeší brankáře před olympiádou, Gulaš musel ledovat koleno

Soul
Aktualizováno

Generálka na olympijský turnaj se českým hokejistům nevyvedla. V Soulu podlehli Finsku 0:2, když se utkání lámalo ve své polovině po výměně českých brankářů. Bezchybný Pavel Francouz v čase 29:57 přepustil za bezbrankového stavu místo mezi tyčemi Dominiku Furchovi, který zažil skoro hororový vstup do zápasu. Po osmdesáti vteřinách pobytu na ledě sice první střelu vyrazil, proti dorážce Enlunda ale neměl šanci. Jen o 32 vteřin později navíc gólmana Omsku překonal i Heiskanen.

Josef Jandač: "Bylo oboustranně vidět, že to je přípravné utkání."Video: Jan Škvor, Sport.cz

 
Článek

„Jít studený do rozjetého zápasu je vždycky těžké a někdy se podobný scénář bohužel přihodí. Domino by z toho neměl mít těžkou hlavu, důležité zápasy teprve přijdou," zastával se Francouz svého kolegy.

„Kratičký úsek, v němž jsme dostali dva góly, bohužel rozhodl. Pak už jsme si nedokázali vytvářet šance. Když jsme ve třetí třetině měli honit výsledek, byli jsme čtyřikrát vyloučení. To se pak skóre těžko otáčí," věděl hlavní trenér Josef Jandač.

Ten už je rozhodnutý, koho pošle do branky ve čtvrtek při prvním českém duelu na ZOH proti domácí Koreji, která v sobotní přípravě utrpěla debakl 1:8 od Olympijských sportovců Ruska. „Nejdřív to ode mě uslyší gólmani. Po čtvrtku teprve uvidíme, jak bude vypadat brankářská otázka dál," nechce Jandač říct, jestli turnaj odchytá jen jeden gólman.

„Určitě bych chtěl chytat, ale nespekuluju, jestli padne volba na mě. Nerad hodnotím své výkony, proto nechci uvažovat, jestli mi výkon proti Finům pomohl," tvrdil Francouz.

Zranění Gulaše? Zatím je to čerstvé

Proti Finům se národní tým musel obejít bez nemocného Michala Vondrky, vrásky pak trenérům přidělal Milan Gulaš. Nejproduktivnější hráč extraligy si ve 48. minutě při vlastním faulu poranil koleno, s bolestivou grimasou odkulhal do šatny a na led se už nevrátil. „Koleno si hned začal ledovat, zatím je to ale moc čerstvé, abychom věděli víc," řekl Jandač.

Od svých svěřenců od prostřední třetiny postrádal větší důslednost v ofenzívě. „V obraně jsme si nepočínali špatně, jenže v útoku jsme vůbec nechodili do předbrankového prostoru. Celkově mi přišlo, že to z obou stran bylo spíš přípravné utkání, šlo hlavně o nahození rytmu," všiml si Jandač.

„Směrem dopředu jsme byli bezzubí. Aspoň jsme zjistili, že máme na čem pracovat. Hlavně na přesilovkách, které jsme měli tři a vůbec jsme je nesehráli dobře. Chci věřit, že jsme si góly pošetřili na olympiádu," usmál se útočník Roman Horák.

Po šedesáti minutách si Češi na stadiónu klubu Anyang Halla, který trénuje Patrik Martinec, chtěli ještě vyzkoušet prodloužení tři na tři a samostatné nájezdy. Finové ale jejich návrh zavrhli, takže téměř plný zimák pro 1200 diváků, mezi nimiž byli i Češi žijící v Soulu, se dalších gólů nedočkal.

„Bylo fajn, že dorazili a podporovali nás. Nešlo je neslyšet a nevidět, když seděli hned za naší střídačkou. Korejci si hokej taky užívali, při každé šanci a střetu hučeli," usmál se Francouz, jemuž udělalo radost, že před zápasem i během něj zněla z reproduktorů na stadiónu hudba kapel Lucie a Kabát nebo Věra Špinarová.

V pondělí se hokejisté přesouvají do Kangnungu, kde budou vpodvečer místního času i trénovat.

Reklama

Související témata: