Hlavní obsah

Jandač rozhodl o brankářské jedničce. Na koho vsadil?

Soul

Česká hokejová reprezentace nastoupí ve čtvrtek do svého prvního zápasu na OH proti domácí Jižní Koreji s Pavlem Francouzem v brance. Gólman Čeljabinsku tak vyhrál interní souboj o post jedničky nad Dominikem Furchem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Francouz.

Článek

„Po dohodě s trenérem brankářů Jarošem jsme se rozhodli pro Pavla. Dohodli jsme se, že pokud se mu bude dařit, z brány už během turnaje nevyleze. Tak jen ať do ní zaleze a zůstane v ní," usmál se hlavní trenér Josef Jandač.

Francouz si v Čeljabinsku prošel složitým úvodem sezóny, když více prostoru dostával Rus Děmčenko, po listopadovém turnaji Karjala ale zářil a aktuálně kraluje statistice úspěšnosti zákroků všech brankářů v KHL.

„Francík se nám v brance zdá takový živější a rychlejší. Je to hrozně poctivý kluk, pečlivě se připravuje. Jeho malinkým hendikepem je, že oproti Dominikovi není až zase tak vysoký. I když třeba všechno udělá správně, v některých situacích mu může nad ramenem chybět deset centimetrů," srovnává Jandač oba brankáře a odmítl, že by o jedničce rozhodla nedělní generálka s Finskem, v níž oba gólmani odchytali polovinu utkání a oba góly inkasoval Furch.

„Nehrálo to žádnou roli, Oba mají dobrou výkonnost, ale vsadili jsme prostě na Francíka. Už jsem ale zažil spoustu turnajů, na niž byla určená jednička, které jeden dva zápasy nevyšly. Pak je třeba do sestavy sáhnout," ví trenér.

„Nikdy jsme jako reprezentace neuhráli jakoukoliv medaili, aniž by gólman předvedl fantastický výkon. Brankář je pro každé mužstvo základ. Je to strašně těžká a důležitá pozice," uzavírá Jandač.

Jak by mohli nastoupit proti Koreji:
Francouz - Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec, Vitásek, Kundrátek, Jordán - Erat, Jan Kovář, Sekáč - Vondrka, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, T. Zohorna - Řepík, Horák, Birner

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.