Hlavní obsah

Finsko - Německo 5:2Finsko překvapení nepřipustiilo, zářil talentovaný Tolvanen

Hokejisté Finska zvládli na výbornou vstup do olympijského turnaje v Pchjongčchangu, když ve skupině C vyhráli nad Německem 5:2. Čtyři kanadské body za gól a tři přihrávky nasbíral osmnáctiletý Eeli Tolvanen. Tým kouče Lauriho Marjamäkiho využil tři přesilové hry.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Hokejisté Finska slaví gól v utkání olympijského turnaje s Německem.

Článek

Jako první se v utkání radovali Finové, kteří ve čtvrté minutě zužitkovali hned první početní výhodu při Ehlizově vyloučení. Clony před Aus den Birkenem využil Lepistö a trefil se ranou od modré čáry do pravého horního rohu.

V závěru další přesilovky Finů byl vyloučen na dvě plus dvě minuty Lajunen a Němci v deváté minutě vyrovnali. Ehrhoff nabil na levý kruh Macekovi, který se trefil přesně na Koskinenovu lapačku. Vedení vrátil Finsku Pyörälä, který dotlačil puk za německého gólmana poté, co nejdříve neuspěl Lajunen.

V úvodu druhého dějství měl možnost Peltola a po polovině utkání se naskytla Němcům možnost vyrovnat při dvou přesilovkách, ale při pobytu Kemppainena a Hietanena na trestné lavici neuspěli. V 38. minutě naopak potrestal Schützův faul parádní střelou z pravého kruhu Tolvanen. Za 82 sekund zvýšil po Kontiolově přihrávce zkušený bek Kukkonen.

V úvodu závěrečného dějství sice po chybné rozehrávce Heiskanena snížil Hördler, ale v 53. minutě potrestal další Ehlizův faul po ideální přihrávce Tolvanena Kemmpainen. Finové vykročili úspěšně do boje o čtvrtou medaili pod pěti kruhy za sebou po stříbru z Turína z roku 2006 a bronzech z Vancouveru a Soči.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Hokej (Kangnung)
Muži, skupina C
Finsko - Německo 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. Lepistö (Kontiola, Tolvanen), 16. Pyörälä (J. Lajunen, Manninen), 38. Tolvanen (Hartikainen, Kemppainen), 39. Kukkonen (Kontiola, Tolvanen), 53. Kemppainen (Tolvanen, Lepistö) - 9. Macek (Ehrhoff, Wolf), 42. Hördler. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kubuš (SR) - Fluri (Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:1. Diváci: 3695.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, J. Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Německo: Aus den Birken - Boyle, Ehrhof, J. Müller, Y. Seidenberg, Hördler, M. Müller, B. Krupp - Macek, Hager, Schütz - Kink, Fauser, Pföderl - Reimer, Kahun, Ehliz - Plachta, M. Goc, Wolf - Noebels. Trenér: Marco Sturm.

Reklama

Související témata: