Hlavní obsah

Kanada - Finsko 1:0Kanada může stále pomýšlet na hattrick, těsně udolala Finsko

Hokejisté Kanady mohou i přes neúčast hráčů z NHL dál snít o obhajobě zlata ze Soči a dovršení zlatého hattricku pod pěti kruhy. Ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu zdolali Finsko těsně 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil v končící 41. minutě obránce Maxim Noreau. V boji o finále se Kanaďané utkají v pátek od 13:10 SEČ s překvapivým vítězem zbývajícího čtvrtfinále, v němž sice Švédsko zlikvidovalo dvoubrankové manko, ale nakonec v prodloužení podlehlo Německu 3:4.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z jediného gólu, který ve čtvrtfinále olympijského turnaje proti Finům vstřelil obránce Noreau.

Článek

Poražení Finové tak neprodlouží medailovou sérii, kterou začali ziskem stříbra v Turíně 2006. Ve Vancouveru dobyli Seveřané bronz a boj o třetí příčku zvládli i naposledy v Soči.

První třetina nabídla hokej bez šancí, který byl především tuhým bojem a snahou neudělat chybu. V sedmé minutě si Finsko zahrálo první přesilovku, ale bez efektu. O moc lépe si ve stejné situaci nevedlo ani před přestávkou, kdy navíc hru v pěti proti čtyřem utnul faulem Kontiola.

Ve 23. minutě nevyužil velkou příležitost Ebbett, Koskinen byl na místě. O chvilku později musel ze zápasu kvůli zranění odstoupit jeho protějšek Scrivens, nástupce Poulin ale kanadskou jedničku zastoupil spolehlivě, byť musel brzy čelit další přesilovce Finů.

Když nezužitkovali přesilovku ani Kanaďané, šly oba celky i do třetího dějství za bezbrankového stavu. Ten se změnil v čase 40:55, kdy jednoznačně nejlepší hráč turnaje na vhazování O'Dell vyhrál boj o puk z ruky rozhodčího ideálně pro napřaženého Noreaua a ten propálil Koskinena.

Finové se pokoušeli zvýšit obrátky, jenže pečlivě pracující sok jim to příliš nedovoloval. V 55. minutě měl rozhodnutí na holi René Bourque, když najížděl ze strany sám na Koskinena, jenže ten jeho snahu o zakončení mezi betony dobře přečetl.

Více než minutu a půl před koncem sáhli Finové ke hře bez brankáře. Při power play měl v dobré pozici na zakončení dost času zamířit mladý Tolvanen, jenže Poulin byl dostatečně rychlý a puk vytěsnil. Finové se snažili až do poslední vteřiny, ale vyrovnání se nedočkali.

Hokej (Kangnung):
Muži - čtvrtfinále:
Kanada - Finsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávka: 41. Noreau (O'Dell). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 2265.
Kanada: Scrivens (25. Poulin) - Robinson, Ch. Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery - Brulé, D. Roy, R. Bourque - Vey, Kelly, Raymond - Thomas, Ebbett, Wolski - Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Kozun. Trenér: Willie Desjardins.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Heiskanen, Lehtonen, Koivisto, Ohtamaa, Kukkonen, Hietanen - Manninen, Kemppainen, Pyörälä - Junttila, Kontiola, Tolvanen - Enlund, Koskiranta, Savinainen - Anttila, Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: