Hlavní obsah

Rusové pro úspěch udělají všechno, nepřekvapily Radila šachy před olympijským semifinále

Pchjongčchang

Bilanci s borci hrajícími prim v hokejové reprezentaci Olympijských sportovců Ruska na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu má tak bídnou, že kdyby měl dát na statistiky, ani by český útočník Lukáš Radil k pátečnímu semifinále hokejového turnaje nenastupoval. „Nemůžeme Rusy porážet pravidelně, ale věřím, že v potřebnou chvíli, v jediném utkání, je porazit dokážeme,“ přemítal sedmadvacetiletý forvard českého výběru před páteční bitvou, v níž půjde o místenku pro nedělní finále turnaje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český útočník Lukáš Radil tečuje puk před švýcarským brankářem Jonasem Hillerem.

Článek

Už třetí sezónu nastupujete v KHL za Spartak Moskva, kde pravidelně měříte síly s hráči CSKA Moskva a Petrohradu, kteří tvoří drtivou většinu reprezentace pátečního semifinálového protivníka. Jaké jsou české šance na postup do finále?

Moje bilance s danými protivníky není dobrá. Většinou prohrávám. A když si představím ruský nároďák, jde prakticky o totožný tým. Myslím, že nikdy nebudeme mít mužstvo, abychom Rusko poráželi na reprezentační úrovni pravidelně, ale věřím, že jsme schopní je porážet v potřebnou chvíli.

Posledních šest vzájemných zápasů na reprezentační úrovni s pátečním protivníkem však česká reprezentace prohrála. Nestraší vás daná bilance?

Vůbec nemá smysl ji řešit. Rusové jsou favoritem. Musíme se pokusit nedovolit hrát Rusům v útočném pásmu, zastavovat je ve střední třetině, aby to nemohli tahat.

Ruský hokejový tým hrající v Pchjongčchangu pod hlavičkou Olympijští sportovci Ruska čeká na finálovou účast na olympijských hrách už od roku 1998, poslední medaili (bronzovou) v bitvách pod pěti kruhy dokonce získal v Salt Lake City (2002). Může být výhodou, že soupeř je pod mnohem větším tlakem než český tým?

Pokud se nám podaří dlouhou dobu držet vyrovnaný výsledek nebo jít ideálně do vedení, mohli by Rusové začít panikařit.

Velké hvězdy by se pak snažily rozhodnout individuálně?

Ano. Jakmile se jim nedaří jako týmu, většinou hrají každý sám na sebe. Ale mám pocit, že trenér Znarok dokáže hvězdy jako Kovalčuk a další korigovat. Proto jsou schopní tihle hokejoví velikáni hrát společně. Jakmile hraje takových borců s velkým egem vedle sebe hodně, dělá to neplechu. Znarok má velký respekt. Je na jednu stranu kamarádský, ale respekt má veliký.

Přitom na veřejnosti vystupuje hlavně arogantně, nepřístupně.

Myslím, že jde spíše o divadlo.

Zaznamenal jste, že ruská televize se pokoušela natáčet váš čtvrteční trénink, přestože takové jednání bylo na základně rozhodnutí direktoriátu turnaje zakázané?

Oni to tak dělají. Vždy se snaží sehnat co nejvíce informací, aby věděli o soupeři úplně všechno. V tom jsou dobří. Já se po svých zkušenostech nedivím ničemu. Oni jsou Rusové schopni pro úspěch udělat všechno.

Vedení týmu pátečního semifinálového soupeře rovněž usilovalo o výměnu střídaček a prohození barvy dresů. Jde o záležitost, kterou jako hokejisté řešíte?

Ne. Stejně, když skočíme na led, nepřemýšlíme, jestli jedeme na střídačku vpravo nebo vlevo, či jestli jsme nastoupili v bílém či červeném dresu.

Reklama

Související témata: