Hlavní obsah

Kanada - Německo 3:4Další senzace! Němci žijí svůj sen, porazili Kanadu a zahrají si finále s Rusy!

Aktualizováno

Historický zápis pod pěti kruhy, obrovská senzace, kanadská tragédie a pokračující německá radost, pohádka. O hokejové zlato na olympiádě v Pchjongčchangu bude bojovat v neděli od 05:10 SEČ Německo s Olympijskými sportovci Ruska. Němci v semifinále šokovali a porazili Kanadu 4:3. Němečtí hráči píšou historii, na olympiádě slavili bronzové medaile v letech 1932 a 1976. Teď budou minimálně stříbrní. Hráči z kolébky hokeje se utkají s Českem o třetí místo v sobotu od 13:10 SEČ. V prvním utkání o finále Jandačův tým prohrál s OSR 0:3.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Německá radost po šokující výhře v semifinále nad Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Obě země se utkaly na posledních třech MS. V Praze 2015 deklasoval výběr Kanady Němce 10:0, následně v Rusku vyhrál 5:2 a loni v Kolíně nad Rýnem si připsal výhru 2:1. Nyní každého zajímal olympijský Pchjongčchang.

"Máme za sebou bláznivých 48 hodin. Nikdy bychom si nepomysleli, že dojdeme tak daleko," přiznal před semifinále německý trenér Marco Sturm. Po úvodních dvaceti minutách jeho hráči opět šokovali hokejový svět.

Favorit byl jasný, sami Němci přiznali, že postup do semifinále přes Švédsko je pro ně zázrakem. Ten pokračoval v boji o finále. Kanaďané v 15. minutě prohrávali, když početní výhodu pět na tři využil Macek a tým z Evropy jel na vlně euforie. Za stavu 1:0 šel i do druhé třetiny.

Druhá třetina rozhodla

Drtivý tlak, s tím Kanaďané vyrukovali do prostřední části. Jenže gól padl opět na druhé straně a Němci prožívali snový zápas. Na 2:0 zvýšil ve 24. minutě Plachta, když si najel před branku na přihrávku. Když ve 27. minutě Mauer zvýšil na 3:0, hráči z kolébky hokeje se ocitli v hokejovém černém snu.

Z toho na chvíli vykoukli, Kanada snížila v přesilovce, na 1:3 upravil skóre Brulé. Vzápětí Němci hráli podruhé v utkání v šesti a šli do oslabení. Velká šance pro Kanadu, ale i soupeř se odhodlal k útočení, tohle byl hokej, který přinášel hodně nečekaných momentů.

Po minutě se obsazení na trestných lavicích protočilo. Tři sekundy a Němci vedli 4:1, pokud si někdo myslel, že tohle je sen, tak nebyl. Hořká kanadská realita, kterou neunesl Brulé a ve středu hřiště poslal k zemi Wolfa a šel předčasně do sprchy. Němci měli pět minut v pěti proti čtyřem. Chyběl kousek a gólman Poulin mohl opět inkasovat, zachránila ho tyčka.

Hra bez brankáře nepomohla

Závěr třetiny Kanaďané dohrávali opět ve čtyřech, zbytečné fauly, zmatky a žádný klid. Nebylo divu, stav 4:1 pro outsidera nikdo nečekal. V poslední sekundě zvonila navíc tyčka kanadské branky.

Totální hokej, tlak a hra jen na jednu branku. Kanada měla jasný úkol. Za dvacet minut vstřelit minimálně tři góly a žádný neinkasovat, jinak si na svůj účet připíše sportovní ostudu.

Na rozdíl dvou gólů snížil po třech minutách Robinson, ale Němci jeli trestné střílení, Kahun nedal, kanadský gólman mu nedal šanci. Od té doby se hrálo na jednu branku. V 50. minutě využil přesilovku Roy a psychické rozpoložení hráčů se rázem změnilo. Kanada polita živou vodou, Němci tlačili čas. Další oslabení přežili, stále vedli 4:3.

Do konce třetiny zbývalo 2:22 minuty, Kanada odvolala brankáře, ale vyrovnat nedokázala, favorit padl a německý překvapivý sen stále žije.

Hokej (Kangnung):
Muži - semifinále:
Kanada - Německo 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)
Branky a nahrávky: 29. Brulé (Ch. Lee, Noreau), 43. Robinson (Thomas, Ch. Lee), 50. D. Roy (Ch. Lee, Noreau) - 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (M. Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz). Rozhodčí: Kubuš (SR), Mayer - McIntyre (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:8, navíc Brulé (Kan.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 4057.
Kanada: Poulin - Robinson, Ch. Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery - Brulé, D. Roy, R. Bourque - Thomas, Kelly, Raymond - Vey, Ebbett, Wolski - Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Kozun. Trenér: Willie Desjardins.
Německo: Aus den Birken - Boyle, Ehrhoff, M. Müller, Y. Seidenberg, J. Müller, Hördler, B. Krupp - Reimer, Hager, Ehliz - Kink, M. Goc, Plachta - Wolf, Kahun, Macek - Mauer, Fauser, Schütz - Noebels. Trenér: Marco Sturm.
Jak skončí cesta německých hokejistů olympijským turnajem?
získají zlato
39,4 %
budou stříbrní
60,6 %
Celkem hlasovalo 13558 čtenářů.

Reklama

Související témata: