Hlavní obsah

Česko - Kanada 4:6Češi poletí domů bez medaile, bronz bere Kanada. Erat končí v reprezentaci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Ebbett 0 : 1
10. Růžička 1 : 1
10. Kelly 1 : 2
16. Roy 1 : 3
46. Ebbett 1 : 4
47. Kovář 2 : 4
50. Kelly 2 : 5
56. Wolski 2 : 6
57. Červenka 3 : 6
58. Červenka 4 : 6
Záznam online reportáže

Kangnung
Aktualizováno

Gólový marš přišel pozdě. Čekání na hokejovou medaili z olympijských her se prodlužuje. V boji o bronz Česko prohrálo v Koreji s Kanadou 4:6 a obsadilo nepopulární čtvrté místo. V závěrečné třetině padlo šest branek. Poslední medaile z her se datuje k Turínu 2006, kdy Češi brali bronz. O zlato se v neděli v Pchjongčchangu utkají od 05:10 SEČ Olympijští sportovci z Ruska, kteří nastoupí proti Německu, již píšou jedno z největších hokejových překvapení pod pěti kruhy.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kanadští hráči pózují s medailemi za třetí místo na olympijském turnaji, porazili Česko 6:4, Jandačův tým skončil čtvrtý.

Článek
Fotogalerie

Bitva smutných, kteří chtěli bojovat o zlato, ale v semifinále padli. Češi prohráli s ruským výběrem, Kanaďané šokovali porážkou s Německem. Tým z kolébky hokeje je s devíti zlatými medailemi nejúspěšnějším týmem olympijské historie, teď mu hrozilo, že poprvé od Turína 2006 bude bez medaile. Nestalo se.

První střelu v utkání si připsal Jan Kovář, ale skóre se neměnilo, brankář Poulin neměl větší problém. V 8. minutě měli  Kanaďané přesilovku a do permanence se dostal Pavel Francouz a byl překonán. A děly se věci. Za 31 sekund padly tři góly! Dva dala Kanada - Ebbett a Kelly, za Česko se prosadil Martin Růžička.

Aktivní Růžička

Jandačův tým mohl srovnat v přesilovce, aktivní byl opět Růžička, který litoval promarněných šancí proti Rusku. Za prvních 14 minut měl už šest střel.

Udeřilo na druhé straně. Osmá střela a třetí gól Kanady v 16. minutě, autorem byl Roy, který našel místo mezi betony českého gólmana. I když Češi měli více ze hry, na góly měla Kanada dvě trefy navrch.

Boj o třetí místo Češi v historii zvládli, před Koreou hráli dvakrát na olympiádě o třetí místo. V roce 1992 porazil tým vedený koučem Ivanem Hlinkou USA 6:1 a v roce 2006 svěřenci Aloise Hadamczika Rusko 3:0. Teď tu byl rok 2018 a mužstvo Josefa Jandače, po dvaceti minutách byla blíže Kanada.

Boj, snaha, ale Kanaďané byli pohyblivější, hráli s větším klidem, dokázali českou obranou přečíslit, poslední distancí byl Francouz, a to i při oslabení v polovině zápasu. Eratův trest ale nepotrestali. Šance přišla i na druhé straně, příležitost pro kontaktní gól pět minut před koncem prostřední části. Nula, žádný tlak, trápení, největší šanci měl soupeř. Ebbett jel sám na Francouze, úspěšnější byl Čech.

Bláznivý konec a čtvrté místo

Do třetí dvacetiminutovky trenér Jandač provedl změny v sestavě. Cíl byl jediný - minimálně vyrovnat. Čeští hráči pomalu nabírali obrátky, přišly i šance, ale chybělo to hlavní - góly. Ten dal opět soupeř, bez větší námahy zvýšil na 4:1 Ebbett. Gól naděje za pár sekund přece jen vstřelil Jan Kovář, ujala se střela mezi kruhy.

V 50. minutě už Češi prohrávali o tři góly. Kelly nedal Francouzovi šanci. Naděje na medaili se opět vzdálila. A teď už o hodně. Jenže první gól na turnaji vstřelil Erat, snížil na 3:5 v 51. minutě. Ale! Jen na chvíli, po poradě s videorozhodčím gól neplatil, Tomáš Zohorna clonil v brankovišti kanadskému gólmanovi.

Dva góly Červenky daly naději

A bylo ještě hůře. Nájezd tři na jednoho, Francouz pochytal několik šancí, ale na vše nestačil. V 56. minutě zvýšil na 6:2 Howden. Na 3:6 snížil za pár sekund Červenka, i nyní přišel na řadu videorozhodčí, tentokrát nešlo o vysokou hůl a gól platil.

Vzápětí Kanada hrála v šesti a Češi měli početní výhodu a Francouz šel tři minuty před koncem třetiny z branky, hrálo se 6 na 4. Mozík trefil tyčku, Červenka si připsal gól. Více gólů už nepadlo.

V Jandačově sestavě byl před zápasem jediný medailista z olympiády. V roce 2006 slavil v Turíně bronz současný kapitán Martin Erat. Po utkání s Kanadou to platí stále, Češi skončili v Koreji čtvrtí a Erat v rozhovoru pro Českou televizi oznámil, že šlo o jeho poslední zápas za národní tým.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Muži - o 3. místo:
Česko - Kanada 4:6 (1:3, 0:0, 3:3)
Branky a nahrávky: 10. M. Růžička (Červenka), 47. Jan Kovář (Horák, Řepík), 57. Červenka (Nakládal, Mertl), 58. Červenka (Horák, Mozík) - 9. Ebbett (Robinson, Gragnani), 10. Kelly (Goloubef, Klinkhammer), 16. D. Roy (Kozun, R. Bourque), 46. Ebbett (Kozun, Goloubef), 50. Kelly (Klinkhammer), 56. Wolski (Howden). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Mayer - McIntyre (oba USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 4807.
Francouz - Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, Kundrátek, Jordán, O. Němec - Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, T. Zohorna - Řepík, Horák, Birner. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.
Poulin - Robinson, Ch. Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery - Lapierre, O'Dell, Raymond - Kozun, D. Roy, R. Bourque - Thomas, Ebbett, Wolski - Howden, Kelly, Klinkhammer - Vey. Trenéři: Willie Desjardins, Dave King, Scott Walker a Craig Woodcroft.
Jakou známku byste dali českým hokejistům za olympijský turnaj?
1
6,2 %
2
19,8 %
3
40,7 %
4
24 %
5
9,3 %
Celkem hlasovalo 17017 čtenářů.

Reklama