Hlavní obsah

Björgenová se vypořádala s bacily od syna a zaútočí na rekord

Pchjongčchang

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová se během příštích dvou týdnů může stát nejúspěšnějším zimním olympionikem historie. Její výkony v Pchjongčchangu ale ohrožovala nemoc, kterou se během finální přípravy nakazila od dvouletého syna. Pokud získá tři zlata, překoná rekord krajana a biatlonové legendy Oleho Einara Björndalena. O první vítězství bude usilovat už v sobotním skiatlonu.

Foto: Sport.cz

Norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová na archivním snímku.

Článek

Před rokem Björgenová rok a čtvrt po porodu vybojovala na mistrovství světa v Lahti čtyři zlaté medaile. Tehdy měla po boku malého syna Mariuse, během her v Koreji však zůstal doma u prarodičů v Bergenu. "Dostala jsem od něj virózu, která mě připravila o pár dnů tréninku v poslední fázi přípravy. Ale teď je to všechno v pořádku," uvedla v Pchjongčchangu sedmatřicetiletá běžkyně.

I kvůli nemoci skončila v generálce na OH před dvěma týdny při Světovém poháru v Seefeldu na desítce volně "až" pátá. "Tam jsem se cítila mizerně. Byla jsem hrozně unavená," řekla.

Ve sbírce z olympiád od Salt Lake City, přes Turín, Vancouver až po Soči má šest zlatých, tři stříbrné a jeden bronz. Björndalenova vizitka zní: 8-4-1. Nejúspěšnější biatlonista se v nabité norské konkurenci do Koreje nekvalifikoval, stejně tak běžec Petter Northug a kvůli dopingu zase přišla o hry další elitní běžkyně Therese Johaugová.

O to větší naděje Norsko do Björgenové vkládá. "Tohle je moje poslední olympiáda, chci své šance využít," ujistila před závody ve středisku Alpensia, kterých bude dohromady šest.

Reklama