Hlavní obsah

Nilssonová s Klaebem slaví zlatou medaili ve sprintu, Beroušková vypadla ve čtvrtfinále

Pchjongčchang
Aktualizováno

Sprinty klasickou technikou na hrách v Pchjongčchangu vyhráli Stina Nilssonová ze Švédska a Johannes Hösflot Klaebo z Norska, který se tak v 21 letech stal nejmladším olympijským vítězem v historii běžeckého lyžování. Kateřina Beroušková, která jako jediná z českých reprezentantů zvládla kvalifikaci, vypadla ve čtvrtfinále a obsadila 26. místo.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vítězka kvalifikace sprintu běžkyň na lyžích Stina Nilssonová ze Švédska.

Článek

Vedoucí muž průběžného pořadí Světového poháru Klaebo rozhodl o první olympijské medaili únikem ve stoupání. Díky velkému náskoku si mohl v cílové rovince dovolit slavit a nakonec vyhrál o 1,3 sekundy před Federicem Pellegrinem. Italský reprezentant získal stříbro o dvě setiny před Alexandrem Bolšunovem z Ruska.

Klaebo, který v tomto ročníku Světového poháru vyhrál pět ze sedmi sprintů, se ve věku 21 let a 114 dní stal nejmladším olympijským vítězem v běžeckém lyžování. Dosavadní rekord patřil Švédovi Gundemu Svanovi, který v roce 1984 v Sarajevu triumfoval ve 22 letech a 32 dnech.

Nilssonová rovněž díky nástupu ve stoupání ve finále porazila o tři sekundy obhájkyni triumfu z her v Soči Maiken Caspersenovou Fallaovou z Norska, třetí byla Julija Bělorukovová z Ruska. Čtyřiadvacetiletá Švédka získala druhou olympijskou medaili v kariéře, před čtyřmi lety byla členkou bronzové štafety.

Beroušková do čtvrtfinále postoupila díky 23. místu v kvalifikaci, ve které uspěla na sedmý pokus v kariéře. První start ve vyřazovací části však šestadvacetileté závodnici nevyšel, ve své jízdě skončila se ztrátou 16 sekund poslední a do semifinále neprošla.

Už v kvalifikaci naopak skončily její kolegyně Karolína Grohová na 43. a Petra Hynčicová na 45. příčce. Neuspěli ani muži, nejlepší z českého tria Aleš Razým obsadil 44. příčku a na umístění v postupující třicítce ztratil tři vteřiny. Miroslav Rypl s Michalem Novákem byli o dalších sedm sekund pomalejší a obsadili 59. respektive 61. příčku.

Reklama